HTMbuzz

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

HTMbuzz is een dochteronderneming van HTM (eerder een joint venture tussen de vervoerders HTM en Qbuzz), die werd opgericht met als doel het winnen van het busvervoer in Den Haag, ingaande 9 december 2012.

Het doel van deze joint venture was het combineren van de ervaring van HTM met het rijden van de stadsbussen in Den Haag met de ervaring van Qbuzz wat betreft aanbestedingen.

Op woensdag 23 mei 2012 werd bekendgemaakt dat deze combinatie succesvol was en dat HTMbuzz vanaf 9 december 2012 voor een periode van 7 jaar het Haaglanden Stad in Den Haag en in de gemeenten Rijswijk en Leidschendam-Voorburg mag verzorgen.

Op 15 oktober 2013 nam NS 49% van de aandelen van HTM over. De aandelen werden ondergebracht bij Abellio. Dit bedrijf was tot 2017 ook 100% eigenaar van Qbuzz. Qbuzz besloot daarop zijn aandelen in HTMbuzz over te dragen aan HTM. Hierdoor is HTMbuzz 100% eigendom geworden van HTM. Abellio/NS is door deze overdracht van de aandelen mede-eigenaar van HTM (en dus ook van HTMbuzz).

Op 5 juli 2016 zijn de aandelen (49%) die NS in HTM had weer teruggekocht door de Gemeente Den Haag, die daardoor weer 100% eigenaar van HTM en HTMbuzz werd. De samenwerking tussen HTM en NS bleef bestaan.