Concessie Haaglanden Streek (2019-2030)

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Haaglanden Streek
OV-autoriteit MRDH
Vervoerder(s) EBS
Duur 11½ jaar
Periode 25.08.2019 - 14.12.2030
Voorganger(s) Haaglanden Streek
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie Haaglanden Streek omvat het busvervoer in de omgeving van Den Haag met uitzondering van de stadsdienst Den Haag. De concessie bestaat uit het gebied dat grofweg tussen Hoek van Holland, Delft, Zoetermeer, Leiden en Wassenaar ligt.

Aanbesteding

Op 3 mei 2017 werd bekend dat een gezamenlijk programma van eisen (PvE) voor de vier busconcessies van de MRDH is vastgesteld. Er is gekozen voor één PvE omdat de metropoolregio een eenduidig openbaar vervoer netwerk wil creëren dat niet concurreert met het railvervoer, waardoor de eisen voor de verschillende concessies grotendeels overeenkomen.

Vervoersbedrijven hadden in eerste instantie de mogelijkheid om tot 4 april 2018 hun offertes in te dienen, dit is echter uitgesteld tot 18 april 2018. Echter, bleek dat de huidige vervoerder Connexxion verkeerde gegevens over de bezetting van buslijnen had aangeleverd, daarom werd besloten om de inschrijvingstermijn te verlengen tot 9 mei 2018. Op die datum werd bekend dat Connexxion, EBS en Keolis Nederland een offerte hebben ingediend. Op 11 juli 2018 werd bekend dat EBS de concessie voorlopig gewonnen heeft. Op 24 augustus 2018 werd bekend dat Connexxion bezwaar heeft gemaakt tegen de gunning van de concessie aan EBS, hiermee is de definitieve gunning voorlopig van de baan. Op 23 januari 2019 werd bekend dat Connexxion zijn bezwaar had ingetrokken. De gunning aan EBS werd hierdoor definitief.