Lijn 51 Amsterdam Centraal Station - Amstelveen Westwijk

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro grijs-opgeheven.svg
Voormalige metrolijn 51
Vervoerder(s) GVB
Concessies Stadsvervoer Amsterdam (2006-2011),
Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024)
Lijnsoort Metro
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur51.svg
Materieel BN, CAF
Periode 13 september 2004 t/m 3 maart 2019
Opvolger(s) 51, 55
Frequenties
Spits 8x/uur
Spits (vakantie) 6x/uur (zomer)
Dal 6-8x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
Avond 4-6x/uur
Avond (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zaterdag 4-6x/uur
Zaterdag (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zondag 4-6x/uur
Zondag (vakantie) 4x/uur (zomer)
Lijn 51 rijdt over de Buitenveldertselaan in Amsterdam.
Lijn 51 rijdt over de Buitenveldertselaan in Amsterdam.

Lijn 51, ook wel de Amstelveenlijn genoemd, verbond Amstelveen Westwijk met het Amsterdamse Centraal Station, en was 19,5 kilometer lang. De kenkleur van de lijn was oranje.

Lijn 51 was een bijzondere lijn, want deze lijn reed als metro tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid en daar ging de pantograaf omhoog, om contact te maken met de bovenleiding, en reed deze lijn verder als sneltram naar Amstelveen. Aangezien de metrostations geschikt waren voor 3 meter breed materieel, maar de sneltramhaltes slechts voor 2,65 meter breed materieel, hadden de sneltrams treeplanken om de ruimte tussen het perron en de wagen op te vullen. Wanneer de metro zich ombouwde tot sneltram, werden deze treeplanken ingeklapt.

Route

19 km (4 km ondergronds) - 29 stations
Gemiddelde snelheid: 30 km/uur

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station M52.png M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Nieuwmarkt M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Waterlooplein M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Weesperplein M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Wibautstraat M53.png M54.png
Route rsTr.svg Amsterdam, Amstelstation M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Spaklerweg M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Overamstel M50.png
Route rsTr.svg Amsterdam, Station RAI M50.png
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Zuid M50.png M52.png
Route rsSNr.svg Amsterdam, De Boelelaan/VU    
Route rsSNr.svg Amsterdam, Arent Janszoon Ernststraat    
Route rsSNr.svg Amsterdam, Van Boshuizenstraat    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Uilenstede    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Zonnestein    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Onderuit    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Oranjebaan    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Centrum    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Ouderkerkerlaan    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Sportlaan    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Marne    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Gondel    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Meent    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Brink    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Poortwachter    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Spinnerij    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Sacharovlaan    
Route rsSN0.svg Amstelveen, Westwijk    

Geschiedenis

Over de Amstelveenlijn is lang gediscussieerd: Amsterdam was voorstander van een rendabele railverbinding naar de buurgemeente, maar Amstelveen was tevreden met de bestaande busdiensten en wilde alleen meewerken als het een metrolijn zou worden. Vanuit het Rijk bestond verzet tegen de aanleg van een metrolijn waar men de aanleg van een metro te duur vond. Het Rijk stelde geld beschikbaar voor de aanleg van een tram. Na onderhandelingen werd voor de gulden middenweg van een sneltram gekozen. In 1991 werd de bestaande tramlijn 5 doorgetrokken vanaf Station Zuid/WTC naar het centrum van Amstelveen en werd sneltramlijn 51 geïntroduceerd die over het bestaande metrotraject van het CS naar Spaklerweg liep en vandaar afboog, nog steeds als een volwaardige metro, naar Station Zuid/WTC. Vanaf daar liep de lijn over een geheel vrijliggende trambaan naar station Poortwachter in de Amstelveense wijk Middenhoven. De lijn is geopend op 1 december 1990. Aangezien lijn 5 een klassieke tramlijn is en lijn 51 tussen CS en Zuid een volwaardige metro, liggen op het gezamenlijke traject tussen Zuid en Oranjebaan zowel hoge als lage perrons. Het deel waar lijn 51 solo rijdt heeft enkel hoge perrons. De hoge perrons zijn 65 meter lang, wat precies genoeg is voor twee sneltramstellen.

Op 13 september 2004 is de lijn verlengd vanaf Poortwachter naar Westwijk. Hierbij is deels gebruik gemaakt van het dijklichaam wat resteerde van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen.

Op 13 december 2015 ging de frequentie op weekdagen tussen 14:00 en 15:30 uur omhoog van iedere 10 minuten naar iedere 8 minuten.

Op 7 januari 2019 verviel de halte Kronenburg (tijdelijk) vanwege de ombouw van de Amstelveenlijn. Omdat lijn 51 op korte termijn zou vervallen op dit traject is de vervangende halte Biesbosch niet geschikt gemaakt voor lijn 51.

Voormalige halte Kronenburg
Halte
Route rsSNr.svg Amstelveen, Uilenstede    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Kronenburg    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Zonnestein    

Op 3 maart 2019 werd het eindpunt van lijn 51, Westwijk verruild voor Isolatorweg vanwege de ombouw van de Amstelveenlijn.
Reizigers tussen station Zuid en Oranjebaan konden vanaf dat moment gebruikmaken van tramlijn 5. Voor reizigers tussen station Zuid en de haltes ten zuiden van Oranjebaan werd de tijdelijke pendelbuslijn 55 in het leven geroepen.
Vanaf eind 2020 moet dan de vernieuwde Amstelveenlijn in gebruik worden genomen.

Drukke spitstrajecten

Metro/sneltram 51 hoorde samen met metro 50 tot de drukste metrolijnen van het Amsterdamse openbaar vervoer. Overvolle metro's waren aan de orde van de dag. Tijdens het spitsuur was er soms geen doorkomen aan.

De grootste problemen deden zich voor tussen het Centraal Station en de Zuidas. In de ochtendspits was er vaak een groot capaciteitstekort in de richting van de Zuidas, in de avondspits juist richting het Centraal Station. De oorzaak lag bij het feit dat er lange tijd nog geen directe trein- of metroverbinding tussen CS en de Zuidas lag, waardoor passagiers enkel lijn 51 konden nemen.

Zelfs in de tegenspitsrichting ('s ochtends richting het Centraal Station en 's avonds richting Station Zuid) was het vaak druk. Ook hier waren de metro's vaak vol, maar het capaciteitsprobleem was iets minder groot.

Het sneltramtraject door Amstelveen was aanzienlijk minder druk. De lijn vormde hier een verbinding tussen Amstelveen en de Zuidas. 's Ochtends reisden er daarom veel passagiers naar Station Zuid toe en 's avonds vooral naar Amstelveen.