Amstelveen Spinnerij

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sneldienst grijs-opgeheven.svg
Voormalige sneltramhalte Spinnerij
Netwerk Amsterdam
Plaats Amstelveen
Verkorting SNR
Gesloten 3 maart 2019
Lijn(en) 51

M51 smal.png

Halte Spinnerij, 2 maart 2010.

Spinnerij was een halte aan metro/sneltramlijn 51. De halte was vooral van belang voor medewerkers van de achterliggende Canon-fabriek. De halte werd geopend in 2004 en bestond uit een eilandperron.

Sinds 3 maart 2019 heeft lijn 51 een nieuwe route en rijdt deze na station Amsterdam Zuid niet meer naar Amstelveen, maar naar Isolatorweg. De trambaan tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk werd omgebouwd tot een hoogwaardige trambaan, die in een later stadium zelfs wordt verlengd naar Uithoorn. Tijdens de ombouw werden de kruisingen bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan ongelijkvloers gemaakt waarbij de trambaan verdiept komt te liggen. De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat werden samengevoegd tot een nieuwe halte en de haltes Amstelveen Centrum, Marne, Gondel en Spinnerij werden opgeheven vanwege de nabijheid van een andere halte voor de sneltram. Bovendien werd er in de Legmeerpolder een opstelterrein voor de trams aangelegd.

De sneltramhaltes werden bediend door buslijn 55 en/of tramlijn 5. Tijdens enkele weekenden en doordeweekse dagen in de zomer reed ook deze tram niet en reed buslijn 45 ter vervanging. De gehele renovatie duurde, exclusief de verlenging naar Uithoorn, 21 maanden, waarvan de laatste paar maanden alleen voor test- en opleidingsritten. Op 13 december ging lijn 25 de gehele vernieuwde Amstelveenlijn bedienen.

Historische dienstregeling

Bus

In het verleden lag er een bushalte bij deze sneltramhalte.

Historische dienstregeling