Huisstijlen in het openbaar vervoer

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Roelof88 (overleg | bijdragen) op 24 dec 2013 om 00:46 (EBS)
Ga naar: navigatie, zoeken

De huisstijlen in het openbaar vervoer zijn de stijlen die de vervoerbedrijven en regionale OV-autoriteiten gebruiken om zichzelf herkenbaar te maken in een bepaald gebied.

Inhoud

Geschiedenis

In de jaren '60 kende Nederland een standaard voor vrijwel alle bussen in Nederland. Dit was toen voor stadsbussen wijnrood/grijs. Deze stijl werd toen voorgesteld door de CSA. Die streefden naar standaardbussen voor heel Nederland met dezelfde straatbeeld in de steden. Voor het streekvervoer werd geel/wit gehanteerd en werden toen gebruikt op Standaard streekbussen. Deze huisstijlen zijn beter bekend als stadsrood en streekgeel. De streekbussen hadden de bijnaam Gele Rijders.

In 1982 werd de huisstijl voor stadsbussen gewijzigd naar tomaatrood/beige en voor streekbussen geel. In 1987 werd de standaard huisstijl voor stadsbussen rood met grijs/wit en voor streekbussen geel/grijs. Desondanks de standaard huisstijl waren er toch een aantal vervoersbedrijven die hun eigen huisstijl hanteerden en in de jaren '90 stapten alle vervoersbedrijven op hun eigen huisstijlen.

In 2000 kwam er een omkeer toen er voor het eerst een regionale huisstijl werd geïntroduceerd door een OV-autoriteit. Het eerste gebied was Schiphol Sternet waar alle bussen die op de lijnen van het Sternet reden rood beschilderd moesten worden. De OV-autoriteit had deze eis opgesteld voor herkenbaarheid van het netwerk. Later volgden meer OV-autoriteiten het voorbeeld.

Landelijk vervoerdersgebonden (huidig)

In onderstaande tabel staat de standaard huisstijl van elk vervoerbedrijf in Nederland vermeld die op de bussen, veerboten, metro's, trams en/of treinen wordt gehanteerd. Deze huisstijl wordt op het materieel gevoerd wanneer geen specifieke eisen met betrekking tot de huisstijl zijn gesteld door de OV-autoriteit.

Arriva

Bus

            

Aquamarijn met een beige gekleurde halve cirkel op het voorste deel, geschetst door een witte streep. Een dunne gele lijn loopt rondom de bus. Deze kleurstelling wordt tegenwoordig alleen nog gebruikt op de bussen in de concessie Achterhoek-Rivierenland (met regionale toevoegingen) en op de streekbussen in de concessies DAV (Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden) en Hoekse Waard - Goeree-Overflakkee. Andere Arriva bussen rijden in een regionale huisstijl.

Trein

        

De rood/witte huisstijl wordt op de treinen van Arriva gehanteerd, behalve op de Vechtdallijnen, daar hebben ze een blauwe/witte regionale huisstijl.

Connexxion

        

Exacte kleuren zijn: Donkergroen (Pantone 3155) en lichtgroen (Pantone 396).[1]

EBS

    

De bussen van EBS in de concessie Waterland zijn volledig geel, met uitzondering van de R-NET bussen.

GVB

        

Alle bussen, veerboten en trams. Sommige metrostellen zijn grijs/blauw of grijs/rood of wit/blauw/rood.[2]

Hermes

            

Grijs als hoofdkleur met blauw vlak en gele/witte diagonale vlakken

HTM en HTMbuzz

        

Wit/beige als hoofdkleur met een rode lijn bij de bussen. Rood als hoofdkleur met witte lijnen en vlakken bij de trams.

Nederlandse Spoorwegen

Intercity=         

Sprinter=             

NS Hispeed

                   

Qbuzz

            

Ook wel bekend als oranje, blanje, bleu of de Prinsenvlag. Deze huisstijl wordt tot nu toe alleen in de concessie Zuidoost-Friesland op de MAN Lion's City bussen gehanteerd. Deze bussen hebben ook regionale kenmerken, waaronder een aantal grote pompeblêden en provinsje Fryslân, provincie Fryslân opschriften.

