Lijn 17 Amsterdam, Centraal Station - Osdorp Dijkgraafplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 17
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Lijnlogo Lijnkleur17.svg
Materieel Combino
Rijdt sinds 8 december 2001
Voorganger(s) 1, 17
Frequenties
Spits 10-12x/uur (ochtend)
11x/uur (middag)
Spits (vakantie) 8x/uur (zomer)
Dal 8-10x/uur
Dal (vakantie) 8x/uur (zomer)
Avond 6x/uur
Zaterdag 4-9x/uur
Zaterdag (vakantie) 4-8x/uur (zomer)
Zondag 4-8x/uur
Zondag (vakantie) 4-6x/uur (zomer)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 17 rijdt op de Nieuwezijds Voorburgwal.

Lijn 17 rijdt van station Amsterdam Centraal via de Dam, de Westermarkt, de Kinkerbuurt en station Amsterdam Lelylaan naar het Dijkgraafplein in Osdorp.

Dienstregeling

  • Op werkdagen wordt vanaf 11:30 10x/uur gereden.
  • Na ongeveer 20:00 uur wordt 6x/uur gereden.
  • In het weekend wordt tot 9:00 uur 4x/uur gereden.

Gesloten instapbeleid

In tegenstelling tot de meeste tramlijnen, geldt er bij de meeste Amsterdamse tramlijnen een gesloten instapregime. Dit betekent dat reizigers alleen in mogen stappen bij de bestuurder en bij de servicebalie bij de vierde deur van de tram.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020
0,155 0,162 0,170

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens de werkzaamheden aan de tramhaltes bij het Centraal Station wordt deze lijn omgeleid. Dit zal duren van 30 maart 2020 t/m 11 augustus 2020, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Route

Halte
Route 0Xr.svg Amsterdam, Centraal Station    
Route rlr.svgRoute 0sTr.svg Amsterdam, Centraal station (Prins Hendrikplantsoen)    
Route rXr.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Nieuwezijds Kolk  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Amsterdam, Dam (Damrak)    
Route rXr.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Dam (Magna Plaza)    
Route rarr.svg Amsterdam, Westermarkt  
Route rsr.svg Amsterdam, Marnixstraat  
Route rsBr.svg Amsterdam, Elandsgracht    
Route rsr.svg Amsterdam, Bilderdijkstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Ten Katestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Jan Pieter Heijestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Witte de Withstraat  
Route rhrr.svg Amsterdam, Hoofdweg  
Route rhlr.svg Amsterdam, Postjesweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Corantijnstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Surinameplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Derkinderenstraat  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Lelylaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Johan Huizingalaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Meer en Vaart  
Route rsr.svg Amsterdam, Ruimzicht  
Route rsr.svg Amsterdam, Osdorpplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Hoekenes  
Route rsr.svg Amsterdam, Baden Powellweg  
Route rs0.svg Amsterdam, Dijkgraafplein  

Geschiedenis

In 1913 zag lijn 17 het levenslicht. De lijn begon op de Amstelveenscheweg bij de Lomanstraat en liep via de Overtoom, 1e Constantijn Huygensstraat, Bilderdijkstraat, De Clercqstraat en Rozengracht naar de Dam. In 1914 werd de lijn verlengd naar station Willemspark (later Haarlemmermeerstation geheten) en werd de lijn verlegd vanaf de Overtoom via de Jan Pieter Heijestraat en Kinkerstraat naar Bilderdijkstraat. Een jaar later werd de lijn verlengd naar het CS en wederom verlegd, vanaf de Kinkerstraat via Elandsgracht en Marnixstraat naar de Rozengracht. In 1919 werd een eindlus via Vaartstraat, Baarsstraat en Havenstraat in gebruik genomen.

In 1923 werd de lijn verlegd: de lijn begon voortaan in de Kinkerstraat bij de Lootsstraat. Een jaar later ging het verder naar de Witte de Withstraat en in 1927 werd via de Jan Evertsenstraat het splinternieuwe Mercatorplein bereikt. Nog datzelfde jaar werd de lijn echter verlegd. De lijn begon nu op het Surinameplein en ging via Hoofdweg en Postjesweg naar de Kinkerstraat, waar de al bestaande route opgepakt werd. Van augustus 1936 tot september 1937 werd tijdelijk geëindigd in de Borgerstraat, maar daarna bleef de lijn het Surinameplein trouw.

Na de oorlog kwam de lijn in 1947 pas terug en bleef dezelfde route rijden tot 1956, toen de tram werd vervangen door een bus. Dit was een proef: als lijn 17 succesvol met bussen geëxploiteerd kon worden, kon het met alle Amsterdamse lijnen en had het laatste uur voor de tram geslagen. Speciaal hiervoor werden de eerste Amsterdamse gelede bussen aangeschaft. Maar de proef had de tijdgeest niet mee en in 1962 keerde lijn 17 als tram terug, nu zelfs verlengd naar Osdorp. De lijn begon op het Dijkgraafplein en ging via Tussenmeer, Osdorpplein, Meer en Vaart en Cornelis Lelylaan naar het Surinameplein en zo verder naar het CS. In de spits reed lijn 17 vanaf het CS non-stop naar de Postjesweg en reed een versterkingsdienst die op alle haltes stopte tussen het Surinameplein en het CS onder het nummer 27.

In 1971 werd in het kader van het plan Lijnen van Morgen de tramlijn naar Osdorp rechtgetrokken en vervangen door lijn 1. Lijn 17 werd dientengevolge ingekort tot het Surinameplein. Osdorp kon het nummer 17 blijkbaar niet missen, want in 1988 werd lijn 17, naast lijn 1, doorgetrokken tot het Osdorpplein. Toen in 2001 lijn 1 werd verlegd naar De Aker, ging lijn 17 weer doorrijden naar het Dijkgraafplein, waardoor de lijn weer dezelfde route kreeg als tussen 1962 en 1971.

Op 14 december 2014 kwamen de haltes Piet Wiedijkstraat en Martelaarsgracht te vervallen.

Op 22 juli 2018 werd het Amsterdamse tramnet volledig gereorganiseerd vanwege de opening van de Noord/Zuidlijn.
Lijn 17 bleef qua route gelijk, maar de frequentie werd iets verhoogd wegens de opheffing van lijn 14 in West.

Op 3 maart 2019 werden de frequenties van enkele tramlijnen opnieuw verdeeld naar de bezettingsgraad. Daarbij ging de frequentie van lijn 17 in de avond omhoog van 5x/uur naar 6x/uur.

Op 15 december 2019 werd de frequentie op werkdagen na de ochtendspits verlaagd van 10x/uur naar 8x/uur.