Qliner

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Qliner in Papendrecht
Een Qliner in de nieuwe blauwe kleur in Groningen
Arriva 2194 als Qliner in Dordrecht. Deze bus is inmiddels geëxporteerd
Volvo 8900 Arriva 7735 als Qliner op de Handelskade te Schiphol

De Qliner werd in 2003 door Arriva geïntroduceerd als opvolger van de Interliner, de snelbusformule van de VSN-Groep die tot dat moment door vrijwel alle Nederlandse streekvervoerders werd gehanteerd. De "Q" in Qliner staat voor Quick (snel) en Quality (kwaliteit).

De eerste Qliners gingen rijden toen Arriva per 1 januari 2003 de concessie DAV (Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden) ging uitvoeren. In de Noordelijke provincies werden de bestaande Interliners en de enkele jaren eerder geïntroduceerde Aggloliner omgedoopt tot Qliner, waarna het bestaande materieel in de nieuwe kleuren geschilderd werd.

Na enkele jaren werd in de noordelijke provincies de naam Qliner overgedragen aan de OV-autoriteiten, waardoor andere vervoerders de naam konden gebruiken. De kleurstelling van de bussen werd gewijzigd van blauw/groen naar donkerblauw. Deze kleuren worden, soms met een accentje uit de eigen huisstijl, door alle vervoerders in deze gebieden (Arriva en Qbuzz) gebruikt. Ook in de concessie Waterland hebben de Qliners deze blauwe kleurstelling gekregen. Nadat Arriva de concessie Waterland verloor aan EBS zette laatstgenoemde de Qliners in dit gebied voort onder de naam Bizzliner.

Materieel

Door Qbuzz worden op de Qliner lijnen uitsluitend Mercedes-Benz Integro's ingezet. Deze zijn 13 of 15 meter lang.

Arriva rijdt in Friesland met de Mercedes-Benz Intouro en in het DAV-gebied en in Zuid-Holland Noord met de Volvo 8900.

In de concessie Hoekse Waard - Goeree-Overflakkee rijdt TCR in opdracht van Arriva met de Mercedes-Benz Integro.

Arriva Touring rijdt lijn 305 en 314 voornamelijk met Mercedes-Benz Integro en een tweetal Mercedes-Benz Intouro bussen.

Tarieven

Op de Qliner geldt het HOV-tarief. Dit tariefsysteem is net als de tarieven van NS gebaseerd op tariefeenheden. Het is niet meer uitwisselbaar: met Qliner-vervoerbewijzen kan niet met de trein gereisd worden en andersom. Hierop bestaat één uitzondering. Op de verbinding Dordrecht - Utrecht mag, op de tijden dat lijn 388 niet rijdt, met elk geldig Qliner vervoerbewijs gebruik gemaakt worden van de trein tussen Dordrecht en Gorinchem, waar op lijn 387 overgestapt kan worden.

Lijnnummers

De onderstaande lijnen dragen de naam Qliner:

Groningen/Drenthe

Friesland

Regio DAV

Regio Hoekse Waard - Goeree-Overflakkee

Regio Zuid-Holland Noord