Lijn 320 Hilversum Station - Amsterdam Amstelstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 320
Vervoerder(s) (Pouw Vervoer i.o.v.) Connexxion
Concessie Gooi- en Vechtstreek
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel VDL Citea XLE-137
Rijdt sinds 17 juli 2011
Voorganger(s) 100, 101, 102
Frequenties
Spits 6-8x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (kerst en zomer)
Dal 4x/uur
Avond (werkdagen) 2-4x/uur
Avond (weekend) 1-2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 1-2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 320 (gereden door Pouw Vervoer) komt aanrijden bij het P+R terrein in Muiden.
Lijn 320 op halte Blaricum Carpoolplaats.

Lijn 320 rijdt van Hilversum via Blaricum Bijvanck, Huizen, Blaricum Ziekenhuis, Naarden Gooimeer en Muiden P+R naar Amsterdam Amstelstation.

Dienstregeling

 • Tijdens de ochtendspits wordt 8x/uur van Hilversum naar Amsterdam gereden. Van Amsterdam naar Hilversum wordt 6x/uur gereden, waarbij aan het begin van de ochtendspits diverse ritten bij de Karel Doormanlaan of bij busstation Huizen starten.
 • Tijdens de middagspits wordt 6x/uur van Hilversum naar Amsterdam gereden, met later in de middagspits daarbovenop 2x/uur een rit van Hilversum naar de Karel Doormanlaan, en wordt 6x/uur van Amsterdam naar Hilversum gereden.
 • Tijdens de ochtendspits tussen 8:30 en 9:15 uur rijden vier ritten van station Hilversum naar het Arenapark.
 • Tijdens de doordeweekse avonduren wordt tot circa 22:00 uur 4x/uur gereden, waarna er 2x/uur gereden wordt.
 • Tijdens de avonduren in het weekend wordt tot circa 22:00 uur 2x/uur gereden, waarna er 1x/uur gereden wordt op het traject Huizen - Amsterdam.
 • Op zaterdagochtend wordt tot circa 8:45 uur 2x/uur gereden, waarna de frequentie wordt verhoogd naar 4x/uur.
 • Aan het begin van de zaterdag- en zondagochtend wordt 2x/uur respectievelijk 1x/uur gereden op het traject Huizen - Amsterdam.
 • Tijdens de kerst- en zomervakantie wordt van maandag tot en met vrijdag overdag 4x/uur gereden.

Materieel

 • De bussen op deze lijn hebben ruime zitplaatsen en voldeden bij ingebruikname aan de T100-norm. Daarom mochten de bussen in eerste instantie op de snelweg 100 km/uur rijden. In januari 2014 werd dit beperkt tot 90 km/uur en in december 2014 is werd dit zelfs teruggebracht naar 80 km/uur. Daarbij verviel het verbod op staande passagiers en verviel de gordelplicht.
 • Een gedeelte van de ritten op deze lijn wordt uitgevoerd door Pouw Vervoer. Deze vervoerder leent hiervoor zeven Citea's van Connexxion. Deze bussen zijn ook in de rood/grijze kleur uitgevoerd en hebben logo's van Connexxion en Pouw Vervoer. De overige Citea's op deze lijn zijn wel van Connexxion.

Varia

 • Ondanks dat deze lijn deel uitmaakt van het Randstadnet, wordt op een deel van de route in Huizen bij iedere halte gestopt.
 • Ondanks dat de halte Schapenkamp in Hilversum door diverse andere lijnen in twee richtingen wordt bediend, bedient lijn 320 deze alleen richting Amsterdam en rijdt richting Hilversum voorbij de halte.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Gooi- en Vechtstreek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,143 0,154 0,157

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Gooi- en Vechtstreek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Hilversum, Station  
Route rhlr.svg Hilversum, Schapenkamp  
Route rTar.svg Hilversum, Station Sportpark  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Hilversum, Arenapark  
Route rsBr.svg Blaricum, Carpoolplaats    
Route rsr.svg Huizen, 't Merk  
Route rsr.svg Huizen, De Regentesse  
Route rsr.svg Huizen, Fauna  
Route rsr.svg Huizen, Jol  
Route rrar.svg Huizen, De Haar  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Huizen, Busstation    
Route rsr.svg Huizen, Havenstraat  
Route rrar.svg Huizen, Baanbergenweg  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Huizen, Karel Doormanlaan  
Route rsBr.svg Blaricum, Ziekenhuis Tergooi    
Route rsr.svg Naarden, Gooimeer P+R  
Route rsBr.svg Muiden, P+R terrein    
Route rsr.svg Muiden, Maxisweg  
Route rsr.svg Diemen, Diemerknoop    
Route rsr.svg Amsterdam, Brinkstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kruislaan  
Route rhlr.svg Amsterdam, Hugo de Vrieslaan  
Route rhrr.svg Amsterdam, Middenweg  
Route rsT0.svg Amsterdam, Amstelstation  

Geschiedenis

Toen de nieuwe concessie Gooi- en Vechtstreek inging, is deze lijn ontstaan.
Deze snelle busverbinding heeft lijn 100 tussen Hilversum en Huizen en de buslijnen 101 en 102 tussen Huizen en Amsterdam vervangen. Een verschil met de voormalige lijnen 100, 101 en 102 is dat deze lijn met bussen in de rood/grijze huisstijl rijdt; de zogenaamde R-netbussen.

Per 17 augustus 2014 werd de halte Diemerknoop toegevoegd aan deze lijn.

Per 16 augustus 2015 rijden op zaterdag en zondag nagenoeg alle ritten van/naar Amsterdam.

Op 9 december 2018 werden diverse lege ritten omgezet in dienstritten waardoor de dienstregeling werd vereenvoudigd. Zo reden meer ritten voortaan de gehele route en was Blaricum Bijvanck niet langer een begin- of eindhalte.