Amstelveen Kronenburg

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Sneltramhalte Kronenburg
Netwerk Amsterdam
Plaats Amstelveen
Verkorting KNB
Lijn(en) 5, 25

Tram.png Tramhalte Amstelveen Kronenburg ligt aan de Beneluxbaan, naast het gelijknamige kantorencomplex. De halte bestaat uit een eilandperron dat verdiept ligt onder een rotonde met trappen aan beide uiteinden. Aan de noordzijde is ook een lift.

Geschiedenis

Sinds 3 maart 2019 heeft lijn 51 een nieuwe route en rijdt deze na station Amsterdam Zuid niet meer naar Amstelveen, maar naar Isolatorweg. De trambaan tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk werd omgebouwd tot een hoogwaardige trambaan, die in een later stadium zelfs wordt verlengd naar Uithoorn. Tijdens de ombouw werden de kruisingen bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan ongelijkvloers gemaakt waarbij de trambaan verdiept komt te liggen. De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat werden samengevoegd tot een nieuwe halte en de haltes Amstelveen Centrum, Marne, Gondel en Spinnerij werden opgeheven vanwege de nabijheid van een andere halte voor de sneltram. Bovendien werd er in de Legmeerpolder een opstelterrein voor de trams aangelegd.

De sneltramhaltes werden bediend door buslijn 55 en/of tramlijn 5. Tijdens enkele weekenden en doordeweekse dagen in de zomer reed ook deze tram niet en reed buslijn 45 ter vervanging. De gehele renovatie duurde, exclusief de verlenging naar Uithoorn, 21 maanden, waarvan de laatste paar maanden alleen voor test- en opleidingsritten. Op 13 december ging lijn 25 de gehele vernieuwde Amstelveenlijn bedienen.

Van 7 januari 2019 tot en met 8 maart 2020 was deze halte tijdelijk vervallen. Voor tramlijnen 5 en 6 was er ongeveer 500 meter zuidelijker een tijdelijke halte Biesbosch aangelegd, maar voor lijn 51 kwam er geen vervangende halte.

Historische dienstregeling

Tram

Route
5 Amsterdam: Westergasfabriek - Staatsliedenbuurt Jordaan - Elandsgracht - Leidseplein - Museumplein - Station Zuid - Buitenveldert - Amstelveen: Stadshart Tram GVB Gebied.svg
25 Amsterdam: Station Zuid - Buitenveldert - Amstelveen: Oranjebaan - Stadshart - Middenhoven - Westwijk Tram
GVB Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)

Historische dienstregeling

Bus

Route
N84 Amsterdam: Centraal Station - Leidseplein - Rivierenbuurt - Station RAI - Buitenveldert - Amstelveen: Busstation Nachtbus GVB Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s)