Lijn 5 Amsterdam Centraal Station - Amstelveen Stadshart

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram grijs-opgeheven.svg
Voormalige tramlijn 5
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024)
Regio Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur5.svg
Materieel 11G, Combino
Periode 30 mei 1992 t/m 21 juli 2018
Voorganger(s) 5
Opvolger(s) 5, 12
Frequenties
Spits 10x/uur (ochtend)
11x/uur (middag)
Spits (vakantie) 6x/uur (ochtend; zomer)
10x/uur (middag; zomer)
Dal 8-10x/uur
Avond 6x/uur
Zaterdag 8-12x/uur
Zondag 8-10x/uur
Lijn 5 rijdt over de Koningssluis.

Lijn 5 reed van station Amsterdam Centraal via de Dam, het Leidseplein, het Museumplein en station Amsterdam Zuid naar Amstelveen Stadshart.

Routebeschrijving

Tussen het Centraal Station en de Dam reed lijn 5 samen met diverse buslijnen en de tramlijnen 1, 2, 13 en 17. Vanaf de Dam reed lijn 5 samen met tram 1 en 2 verder naar het Leidseplein. Tussen het Leidseplein en de Van Baerlestraat reed lijn 5 alleen nog samen met tram 2. Tussen de Van Baerlestaat en het Roelof Hartplein reed lijn 5 vervolgens samen met de tramlijnen 3 en 12. Bij de Stadionweg kwam buslijn 65 erbij, die tot Station Zuid de trambaan met lijn 5 deelde. Na de halte Parnassusweg deelde lijn 5 tot na de halte Oranjebaan de trambaan met metro 51 die dat traject als sneltram reed.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Nieuwezijds Kolk  
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsr.svg Amsterdam, Spui  
Route rsr.svg Amsterdam, Koningsplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Keizersgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinsengracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Rijksmuseum  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Baerlestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Museumplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Roelof Hartplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Gerrit van der Veenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Stadionweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinses Irenestraat  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Zuid  
Route rsTr.svg Amsterdam, Parnassusweg  
Route rsSNr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsSNr.svg Amsterdam, Arent Janszoon Ernststraat    
Route rsSNr.svg Amsterdam, Van Boshuizenstraat    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Uilenstede    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Kronenburg    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Zonnestein    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Onderuit    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Oranjebaan    
Route rs0.svg Amstelveen, Binnenhof  

Geschiedenis

In 1978 werd station Zuid geopend en meteen aangesloten op het tramnet met lijn 5. De lijn liep toen vanaf het CS via de route van lijn 24 naar de Beethovenstraat en vanaf daar via de Strawinskylaan naar het Zuidplein. In 1982 werd de lijn verlegd en werd het meer dan een zijtak van de 24. De lijn begon voortaan aan de andere kant van het CS en ging via de Nieuwezijds Voorburgwal, Leidsestraat, Overtoom, Vondelbrug en Van Baerlestraat naar het Roelof Hartplein, waar de al bestaande route werd opgepakt.

In 1991 werd de lijn, gezamenlijk met lijn 51, verlengd naar Amstelveen. Lijn 5 buigt na Oranjebaan af van de route van lijn 51 en eindigt bij de halte Binnenhof op het Handelsplein. Lijn 5 heeft als enige Amsterdamse tramlijn geen keerlus op het eindpunt (Binnenhof). De gemeente Amstelveen wilde alleen instemmen met een tram, onder de voorwaarde dat het Handelsplein niet volledig ingenomen zou worden door keerpuntvoorzieningen. Er werd gekozen voor een keerpunt met drie kopsporen. Gevolg hiervan is dat er tweerichtingstrams (trams met twee koppen en aan beide zijden deuren) nodig waren. Als bijkomstigheid van het gebruik van tweerichtingstrams konden sommige haltes met een relatief goedkoper middenperron aangelegd worden (Uilenstede, Onderuit en Oranjebaan).

Op het gezamenlijke traject met lijn 51, de vrije trambaan in de middenberm van de Buitenveldertselaan en Beneluxbaan, gebruiken beide verschillende perrons. De 51 gebruikt hoge metroperrons, die door een trap en hellingbaan met de lagevloerperrons van lijn 5 verbonden zijn.

Na de aanleg van de Amstelveenlijn tot en met mei 2008 was de halte Station Zuid van tram 5 aan hetzelfde perron als de metrolijnen 50 en 51, waardoor een cross-platform overstap mogelijk was.
Door de aanleg van de Noord/Zuidlijn was het echter noodzakelijk om tram 5 te verleggen over de Strawinskylaan, omdat de Noord/Zuidlijn zijn keerspoor op die plek krijgt. Sindsdien wordt er gereden van de Beethovenstraat, via de Strawinskylaan en de Parnassusweg naar de vrije trambaan in het midden van de Buitenveldertselaan. De halte van Station Zuid is gelegen op de Strawinskylaan ter hoogte van het Zuidplein en het World Trade Center.

Per 14 december 2014 vervielen de haltes Martelaarsgracht en Apollolaan.

Per 13 december 2015 wijzigde de bestemmingsaanduiding van Amstelveen Binnenhof naar Amstelveen Stadshart.

Op 11 mei 2016 kwam lijn 24 tot en met 17 april 2017 te vervallen wegens langdurige werkzaamheden. Als gevolg van deze opheffing werden de frequenties van de lijnen 5 en 16 verhoogd.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 5 ging vanaf die datum niet meer naar het Centraal Station, maar via de route van lijn 10 naar de Westergasfabriek om zodoende minder parallel te rijden aan de Noord/Zuidlijn.
De verbinding tussen het Centraal Station en Museumplein (via de Leidsestraat) werd overgenomen door lijn 12.