Amstelveen Westwijk

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sneldienst blauw.svg
Sneltramhalte Westwijk
Netwerk Amsterdam
Plaats Amstelveen
Verkorting WWK
Lijn(en) geen

Sneltramhalte Westwijk is het eindpunt van metro/sneltramlijn 51, en is geopend in 2004. Achter het station liggen twee keersporen. Het station ligt op het baanlichaam van de voormalige Haarlemmermeerspoorlijn.

Sinds 3 maart 2019 heeft lijn 51 een nieuwe route en rijdt deze na station Amsterdam Zuid niet meer naar Amstelveen, maar naar Isolatorweg. De trambaan tussen Amsterdam Zuid en Amstelveen Westwijk wordt omgebouwd tot een hoogwaardige trambaan, die in een later stadium zelfs wordt verlengd naar Uithoorn. Tijdens de ombouw worden de kruisingen bij Kronenburg, Zonnestein en Sportlaan ongelijkvloers gemaakt waarbij de trambaan verdiept komt te liggen. De haltes De Boelelaan/VU en A.J. Ernststraat worden samengevoegd tot een nieuwe halte en de haltes Amstelveen Centrum, Marne, Gondel en Spinnerij worden opgeheven vanwege de nabijheid van een andere halte voor de sneltram. Bovendien wordt er in de Legmeerpolder een opstelterrein voor de trams aangelegd.

De sneltramhaltes worden bediend door buslijn 55 en/of tramlijn 5. Tijdens enkele weekenden en doordeweekse dagen in de zomer reed ook deze tram niet en reed buslijn 45 ter vervanging. De gehele renovatie zal, exclusief de verlenging naar Uithoorn, naar verwachting circa twee jaar duren.

Historische dienstregeling

Bus

Halte.svg
Halte Westwijk
Plaats Amstelveen
Concessie(s) Amstelland-Meerlanden
Vervoerder(s) Connexxion

Vanwege de ombouw van de trambaan is bij de sneltramhalte een tijdelijke bushalte gecreëerd voor buurtbus 551.

Route
551 Amstelveen: Ziekenhuis - Seine - Westwijk Buurtbus Diks Autoverhuur i.o.v. Connexxion Gebied.svg
Halte.svg
Halte Hammarskjöldsingel
Plaats Amstelveen
Concessie(s) Amstelland-Meerlanden
Vervoerder(s) Connexxion

Op 25 augustus is de halte Hammarskjöldsingel bij deze sneltramhalte weer in gebruik genomen voor lijn 199.

Route
199 Schiphol P30 → Schiphol Airport → Schiphol P40 → Schiphol Knooppunt Noord - Schiphol Knooppunt Oost - Amsterdamse Bos - Bovenkerk - Amstelveen Westwijk - Amstelveen Middenhoven Streekbus
Connexxion Gebied.svg

Historische dienstregeling