Lijn 13 Amsterdam, Centraal Station - Geuzenveld

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 13
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur13.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 18 september 1989
Voorganger(s) 13
Frequenties
Spits 8x/uur
Dal 8x/uur
Avond 6x/uur
Zaterdag 4-8x/uur
Zondag 4-8x/uur
Zondag (vakantie) 4-6x/uur (zomer)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 13 rijdt tijdens werkzaamheden in Geuzenveld.
Lijn 13 rijdt langs de Westerkerk over de Westermarkt.

Lijn 13 rijdt van station Amsterdam Centraal via de Dam, de Westermarkt, het Mercatorplein en de Jan van Galenstraat naar Geuzenveld.

Dienstregeling

  • Na ongeveer 20:00 wordt 6x/uur gereden.
  • In het weekend wordt tot 9:00 uur 4x/uur gereden.

Gesloten instapbeleid

In tegenstelling tot de meeste tramlijnen, geldt er bij de meeste Amsterdamse tramlijnen een gesloten instapregime. Dit betekent dat reizigers alleen in mogen stappen bij de bestuurder en bij de servicebalie bij de vierde deur van de tram.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021
0,155 0,162 0,170 0,174

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rsr.svg Amsterdam, Nieuwezijds Kolk  
Route rsr.svg Amsterdam, Dam    
Route rsr.svg Amsterdam, Westermarkt  
Route rsr.svg Amsterdam, Marnixstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Bilderdijkstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Willem de Zwijgerlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Admiraal de Ruijterweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Marco Polostraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mercatorplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Admiraal Helfrichstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Voermanstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Tooropstraat  
Route rsMr.svg Amsterdam, Jan van Galenstraat    
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester Rendorpstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Slotermeerlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Burgemeester van Leeuwenlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Doctor Hendrikus Colijnstraat  
Route rs0.svg Amsterdam, Lambertus Zijlplein  

Geschiedenis

Hoewel lijn 13 tegenwoordig met West wordt geassocieerd, begon de lijn zijn bestaan in het oosten van de stad. Het begon in 1884 met een paardentramlijn vanaf de Czaar Peterstraat via de Oostenburgergracht, Wittenburgergracht en Kattenburgergracht naar het Kadijksplein. Vanaf 1904 kregen alle overgebleven paardentramlijnen een nummer, deze lijn werd 1B. Al in 1905 werd dat gewijzigd in 4A en nog datzelfde jaar werd het 2A. In 1906 werd deze lijn tenslotte onder het nummer 13 geëlektrificeerd en verlengd via de Prins Hendrikkade naar het CS, vanaf 1908 reed de lijn door naar de Dam.

In 1921 werd de lijn verlengd via de Raadhuisstraat, Rozengracht, De Clercqstraat, Bilderdijkstraat en Kwakersplein naar het Bellamyplein. In 1922 werd dat eindpunt alweer verlaten en ging de lijn vanaf de De Clercqstraat naar het Frederik Hendrikplantsoen rijden. In 1927 werd ook dat eindpunt verlaten en werd de lijn vanaf de De Clercqstraat verlengd via de Admiraal De Ruyterweg en Jan Evertsenstraat naar het Mercatorplein. In 1932 werd de lijn geknipt: het westelijke deel (CS - Mercatorplein) bleef lijn 13, het oostelijke deel (CS - Czaar Peterstraat) heette voortaan lijn 19.

Na de oorlog keerde de lijn via dezelfde route terug en bleef zo rijden tot 1950, toen de lijn via de Hoofdweg werd verlengd naar het Bos en Lommerplein. In 1954 ging de lijn een eind verder rijden, via de Burgemeester De Vlugtlaan en Slotermeerlaan naar het Sloterpark. In 1974 werd de lijn nog verder verlengd: via de Burgemeester Roëllstraat naar het Lambertus Zijlplein in Geuzenveld. De lijn werd in 1989 "rechtgetrokken" vanaf het Mercatorplein via het zogenaamde Driejannentraject (Jan Evertsenstraat, Jan Tooropstraat en Jan van Galenstraat) naar de Burgemeester Roëllstraat. Vanaf 2000 werd de lijn een aantal maanden ingekort tot het Sloterpark wegens reconstructiewerkzaamheden aan het Lambertus Zijlplein. Sinds 2001 ligt het trameindpunt op straatniveau (voorheen op een dijk).

Per 14 december 2014 kwam de halte Martelaarsgracht te vervallen.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 13 bleef qua route gelijk, maar de frequentie werd iets verhoogd wegens de opheffing van lijn 14 in West.

Op 3 maart 2019 werden de frequenties van enkele tramlijnen opnieuw verdeeld naar de bezettingsgraad. Daarbij ging de frequentie van lijn 13 in de avond omhoog van 5x/uur naar 6x/uur.

Op 3 januari 2021 (of eerder) werd de maximale frequentie op alle dagen verlaagd naar 8x/uur.