Lijn 52 Amsterdam, Noord - Station Zuid

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro nieuw.svg
Metrolijn M52
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Metro
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur52.svg
Lijnkleur  M52 
Formule LogoRnet.png
Materieel Metropolis
Rijdt sinds 22 juli 2018
Frequenties
Spits 8x/uur
Dal 8x/uur
Avond 8x/uur
Zaterdag 8x/uur
Zondag 8x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

M52.png

De Amsterdamse metrolijn 52, ook wel Noord/Zuidlijn genoemd, rijdt van Amsterdam Noord via station Amsterdam Centraal, het centrum, en de RAI naar station Amsterdam Zuid.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021
0,155 0,162 0,170 0,174

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Alternatieven bij verstoringen

Bij verstoringen op deze lijn waarbij de metro's niet kunnen rijden, worden pendelbuslijnen 164 en 165 ingezet voor het vervoer tussen Amsterdam-Noord en het Centraal Station. Voor vervoer binnen Amsterdam-Noord of vervoer tussen de metrostations ten zuiden van het Centraal Station dienen reizigers gebruik te maken van de reguliere bus-, tram- en metrolijnen van het GVB.

Route

Halte
Route 0sMr.svg Amsterdam, Noord    
Route rsMr.svg Amsterdam, Noorderpark    
Route rsTr.svg Amsterdam, Centraal Station M51.png M53.png M54.png
Route rsMr.svg Amsterdam, Rokin    
Route rsMr.svg Amsterdam, Vijzelgracht    
Route rsMr.svg Amsterdam, De Pijp    
Route rsMr.svg Amsterdam, Europaplein    
Route rsT0.svg Amsterdam, Station Zuid M50.png M51.png

Geschiedenis

Op 22 juli 2018 werd de Noord/Zuidlijn in gebruik genomen. Klik hier voor een uitgebreid artikel over de geschiedenis van de lijn.

Op een onbekende datum werd de frequentie van 10x/uur losgelaten en wordt er altijd 8x/uur gereden op de lijn.