RET

                

Hoofdbasis grijs met groene en rode diagonale vlakken

TCR

    

Veel bussen rijden in de paarse kleurstelling. Anderen rijden als pachter bij een OV-bedrijf in de kleurstelling van het betreffende OV-bedrijf.

Veolia Transport

        

Wit als basis en rood aan de onderkant van de bus

            

Deze huisstijl wordt op de treinen van Veolia gehanteerd.

Landelijk niet vervoerdersgebonden (huidig)

Qliner

Voormalig: nog niet ingevuld

Huidig:        

Alle bussen van Qbuzz en Arriva die op deze lijnen rijden.

R-NET

            

Alle bussen en haltes in dit gebied. Zelfde huisstijl als Zuidtangent. Er komen treinen, trams, boten en metro's bij dit netwerk die deze huisstijl gaan dragen.

Regionaal (huidig)

In onderstaande tabel vind je een overzicht van alle regionale huisstijlen.

Friesland

Frysk Ferfier / Ameland

                   

De bussen in de concessie Noord- en Zuidwest-Friesland en Schiermonnikoog en de concessie Ameland.

Lichtblauwe basis met donkerblauwe halve cirkel op het voorste deel, geschetst door een witte baan. Witte voorkant met donkerblauwe bumpers. Op de zijkanten staat het logo van Frysk Ferfier (letters in kapitalen met een afbeelding in de vorm van Nederland. Bovenin de afbeelding staat een pompeblêd).

De bussen op Ameland hebben geen logo's van Frysk Ferfier en geen pompeblêden.

Groningen/Drenthe

P+R Citybus Groningen Stad

    

Deze huisstijl is per 5 januari 2014 komen te vervallen vanwege de introductie van Qlink.

Qlink

         

nog niet ingevuld

Overige lijnen

        

Alle andere bussen in de concessie GD dragen een bordeauxrode/grijze huisstijl. Een groot gedeelte van de taxibusjes van de concessie Kleinschalig OV Groningen-Drenthe dragen ook dezelfde huisstijl.

Overijssel/Flevoland

Provincie

        

De huisstijl wordt gehanteerd op de bussen in de concessies Midden-Overijssel en IJsselmond, de treinen van de concessie Vechtdallijnen en de regiotaxi Overijssel.

De basis is blauw. Op de bus zijn diverse reizigersgroepen te zien. Op de bussen van de concessie IJsselmond staan aan de deurzijde provincie Flevoland opschriften.

Stadsdienst Lelystad

nader invullen

Twents (2014-2023)

        

Alle bussen en treinen van Syntus die in de concessie Regio Twente (2014-2023) rijden.

Gelderland

Stadsdienst Apeldoorn

              

Lichtgroene basis met donkergroene schortplaten. Op de zijkanten een wit logo van Syntus Gelderland en een persoon in het wit op de achterste deel van de zijkanten. De kleurstelling doet denken aan het vroegere NoordNed.

Valleilijn

          Alle bussen van Syntus die op dit traject rijden

              

Alle treinen van Connexxion die op dit traject rijden zijn lichtblauw met donkerblauwe golvende strepen en een witte snoet.

Veluwe

              

Alle bussen van Syntus Gelderland, met uitzondering van de bussen op de stadsdienst van Apeldoorn, de Valleilijn en de Veluwelijn hebben een lichtblauwe basis met donkerblauwe schortplaten, witte belettering en een witte persoon op de zijkanten van de bus.

Veluwelijn

          Alle bussen van Syntus Gelderland die op dit traject rijden

Trolleybussen Arnhem

    

Alle bussen van Breng (Novio) op de stadsdienst in Arnhem zijn volledig blauw.

Streekvervoer Arnhem

        

Alle bussen van Breng afkomstig uit Arnhem, die op het streekvervoer rijden, hebben blauwe daken en een witte voor- en zijkant met Breng opschriften.

Streekvervoer Nijmegen

        

Alle bussen van Breng afkomstig uit Nijmegen, die op het streekvervoer rijden, hebben roze daken en een witte voor- en zijkant met Breng opschriften.

