Noord/Zuidlijn

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voor de Rotterdamse Noord/Zuidlijn, zie Erasmuslijn.

M52.png
De Noord/Zuidlijn is een metroverbinding tussen het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord en station Amsterdam Zuid. De lijn is 9,7 kilometer lang, waarvan 5,8 kilometer ondergronds. Er zijn acht stations, waarvan station Zuid als enige al bestond. De lijn is geopend op 22 juli 2018 met het lijnnummer M52 en als kenkleur blauw.

Aanleiding en bouw

De Noord/Zuidlijn komt al voor in het 'Plan Stadsspoor', een ambitieus plan van de Gemeente Amsterdam uit eind jaren 1950 om Amsterdam een metronet te geven (zie 'Metro van Amsterdam'). De aanleg van eerdere metrolijnen in de stad verliep moeizaam waardoor de aanleg van andere lijnen op de lange baan werd geschoven, maar de verkeersproblematiek in de stad werd wel steeds erger. Nog tijdens de aanleg van de Ringlijn (huidige M50) in 1996 werd al nagedacht over een Noord/Zuidlijn, om de grote vervoersvraag tussen de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid op te kunnen vangen, en ook het geïsoleerd liggende stadsdeel Noord, waar tot nu toe geen railverkeer was, hoogwaardig op de rest van de stad aan te kunnen sluiten.

In 2003 is begonnen met de aanleg van de lijn. De bouw van de lijn werd geteisterd door tegenslagen, waaronder verzakkingen van woningen bij station Vijzelgracht en terugkomende budgetoverschrijdingen. Oorspronkelijk zou de lijn in 2008 openen.

De gehele lijn is in de zomer van 2015 aangesloten op het bestaande metronet.

Route

Halte
Route 0sMr.svg Noord BUS.png  
Route rsMr.svg Noorderpark BUS.png  
Route rsTr.svg Centraal Station M51.pngM53.pngM54.pngTram.pngBUS.png  
Route rsMr.svg Rokin Tram.png  
Route rsMr.svg Vijzelgracht Tram.png  
Route rsMr.svg De Pijp Tram.png  
Route rsMr.svg Europaplein Tram.pngBUS.png  
Route rsT0.svg Station Zuid M50.pngM51.png Tram.pngBUS.png  

Door naar Amstelveen

In oudere plannen werd over twee lijnen gesproken. Lijn M52 die van Noord naar Station Zuid loopt, en lijn M58 die doorging naar Amstelveen, over het traject van de huidige lijn M51. Aangezien dat een sneltramlijn met bovenleiding is, werd gedacht de hele Noord/Zuidlijn ook van bovenleiding te voorzien in plaats van derde rail. Uiteindelijk is besloten deze doortrekking niet door te voeren, waardoor de Noord/Zuidlijn dus toch een derde rail heeft gekregen. Sterker nog, de huidige sneltramlijn naar Amstelveen zal volledig worden afgestoten van het metronet. Bewoners rond de lijn wilden geen metrolijn, dus is, uit financieel oogpunt, besloten de lijn om te bouwen tot hoogwaardige, lagevloerse tramlijn, verlengd van Amstelveen naar Uithoorn, maar losgekoppeld van het metronet. Dit zal na 2018 grootschalige ombouwwerkzaamheden tot gevolg hebben, waarbij gelijktijdig ook de snelweg A10 rond station Zuid ondergronds wordt gebracht. Dit zal op een dusdanige manier gebeuren dat het alsnog mogelijk blijft om de Noord/Zuidlijn als volwaardige metro door te trekken naar Amstelveen.

Aftreden wethouder

Op 19 februari 2009 is wethouder Herrema afgetreden als verantwoordelijke wethouder. In diverse televisieprogramma's heeft hij zijn verhaal kunnen doen.

De oud-wethouder van financiën van de gemeente Amsterdam komt over hetzelfde onderwerp te spreken in een uitzending van Buitenhof.

Het lopende topic over dit onderwerp op het forum is te bereiken via de volgende link: Amsterdamse wethouder weg om Noord/Zuidlijn.

Documenten, onderzoeken en rapporten

Links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: