Lijn 356 Haarlem Station - Amsterdam Station Bijlmer ArenA

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 356
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  356 
Formule LogoRnet.png
Materieel Solaris Urbino 18
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 175
Frequenties
Spits 8x/uur
Spits (vakantie) 6x/uur (zomer)
Dal 8x/uur
Dal (vakantie) 6x/uur (zomer)
Avond 2-4x/uur
Zaterdag 4x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 356 arriveert bij het busstation van Amstelveen.
Lijn 356 rijdt op de Cateringweg te Schiphol Noord.

Lijn 356 rijdt van Haarlem via Badhoevedorp, Schiphol Noord, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam Zuidoost.

Dienstreging

  • Dagelijks na 22:00 uur gaat de frequentie omlaag naar 2x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192 20203
0,155 0,166 0,172

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70
3 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,74

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Amstelland-Meerlanden is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Raaksbrug  
Route rsr.svg Haarlem, Tempeliersstraat  
Route rsr.svg Haarlem, Rustenburgerlaan  
Route rsr.svg Haarlem, Schipholweg/Europaweg  
Route rsr.svg Haarlem, Burgemeester Reinaldapark  
Route rsr.svg Badhoevedorp, Badhoevedorp Oost  
Route rsBr.svg Schiphol, Knooppunt Schiphol Noord    
Route rsBr.svg Amstelveen, Busstation    
Route rsr.svg Amstelveen, Ouderkerkerlaan    
Route rsr.svg Amstelveen, Langerhuize  
Route rsr.svg Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel  
Route rsr.svg Amsterdam, Holterbergweg  
Route rsT0.svg Amsterdam, Station Bijlmer ArenA  

Geschiedenis

Op 14 december 2014 werd R-net verder uitgerold in de concessie Amstelland-Meerlanden. Lijn 175 werd vernummerd naar 356. De frequentie werd nagenoeg op het hele traject verdubbeld en een groot aantal haltes (met name in Ouderkerk a/d Amstel, Amstelveen en Haarlem) kwam te vervallen om het sneldienstkarakter te benadrukken.

Per 10 mei 2015 werd Knooppunt Schiphol Noord in gebruik genomen, hierbij kwam de halte Cateringweg op Schiphol Noord te vervallen.

Op 10 december 2017 ging de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden in. De route van lijn 356 in Amstelveen werd gewisseld met die van lijn 300, waardoor lijn 356 via Ouderkerkerlaan en Langerhuize ging rijden. De frequentie werd op vele tijden verhoogd en er werden geen ritten meer ingekort tot Amstelveen. Tussen de spitsen werd de frequentie 8x/uur en in het weekend 4x/uur.

Voormalige route in Amstelveen
Halte
Route rsBr.svg Amstelveen, Busstation  
Route rsSNr.svg Amstelveen, Oranjebaan  
Route rsr.svg Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel  

Op 15 december 2019 werd de vakantiedienstregeling voor de kerstvakantie afgeschaft, voortaan werd tijdens de kerstvakantie de normale dienstregeling gereden. Tevens werd de kwartiersdienst op zondag iets eerder opgestart en langer doorgereden.