Noord-Brabant

Provincie

Huisstijl voor de concessies:

                    

Alle bussen van Arriva en van Veolia behorende tot deze concessies hebben een verkeersrode voorkant. Dit rode vlak loopt aan de zijkanten door in een schuine lijn van 45 graden vanaf het midden van het voorste wiel naar de bovenkant van de bus. Het rest van de bus is aan de onderkant lichtgrijs en aan de bovenkant rijnwit. De scheidingslijn tussen lichtgrijze vlak en witte vlak is de bovenkant van de ramen. De vlakken lopen door t/m de rode vlak. Eventueel diefzwart voor raamonsluiting, grijs in diamant is platinagrijs.[3]

Zuid-Holland

Stadsdienst Dordrecht (hybride bussen)

            

Aquamarijn met een beige gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een beige schuine streep van het groene achterste gedeelte. In het groene deel een "Hybride"-logo.

Grijze Interliner (Connexxion)

        

Deze huisstijl van de Interliner werd alleen door Connexxion gebruikt en is alleen nog zichtbaar op Lijn 395 Zierikzee Busstation - Rotterdam Zuidplein.

RandstadRail

            

Alle trams van HTM en metro's van de RET

Alle metro's van RET

Rotterdam

        

Alle bussen van Connexxion en alle bussen, trams en metro's van RET behorende tot de concessies Rail Rotterdam, Bus Rotterdam & Voorne-Putten en Rozenburg

Zuid-Holland Noord

              

Aquamarijn/blauwe voorzijde met een witte gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een witte schuine streep van het groene achterste gedeelte. Op de bussen in Zuid-Holland Noord staat op de zijkant achter een ronde cirkel, waarin een blauwe tulp en een molen verwerkt zijn.

Noord-Holland

Schiphol Sternet

    

Alle bussen van Connexxion die in dit gebied rijden.

Utrecht

U-OV (Bestuur Regio Utrecht)

        

Alle bussen en trams van U-OV (Qbuzz) rijden in het BRU-gebied in een geel/grijze huisstijl.

Zeeland

Midden-Zeeland

    

Alle bussen van Connexxion die in deze concessie rijden zijn zuiverwit met donkergroene Connexxion logo's.

Landelijk vervoerdersgebonden (voormalig)

Hieronder is een overzicht van de huisstijlen van voormalige vervoerbedrijven. De meeste huisstijlen komen niet meer voor in het Nederlandse openbaar vervoer, al rijdt er soms nog wel een bus rond met de huisstijl in Nederland bij o.a. touringcarbedrijven, musea of andere organisaties. Vaak rijden er ook nog bussen rond met deze huisstijlen in het buitenland, zoals in veel Oost-Europese landen, sommige Aziatische landen en sommige Afrikaanse landen.

Area

    

Donkerblauwe busjes met het Area logo

Afbeelding gewenst

BBA

Oud=                De oude huisstijl was een streekgele basis met blauw/oranje schortplaten. Sommige bussen waren ook nog uitgerust in de standaard streekbus huisstijl.

Nieuw=           De laatste generatie BBA-bussen hadden een witte basis met blauwe schortplaten, met op sommige bussen een gele, rode, groene of blauwe streep aan de zijkant net boven de raamlijn.

CN

              

Streekgele basis met licht- en donkerblauwe strook op de schortplaten. Sommige bussen reden ook nog in de oude standaard streekbus huisstijl.

Afbeelding gewenst

FRAM

              

Lichtblauwe basis met donkerblauwe schortplaten geschetst door een rode lijn.

Afbeelding gewenst

GADO

                   

Gele basis met op de zijkant, bijna tegen de achterkant, rode, witte en blauwe diagonale vlakken met daarin het logo verwerkt.

Afbeelding gewenst

GVA

              

Lichtblauwe basis met donkerblauwe schortplaten en een rode lijn rondom de bus.

Afbeelding gewenst

GVG

         

Afbeelding gewenst

GVU

        

Verkeersblauw met wit. Deze huisstijl kwam te vervallen per 8 december 2013, nadat het GVU werd opgeheven.

