Lijn 55 Amsterdam Station Zuid - Amstelveen Sacharovlaan

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 55
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 3 maart 2019
Voorganger(s) 51
Frequenties
Spits 6-12x/uur (ochtend)
10x/uur (middag)
Dal 6x/uur
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 4-6x/uur
Zondag 4-6x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 55 rijdt van station Amsterdam Zuid via de Beneluxbaan, Oranjebaan, Groenhof en Brink naar Amstelveen Sacharovlaan.

Dienstregeling

  • In het weekend wordt tot circa 11:00 4x/uur gereden.
  • Na circa 22:30 wordt er 4x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Zuid  
Route rsr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsr.svg Amstelveen, Oranjebaan    
Route rsr.svg Amstelveen, Langerhuize  
Route rsr.svg Amstelveen, Ziekenhuis  
Route rsr.svg Amstelveen, Groenhof  
Route rsr.svg Amstelveen, Seine  
Route rsr.svg Amstelveen, Logger  
Route rsr.svg Amstelveen, Praam  
Route rsr.svg Amstelveen, Middenhoven/Brink    
Route rsr.svg Amstelveen, De Eindhoeve  
Route rsr.svg Amstelveen, Zagerij  
Route rs0.svg Amstelveen, Sacharovlaan    

Geschiedenis

Op 3 maart 2019 werd lijn 51 verlegd, waardoor deze niet meer naar Amstelveen zou gaan rijden. Het traject tussen station Zuid en Westwijk werd tot eind 2020 verbouwd naar reguliere (snel)tramlijn. Als vervanging tijdens de ombouw werd lijn 55 ingesteld, die in de buurt van de haltes tussen Oranjebaan en Westwijk stopt. Omdat lijn 5 wel bleef rijden en om een snellere dienst te kunnen bieden werd er niet gestopt tussen De Boelelaan/VU en Oranjebaan.

Vanwege een ingrijpende verbouwing aan halte Oranjebaan, waarbij er een tijdelijk tramperron werd aangelegd dat ontoegankelijk was voor invaliden en reizigers met een kinderwagen, stopte buslijn 55 van 17 juni 2019 tot en met 8 september 2019 extra bij de halte Onderuit, zodat reizigers indien nodig daar alsnog konden overstappen tussen bus en tram.