Lijn 5 Amsterdam Westergasfabriek - Amstelveen Stadshart

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 5
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur5.svg
Materieel 11G, Combino
Rijdt sinds 22 juli 2018
Voorganger(s) 5, 10
Frequenties
Spits 8x/uur
Spits (vakantie) 6x/uur (ochtend; zomer)
8x/uur (middag; zomer)
Dal 8x/uur
Dal (vakantie) 6-8x/uur
Avond 6-8x/uur
Zaterdag 8-10x/uur
Zaterdag (vakantie) 8x/uur (zomer)
Zondag 8x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 5 rijdt langs het Concertgebouw.

Lijn 5 rijdt van de Amsterdamse Westergasfabriek via de Staatsliedenbuurt, busstation Elandsgracht, het Leidseplein, het Museumplein, station Amsterdam Zuid en Buitenveldert naar Amstelveen Stadshart.

Dienstregeling

  • Tijdens de spitsuren zorgen de lijnen 5 en 6 samen voor 16x/uur een tram tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen.
  • Tijdens de zomervakantie wordt op doordeweekse dagen tussen 12:00 en 20:00 uur 8x/uur gereden.
  • Op zondag wordt tot 8:30 uur 4x/uur, waarna tot 10:30 uur 6x/uur wordt gereden. Tussen 10:30 en 20:00 uur wordt 8x/uur gereden.
  • Op zaterdag wordt tot 9:00 uur 4x/uur, waarna tot 11:00 uur 8x/uur wordt gereden. Tussen 11:00 en 18:00 wordt 10x\uur gereden.

Ombouw Amstelveenlijn

Tijdens de ombouw van de Amstelveenlijn naar een hoogwaardige tramverbinding blijft tramlijn 5 rijden om alle haltes tussen station Amsterdam Zuid en Amstelveen Stadshart te blijven bedienen. Voor de bediening van de haltes ten zuiden van de Oranjebaan, rijdt buslijn 55.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, Van Hallstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Limburg Stirumstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, De Wittenkade  
Route rsr.svg Amsterdam, Nassaukade  
Route rsr.svg Amsterdam, Marnixplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Bloemgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Rozengracht  
Route rsBr.svg Amsterdam, Elandsgracht    
Route rsr.svg Amsterdam, Leidseplein    
Route rsr.svg Amsterdam, Rijksmuseum  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Baerlestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Museumplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Roelof Hartplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Gerrit van der Veenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Stadionweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Prinses Irenestraat  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Zuid  
Route rsr.svg Amsterdam, Parnassusweg  
Route rsr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsr.svg Amsterdam, Arent Janszoon Ernststraat    
Route rsr.svg Amsterdam, Van Boshuizenstraat    
Route rsr.svg Amstelveen, Uilenstede    
Route rsr.svg Amstelveen, Kronenburg    
Route rsr.svg Amstelveen, Zonnestein    
Route rsr.svg Amstelveen, Onderuit    
Route rsr.svg Amstelveen, Oranjebaan    
Route rs0.svg Amstelveen, Stadshart  

Varia

  • Het gedeelte Marnixplein - Leidseplein is in 1900 geëlektrificeerd, waarmee dit de oudste elektrische tramlijn van Amsterdam is.

Geschiedenis

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn. Lijn 5 ging vanaf die datum niet meer naar het Centraal Station, maar via de route van lijn 10 naar de Westergasfabriek om zodoende minder parallel te rijden aan de Noord/Zuidlijn.

Op 7 januari 2019 verviel de halte Kronenburg vanwege de voorbereiding op de ombouw naar een verdiepte halte. Als vervanging is er een tijdelijke halte Biesbosch gemaakt.

Op 3 maart 2019 begonnen de werkzaamheden aan de Amstelveenlijn en werd lijn 51 verlegd naar Isolatorweg. Om de drukte op het traject tussen Station Zuid en Amstelveen Stadshart op te vangen werd de frequentie van lijn 5 in de spits verhoogd van 8-10x/uur naar 12x/uur en op zaterdag van 8x/uur naar 10x/uur. Tegelijkertijd werd de halte Zonnestein buiten gebruik gesteld voor de ombouw naar een verdiepte halte.

Op 27 mei 2019 werd tramlijn 6 in het leven geroepen als spitsversterking van lijn 5 tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen. Hierdoor werd de spitsfrequentie van lijn 5 verlaagd van 12x/uur naar 8x/uur, maar ging tezamen met lijn 6 tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen in de spitsuren 16x/uur een tram rijden.

Op 15 december 2019 werd de halte Binnenhof in Amstelveen hernoemd naar Stadshart, zodat de haltenaam overeenkomt met de eindbestemming. In de praktijk werd de nieuwe naam op de halte zelf al gebruikt na de vernieuwing ervan in de zomervakantie van 2019.

Op 9 maart 2020 werd in Amstelveen de halte Kronenburg weer in gebruik genomen en kwam de tijdelijke halte Biesbosch te vervallen. Op 25 mei 2020 werd in Amstelveen vervolgens de halte Zonnestein weer in gebruik genomen.