Amsterdam Nieuwmarkt

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro nieuw.svg
Metrostation Nieuwmarkt
Metronetwerk Amsterdam
Plaats Amsterdam
Verkorting NMT
Lijn(en) M51.pngM53.pngM54.png

Nieuwmarkt is een ondergronds metrostation in het centrum van Amsterdam, en is geopend op 11 oktober 1980. Er is geen overstap mogelijk op andere vormen van openbaar vervoer.

De aanleg van de metrolijn in de jaren '70 verliep niet zonder slag of stoot. Er moesten huizen worden gesloopt om de lijn te kunnen aanleggen, hetgeen tot hevige protesten leidde, mede doordat er in die tijd een groot tekort aan woonruimte was. In het station zijn diverse herinneringen aan deze zg. Nieuwmarktrellen aanwezig, zoals de tekst Wonen is geen gunst maar een recht die in de vloer verwerkt zit, en de grote slopersbal bij de trappen aan de noordzijde van het perron.

Het station bestaat uit een eilandperron, en heeft aan twee kanten een trap/roltrap naar de beide verdeelhallen. Aan de noordzijde bevinden zich uitgangen naar de Nieuwmarkt en de Koningsstraat, aan de zuidzijde ligt de uitgang naar de Nieuwe Hoogstraat. Oorspronkelijk bevond zich hier ook nog een uitgang Snoekjessteeg, maar om overlast te beperken is deze uitgang afgesloten. In de verdeelhal bevindt zich op deze plek nu een kantoor voor toezichthouders, bovengronds is de uitgang verwerkt in een winkelpand. De roltrap is echter nog altijd aanwezig.

Bij de bouw van het station is het, net als de stations Weesperplein en Wibautstraat, geschikt gemaakt voor gebruik als schuilkelder als er een nucleaire aanval op Amsterdam gepleegd zou worden, aangezien de Koude Oorlog toendertijd in volle gang was. Het station kon plaats bieden aan 6000 personen maar hoefde gelukkig nooit voor dit doeleinde gebruikt te worden. Door een glaswand in de zuidelijke entreehal zijn de toegangen naar de schuilbunkers te zien.

Aan de noordzijde van het station maakt de baan een bocht naar rechts en meteen daarna een krappe boog naar links, waar met maximaal 40 km/h gereden mag worden. Deze boog is aangelegd om het Centraal Station parallel aan het treinstation aldaar te kunnen aanleggen, om een verlenging naar het westen van daaruit te vergemakkelijken.

Van de vijf ondergrondse stations is dit het rustigste station. Op werkdagen passeren 10.274 reizigers de poortjes.

Volgende stations

M51.pngM53.pngM54.png<< Centraal Station (850m richting Centraal Station)
M51.pngM53.pngM54.png Waterlooplein >> (560m richting Gaasperplas/Gein/Isolatorweg)

Metro

Route
M51 Amsterdam: Centraal Station - Amstelstation - Station RAI - Station Zuid - Station Lelylaan - Station Sloterdijk - Isolatorweg Metro GVB Gebied.svg
M53 Amsterdam: Centraal Station - Amstelstation - Duivendrecht: Van der Madeweg - Diemen: Zuid - Amsterdam: Gaasperplas Metro GVB Gebied.svg
M54 Amsterdam: Centraal Station - Amstelstation - Duivendrecht: Van der Madeweg - Station - Amsterdam: Station Bijlmer ArenA - Gein Metro GVB Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)

Historische dienstregeling