Dienstregeling concessie Zuid-Limburg 2007
De dienstregeling 2007 van de concessie Zuid-Limburg liep van 10 december 2006 t/m 5 januari 2008.
Op 10 december 2006 werd al het busvervoer in de provincie Limburg overgenomen door Veolia Transport van de oude vervoerder Hermes. In aansluiting op de Heuvellandlijn, waar voortaan ook treinen van Veolia Transport gingen rijden, werd een geheel nieuw lijnennet opgebouwd die als feeder zouden gaan dienen voor de trein. Vele verbindingen die voorheen wel werden geboden, waren nu ineens verbroken of reizigers waren veel langer onderweg. Daarom werd de dienstregeling op 24 juni 2007 geheel herzien, waarmee een deel van het oude lijnennet weer hersteld werd.[1]
Inhoud
Lijnnet van 10 december 2006 t/m 23 juni 2007
Lijnnet per 24 juni 2007
Wijzigingen per 10 december 2006
volgen nog
Wijzigingen per 5 maart 2007
- Lijn 191 (Meerssen - Teuven): De lijnvoering van de buurtbus in het Heuvelland wijzigt, voortaan rijdt de buurtbus van Meerssen via Valkenburg, Sibbe, Margraten, Eckelrade, Banholt en Terlinden naar Teuven (B). De dienstregeling blijft praktisch ongewijzigd, maandag t/m zaterdag overdag 1x per uur.
Wijzigingen per 24 juni 2007
Stadsdienst Maastricht
- Lijn 1 (Malberg - de Heeg): De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. Op werkdagen rijdt lijn 1 als basis 4x per uur.
- Lijn 2 (Oud Caberg - Meerssen): De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. In Caberg wordt niet meer via de Cantecleerstraat gereden, maar via de Fagotstraat. Vanaf Nazareth gaat lijn 2 elk half uur verder rijden naar Meerssen. Op werkdagen rijdt lijn 2 tussen Oud Caberg en Nazareth als basis 4x per uur.
- Lijn 3 (Wolder - Maasveld): Delen van de oude lijnen 7, 9 en 53 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn tussen Wolder, het Centrum, Station en Maasveld. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen en op werkdagen rijdt lijn 3 als basis 4x per uur.
- Lijn 4 (AZM - Villapark): Delen van de oude lijnen 6, 8, 9 en 10 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn tussen het AZM, Station, Centrum en Villapark. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. Op werkdagen wordt als basis 2x/uur gereden.
- Lijn 5 (Amby - Daalhof): Delen van de oude lijnen 5, 7, 9 en 10 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn tussen Daalhof, het Centrum, Scharn en Amby. De verbinding tussen Amby en Meerssen is vervallen vanwege de toegenomen verkeersdrukte. Op werkdagen wordt als basis 4x/uur het hele traject gereden. In combinatie met lijn 6 wordt tussen het Station en Daalhof zelfs 8x/uur gereden.
- Lijn 6 (Daalhof - Eijsden): Delen van de oude lijnen 5, 9 en 10 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn tussen Daalhof, het Centrum, Heer en Eijsden. Op werkdagen wordt binnen Maastricht elk kwartier gereden en rijdt 2x/uur een bus naar Eijsden. In combinatie met lijn 5 wordt tusen het Station en Daalhof zelfs 8x/uur gereden.
- Lijn 7 (Station - Beatrixhaven): Dit is het nieuwe lijnnummer voor het traject Station - Beatrixhaven van lijn 4. Er wordt alleen van maandag t/m vrijdag overdag elk half uur met kleinere busjes gereden.
- Lijn 8 (Boschpoort - Hazendans): Delen van de oude lijnen 6 en 12 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn tussen Boschpoort, het Centrum en Hazendans. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen en deze lijn wordt altijd met kleinere busjes gereden. Tijdens de stillere uren ('s avonds en zondag) moeten de ritten bovendien minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden.
- Lijn 9 (Boschpoort - Kanne (B)): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 12. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen en deze lijn wordt altijd met kleinere busjes gereden. Tijdens de stillere uren ('s avonds en zondag) moeten de ritten bovendien minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden.
- Lijn 10 (Centrum - Vise (B)): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 4. In Maastricht wordt niet meer naar de Beatrixhaven gereden, maar naar het Centrum. In zowel Maastricht als Eijsden wordt aansluiting geboden op de treinen en de vertrek- en aankomsttijden wijzigen.
Agglomeratie Sittard-Geleen
- Lijn 11 (Sittard - Urmond): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 1. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. In combinatie met de lijnen 42 en 59 wordt elk kwartier gereden tussen Sittard en Geleen via de Rijksweg.
- Lijn 12 (Sittard - Stein): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 2. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen. In combinatie met de lijnen 42 en 59 wordt elk kwartier gereden tussen Sittard en Geleen via de Rijksweg.
- Lijn 13 (Grevenbicht - Sittard): De oude lijnen 7 en 9 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn 13 die Grevenbicht, Buchten en Holtum verbindt met Sittard, in Sittard rijdt deze lijn verder naar de Kemperkoul. Tijdens de stillere uren ('s avonds en zondag) wordt voortaan met een kleiner busje gereden.
- Lijn 14 (Grevenbicht - Sittard): De oude lijnen 6 en 8 worden aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe buslijn 14 die Grevenbicht en Obbicht verbindt met Sittard, in Sittard rijdt deze lijn verder naar de Kemperkoul. Tijdens de stillere uren ('s avonds en zondag) wordt voortaan met een kleiner busje gereden.
- Lijn 15 (Sittard - Geleen): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 5. Tijdens de stillere uren ('s avonds en zondag) wordt voortaan met een kleiner busje gereden.
- Lijn 16 (Sittard - Geleen): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 6. Tijdens de stillere uren ('s avonds en zondag) wordt voortaan met een kleiner busje gereden.
Agglomeratie Parkstad
- Lijn 20 (Heerlen - Hoensbroek): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 96. De route wordt aan beide zijden verlengd; enerzijds naar Heerlen en anderzijds naar Hoensbroek. Ook gaan alle ritten weer altijd als vaste lijnbus rijden. In Voerendaal wordt aansluiting geboden op de treinen, daarom wordt tussen Heerlen en Voerendaal elk half uur gereden.
- Lijn 21 (Brunssum - Kerkrade): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 1. Deze nieuwe lijn gaat ook weer door de wijk Bleijerheide rijden en tussen Brunssum en Hoensbroek loopt de route voortaan via Brunssum Noord.
- Lijn 22 (Heerlen - Waubach): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 2. De dienstregeling en route blijven praktisch ongewijzigd.
- Lijn 23 (Eygelshoven - Ubach Palenberg (D)): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 94. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen en in plaats van grote bussen, worden voortaan kleinere busjes ingezet.
- Lijn 24 (Hoensbroek - Heerlen): Deze nieuwe buslijn rijdt uitsluitend tijdens de spitsuren tussen Hoensbroek en Heerlen. In combinatie met lijn 21 wordt dan elk kwartier gereden tussen Hoensbroek en de Hogeschool Zuyd.
- Lijn 25 (Hoensbroek - Kerkrade): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 5. De dienstregeling en route blijven praktisch ongewijzigd.
- Lijn 26 (Hoensbroek - Kerkrade): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 6. Vanaf Eygelshoven wordt de route verlengd naar Hoensbroek via Landgraaf en Heerlen. In combinatie met lijn 29 wordt vanuit Eygelshoven elk kwartier naar Heerlen gereden. Gedurende de vakantieperioden wordt echter niet gereden tussen Hoensbroek en Heerlen.
- Lijn 27 (Kerkrade - Avantis): Het traject tussen Kerkrade Stadion en Avantis van de oude lijn 7 wordt afgesplitst en ondergebracht bij het nieuwe lijnnummer 27. Deze lijn bedient ook het bedrijventerrein Trilandis. Er wordt alleen van maandag t/m vrijdag elk half uur met kleinere busjes gereden.
- Lijn 28 (Schinveld - Kerkrade): Dit is het nieuwe lijnnummer vor de oude lijn. Vanwege de geringere bezetting wordt de kwartierdienst tussen Kerkrade en Heerlen verlaagd naar een halfuursdienst. In combinatie met de lijnen 36 en 37 wordt tussen Heerlen en Brunssum elk kwartier gereden.
- Lijn 29 (Kerkrade - Kerkrade): Delen van de oude lijnen 7 en 9 worden binnen Parkstad aan elkaar gekoppeld tot een nieuwe lijn 29 die van Kerkrade Stadion via Heerlen en Landgraaf naar Kerkrade Centrum gaat rijden. Op het busstation in Kerkrade wordt in beide richtingen aangesloten op lijn 21.
- Lijn 30 (Kerkrade - Herzogenrath): Dit is het nieuwe lijnnummer voor het traject Kerkrade - Herzogenrath van de oude lijn 9. Als basis rijdt deze lijn 2x/uur, maar buiten de spitusren wordt met een kleiner busje gereden.
- Lijn 35 (Kerkrade - Hoensbroek): Onder dit lijnnummer rijdt tijdens de zomervakantie een speciale zomerbus die de belangrijkste toeristische attracties verbindt met Hoensbroek, Heerlen en Kerkrade. Indien deze verbinding succesvol is. gaat lijn 35 mogelijk ook in andere perioden rijden.
Streeklijnen
- Lijn 17 (Maastricht - Sittard): De oude lijnen 8 en 91 worden aan elkaar gekoppeld en krijgt het nieuwe lijnnummer 17. Vanaf Beek wordt de route verlengd naar Sittard. Tussen Maastricht en Bunde wordt als basis 2x/uur gereden en tussen Bunde en Sittard wordt 1x/uur gereden.
- Lijn 18 (Stein - Meers): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 93. De dienstregeling blijft ongewijzigd gehandhaafd.
- Lijn 36 (Sittard - Heerlen): Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 35. Vanaf Doenrade gaat deze lijn verder rijden naar Sittard en vanaf Schinveld is de route verlengd naar Heerlen. Als basis wordt 1x/uur het hele traject gereden.
- Lijn 37 (Sittard - Heerlen): Vanaf Brunssum gaat deze lijn (weer) verder rijden naar Heerlen. Als basis wordt 1x/uur het hele traject gereden.
- Lijn 41 (Gulpen - Sittard): De oude lijnen 33 en 47 worden aan elkaar gekoppeld tot een doorgaande buslijn tussen Sittard, Heerlen en Gulpen krijgt het nieuwe lijnnummer 41. Als basis wordt 2x/uur. De vertrek- oorheen de lijnen 33 en 47. Lijn 41 biedt een directe busverbinding tussen Sittard en Heerlen en tussen Heerlen en Gulpen en rijdt 2x per uur. De aankomst- en vertrektijden wijzigen.
- Lijn 42 (Sittard - Heerlen): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 32. Tussen Sittard en Geleen rijdt deze lijn rechtstreeks via de Rijksweg.
- Lijn 43 (Vaals - Heerlen): De vertrek- en aankomsttijden wijzigen.
- Lijn 45 (Heerlen - Baneheide): Onder dit lijnnummer rijdt in de spitsuren elk half uur een buslijn tussen Heerlen en Bocholtz ter versterking van lijn 43. In combinatie met laatstgenoemde buslijn wordt in de spitsuren elk kwartier gereden tussen Heerlen en Bocholtz.
- Lijn 46 (Voerendaal - Valkenburg): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 41. De dienstregeling blijft ongewijzigd gehandhaafd.
- Lijn 48 (Gulpen - Mheer): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 59. De dienstregeling blijft ongewijzigd gehandhaafd.
- Lijn 50 (Maastricht - Aachen): Dit is het nieuwe lijnnummer voor de oude lijn 420 tussen Maastricht en Aachen. In combinatie met lijn 54 wordt overdag elk kwartier gereden tussen Maastricht en Vaals.
- Lijn 51 (Brunssum - Maastricht): De (oude delen van de) lijnen 10, 36 en 58 worden samengevoegd tot een nieuwe lijn 51. Deze nieuwe lijn zorgt voor een rechtstreekse verbinding tussen Brunssum, Valkenburg en Maastricht en in Maastricht wordt in één richting een lusroute door de stad gereden. Als basis wordt elk halfuur het hele traject gereden.
- Lijn 53 (Maastricht - Gulpen/Valkenburg): Deze buslijn rijdt in Maastricht niet meer naar Wolder, daarvoor in de plaats wordt in één richting een lusroute door de stad gereden. Vanuit Bemelen gaat deze lijn 1x/uur naar Valkenburg en 1x/uur naar Gulpen rijden. Ook ontstaat hiermee een directe verbinding tussen het Heuvelland en Maastricht Centrum. Ten slotte wijzigen ook de vertrek- en aankomsttijden.
- Lijn 54 (Maastricht - Vaals): Deze buslijn blijft elk half uur rijden tussen Maastricht en Vaals. In combinatie met lijn 50 blijft de kwartierdienst overdag gehandhaafd. In de ochtendspits rijden twee ritten vanuit Gulpen een afwijkende route via de Sibemaweg ten behoeve van scholieren uit het Heuvelland.
- Lijn 55 (Gulpen - Sittard): Onder dit lijnnummer gaat een nieuwe buslijn rijden tussen Sittard, Geleen, Valkenburg en Gulpen via routedelen van de lijnen 3, 36, 46 en 52. In Valkenburg en Gulpen worden aansluitingen boden op de trein/bus en bus. In combinatie met lijn 40 rijdt elk half uur een bus tussen Wijlre en Gulpen.
- Lijn 56 (Mheer - Sibbe): Onder het lijnnummer 56 gaat een rechtstreekse buslijn rijden tussen Sibbe, Gulpen en Mheer. De oude lijnnummers 42 en 56 komen te vervallen. In Mheer wordt aansluiting geboden op lijn 57 van/naar Maastricht.
- Lijn 57 (Maastricht - Gulpen): In Maastricht rijdt deze lijn niet meer via het Heugemerveld, maar via de Avenue Ceramique. Hierdoor krijgen reizigers uit het Heuvelland weer een rechtstreekse verbinding met het Centrum van Maastricht. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen.
- Lijn 58s (Gulpen - Heerlen): Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 421. In Heerlen rijdt deze lijn niet meer via de Heerlerbaan, maar via de Hogeschool Zuyd en Welten. Ook gaat deze lijn voortaan stoppen bij Nijswiller. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen.
- Lijn 59 (Maastricht - Sittard): Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 420 tussen Beek en Maastricht, vanaf Beek is de route verlengd naar Sittard. Dagelijks wordt 1x/uur het hele traject gereden.
- Lijn 61 (Gulpen - Vaals): Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 48. Tussen Gulpen en Vijlen gaat deze lijn weer via Mechelen en Hilleshagen rijden i.p.v. de N278. De vertrek- en aankomsttijden wijzigen en tijdens de stille uren wordt deze lijn met een kleiner busje gereden.
- Lijn 62 (Eijsden - Mheer): Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 97. Enerzijds is de route ingekort van Oost-Maarland tot Eijsden, maar anderzijds is de route verlengd van Moerslag naar Mheer. Overdag rijdt deze lijn 1x/uur met een kleiner busje en in de avonduren wordt eveneens 1x/uur gereden, maar dan moeten de ritten wel minimaal één uur van tevoren gereserveerd worden. In Eijsden wordt aansluiting geboden op de lijnen 6 en 10 naar Maastricht.
- Lijn 98 (Bunde - Beek): Dit is het nieuwe lijnnummer voor lijn 91. Voortaan wordt altijd via Moorveld gereden i.p.v. afwisselend via Moorveld of Hussenberg. Reizigers vanuit Hussenberg maken gebruik van lijn 17. In plaats van een vaste lijnbus, wordt deze lijn voortaan gereden als belbus. Reizigers moeten minimaal één uur van tevoren reserveren als ze van een rit gebruik willen maken.
- Lijn 149 (Vaals - Drielandenpunt): De vertrek- en aankomsttijden wijzigen, tijdens de zomervakantie rijdt deze lijn niet. Ter vervanging rijdt dan zomerlijn 49.
Bronnen, noten en/of referenties: |
|