Lijn 350 Alkmaar Station - Leeuwarden Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 350
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Fryslân
Lijnsoort Streekbus
Formule Logo Qliner.png
Materieel Mercedes-Benz Intouro,
Volvo 8900
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur (tot 22:00)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 350 arriveert bij halte Kop Afsluitdijk in Zurich.

Lijn 350 rijdt van Alkmaar via Heerhugowaard, Nieuwe Niedorp, Middenmeer, Wieringerwerf, Den Oever en de Afsluitdijk naar Leeuwarden.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijdt één snelrit vanaf Nieuwe Niedorp naar Leeuwarden.
  • Op zondagavond rijdt de laatste rit naar Leeuwarden via Harlingen.
  • Op donderdag- en vrijdagmiddag, wanneer er door werkzaamheden op de Afsluitdijk vertraging ontstaat, rijden alle ritten richting Leeuwarden, als de aansluiting op lijn 71 niet kan worden gehaald, voor uitstappende reizigers langs station Harlingen.
  • Na circa 19:00 uur en op zondag wordt de halte Monument niet bediend.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Fryslân is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bij de meeste lijnen komt bovenop het opstaptarief een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Dit geldt echter niet voor de Waddeneilanden. Op Vlieland en Schiermonnikoog wordt een vast bedrag per rit gerekend. Op Terschelling en Ameland is er wel een prijsverschil afhankelijk van de in- en de uitstaphalte, echter is het tarief hier afhankelijk van de tariefzones op het eiland (zoals in het verleden bij de strippenkaart het aantal strippen ook afhankelijk was van het aantal gereisde zones). Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer of per rit.

Tariefjaar en prijs (€)
Verbinding(en) Prijs per 2022 2023 2024
Regulier km 0,175 0,187 0,187
Buurtbus Zuidoost-Fryslân km
Buurtbus Zuidwest-Fryslân km 0,074 0,079 0,079
Qliners 315, 324, 335, 355 km 0,199 0,213 0,213
Qliner 350 (Fryslân) km
Qliner 350 (Noord-Holland) km 0,162 0,179 0,179
Vlieland rit 1,77 1,82 1,82
Terschelling/Ameland 1 zone rit
Terschelling/Ameland 2 zones rit 2,70 2,82 2,82
Schiermonnikoog rit 2,18 2,27 2,27

OVpay

In de concessie Fryslân kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Fryslân is het voor alle reguliere bussen ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Voor de Opstapper is dit niet mogelijk. Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sTr.svg Alkmaar, Station  
Route rer.svgRoute rsr.svg Alkmaar, Kanaalkade    
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Broekerweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Sluis  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Smuigelweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Verlaat  
Route 0hlr.svgRoute rsr.svg Nieuwe Niedorp, Transferium  
Route rhlr.svgRoute rsr.svg Middenmeer, Alkmaarseweg  
Route rhlr.svgRoute rsr.svg Wieringerwerf, Motel  
Route rhlBr.svgRoute rBar.svg Den Oever, Busstation    
Route rlr.svgRoute rsr.svgRoute rlr.svg Afsluitdijk, Monument  
Route rlr.svgRoute rarr.svg Afsluitdijk, Kornwerderzand  
Route rlr.svgRoute rBar.svg Afsluitdijk, Kop Afsluitdijk    
Route rlr.svgRoute rlr.svgRoute rhlTr.svg Harlingen, Station  
Route rhlT0.svgRoute raT0.svg Leeuwarden, Busstation  

Geschiedenis

Deze lijn ontstond vermoedelijk rond de eeuwwisseling.

Op 9 december 2012 ging de volgende concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân van start, nieuw hierbij was dat de concessies Schiermonnikoog en Stadsvervoer Leeuwarden toegevoegd waren. Na de aanbestedingsperiode kwam Arriva als winnaar uit de bus. Deze lijn werd toen geheel onderdeel van de Fryslân-concessie, voor de eerste ritten vanuit Alkmaar bleef wel een Arrivabus in Alkmaar achter. De zomerrit van/naar Harlingen werd vanaf die datum ondergebracht bij het nieuwe lijnnummer 351. Op licht verschoven vertrek- en aankomsttijden na, vonden in de dienstregeling verder geen wijzigingen plaats.

Op 15 december 2013 werd een extra snelbus in de ochtendspits toegevoegd die vanaf Den Oever naar Leeuwarden ging rijden. Tegelijkertijd kwamen de haltes Zandhorst I en Zandhorst II in Heerhugowaard te vervallen.

Op 6 maart 2016 werd het beginpunt van de snelle rit naar Leeuwarden tijdens de ochtendspits verplaatst van Den Oever naar Nieuwe Niedorp.

Op 11 december 2016 gingen alle ritten op zaterdag de haltes Verlaat, Sluis en Zandhorst III te Heerhugowaard bedienen.

Op 10 december 2017 verviel de route via Bolsward, voortaan werd vanaf de Kop Afsluitdijk direct naar Leeuwarden gereden. Ter vervanging van het traject via Bolsward werd lijn 192 opgewaardeerd en werd er een nieuwe lijn 90 opgezet.

Voormalige route via Bolsward
Halte
Route rsBr.svg Afsluitdijk, Kop Afsluitdijk  
Route rsBr.svg Bolsward, Kloosterlaan    
Route rsr.svg Bolsward, Ugolaan  
Route rsr.svg Wommels, Provincialeweg  
Route rsT0.svg Leeuwarden, Busstation  

Van vrijdag 17 t/m zondag 19 augustus 2018 werd volgens een aangepaste dienstregeling gereden vanwege de Reuzen van Royal de Luxe. De frequentie werd toen verhoogd naar 2x/uur.

Met ingang van 9 december 2018 werden in Heerhugowaard de haltes Sluis en Verlaat voortaan de hele week bediend. Tevens verviel de halte Zandhorst III.

Voormalige route in Heerhugowaard
Halte
Route rrar.svg Heerhugowaard, Broekerweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Zandhorst III  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Sluis  
Route rsr.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Smuigelweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Heerhugowaard, Verlaat  
Route rarr.svg Nieuwe Niedorp, Transferium  

Op 15 december 2019 werden in verband met werkzaamheden op de Afsluitdijk en de files die daarvan het gevolg waren maatregelen genomen om de overlast voor reizigers te beperken. Zo werden voortaan ruimere rijtijden gehanteerd, waardoor de vertrek- en aankomsttijden in Leeuwarden met ongeveer vijf minuten verschoven. Op donderdag- en vrijdagmiddag, als de vertraging het grootst was, werd er voor de ritten richting Leeuwarden tot wel een halfuur extra rijtijd toegevoegd als buffer en werd daarnaast voor uitstappende reizigers via Harlingen Station gereden op de momenten dat de aansluiting op lijn 71 niet gehaald kon worden.

Op 11 december 2022 ging de concessie Fryslân van start. Voor lijn 350 kwam halte Monument op de Afsluitdijk te vervallen.

Op 10 december 2023 werd deze wijziging weer ongedaan gemaakt.