Hermes

         

Tot en met 2008 reden de vrijwel alle stadsbussen in Eindhoven in een crèmekleurige basis met rode schotplaten. Enkele bussen reden nog in de oude stadsbusstijl van Zuidooster of hadden een volledig witte basis of reden in de huisstijl van Phileas

              

Wit als hoofdkleur met gele/blauwe diagonale vlakken. Deze huisstijl werd vervangen door een huisstijl met een modernere uitstraling.

Limex

              

Witte basis met rode schortplaten en blauwe streep, het rode vlak loopt onder een hoek van 60 graden vanaf de schortplaten naar de bovenste hoek achterin en loopt door over de achterkant. Sommige bussen reden ook met de huisstijl van andere vervoerders zoals BBA en De Lijn.

Afbeelding gewenst

Lovers Rail

                   

Lovers Rail had twee kleurstellingen op de wagons. Donkerblauw met groen en lichblauw met middelblauw.

Afbeelding gewenst

Midnet

         

MTI

    

Donkerblauwe busjes met een groot MTI logo

NoordNed

                   

Kikkergroene basis met donkergroene schortplaten en blauw/witte opschriften.
Sommige bussen reden rond met de oude huisstijlen van o.a. VEONN en FRAM. Eén trein op de Noordelijke Nevenlijnen had dezelfde kleurstelling. De meeste Wadlopers reden rond in de voormalige huisstijl van de NS.

Novio

         

Witte basis met rode schortplaten. Deze huisstijl verscheen in 2010 toen Novio verplicht ging rijden onder de formule Breng met voorgeschreven huisstijl.

OAD

              

Witte basis met gele schortplaten en grijze vegen op de zijkant van de bus (huidige Oad Reizen huisstijl)

Afbeelding gewenst

Oostnet

                             

Witte basis met grijze schortplaten en blauw/rode(Twente) of blauw/groene(Achterhoek) diagonale accenten; ook witte basis met gele schortplaten en een blauwe streep rondom de bus(voormalige BEX huisstijl) kwam voor;

Stadsbus Maastricht

         

Witte basis met rode schortplaten.

Stadsvervoer Nederland

         

Witte basis met rode schortplaten.

SVD

         

Wit als hoofdkleur met een rode lijn bij de bussen en rode velgen.

Syntus

            

Deze huisstijl werd tot 8 december 2013 gebruikt op het materieel in de Zutphen-Hengelo-Oldenzaal. Eerder ook in de concessie Achterhoek.

Vancom

              

Witte basis met rode schortplaten en blauwe streep, het rode vlak loopt onder een hoek van 60 graden vanaf de schortplaten naar de bovenste hoek achterin en loopt door over de achterkant.
Huisstijl werd later overgenomen door Arriva (alleen in Zuid-Limburg) en nog later door Connex (Limex).

Afbeelding gewenst

VEONN

              

Witte basis met licht-/donkerblauwe schortplaten.
Doordat VEONN maar korte tijd heeft bestaan reed deze vervoerder ook met bussen in de huisstijl van de voormalige vervoerder zoals ESO-streekgeel/grijs, FRAM-blauw en DVM/NWH-geel/blauw.

Afbeelding gewenst

VSL

               Gele basis met blauwe schortplaten geschetst door een groene dikke lijn Afbeelding gewenst

Zuidooster

                   

Gele basis met grijze schortplaten en een lichte- en een donkerblauwe streep rondom de bus. Stadsbussen gebruikten een witte basis met bruine en rode strepen en een grijskleurig dak.

Afbeelding gewenst

Regionaal (voormalig)

Hanzeliner

        

Was vrijwel identiek aan de Qliner huisstijl.

Stadsdienst Apeldoorn

        

De bussen van Veolia Transport reden op de stadsdienst Apeldoorn onder de noemer "Stadsbus Plus" in een donkerblauw tot paars /gele huisstijl.

Twents (2006-2013)

        

Alle bussen en treinen van Syntus en Connexxion die in de concessie Twente reden. De treinen waren rood/wit.

Voor U (Bestuur Regio Utrecht)

            

Alle bussen en een gedeelte van de trams van Connexxion die in de concessies Regiovervoer Utrecht & Spitsvervoer Utrecht reden.

Zuidtangent

            

Alle bussen van Connexxion die op dit traject rijden. Sinds eind 2011 behoort de Zuidtangent tot het R-NET (zie hierboven)

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: