Overleg gebruiker:Umbusko

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Algemene info

Hallo Umbusko, Leuk om te zien dat je met de wiki aan de slag bent gegaan, erg goed! Ik heb nog wel een aantal tips voor de reguliere lijnen die je aan het aanpassen was.

 • Je hoeft koppelingen in principe alleen maar in de routestrip te vermelden. Niet daarnaast nog meerdere malen in de tekst.
 • Je hoeft niet de bedieningsperiodes van alle lijnen te noteren, dat is iets wat snel verouderd. 1x/uur zegt voor de buurtbussen doordeweeks/zaterdag bijvoorbeeld al genoeg.
 • We specificeren over algemeen geen ritten aan het begin of eind van de dag die een ander eindpunt hebben en nemen voor de duidelijkheid ook niet de bijbehorende aftakkingen in de route op. Voor lijn 78 kan ik het wel begrijpen aangezien deze ritten een afwijkende route rijden.
 • Ik vind het persoonlijk mooier als je circa gebruikt in plaats van een ±.

Hopelijk heb je hier iets aan. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 29 jun 2019 19:45 (CEST)

Hallo Regenmaker, bedankt, daar kan ik zeker wel iets mee. Bedieningsperiodes zal ik achterwege proberen te laten en circa kan ik ook wel in gebruik nemen. Ik zie dat je een aantal dingen weer hebt teruggedraaid. Met het meeste kan ik wel leven, maar een paar dingen had ik met een reden aangepast. Ik hoor graag hoe je over de volgende punten denkt:
 • Voor lijn 793 had ik in Eijsden de routestrip aangepast met de aftakking van de lus bij de in één richting bediende halte Emmastraat/Bachstraat. Mijn redenering daarbij was dat op het moment dat de bus weer terugrijdt, hij vlak vóór die halte (op de terugweg) weer aantakt op de route van de heenweg. De halte bevindt zich maar aan één kant van de weg (alleen in de heenrichting), maar de bus komt er dus wel langs op de terugweg. Zoals het er nu staat kan ik er ook nog wel mee leven, maar er zat dus wel een (topografische) gedachte achter.
 • Misschien is dit meer een brede discussie, maar ik zou het logisch vinden om een doorkoppeling naast in de routestrip ook direct na de eerste zin van een lijnpagina te vermelden. Nu staat er bijvoorbeeld bij lijn 793 eerst onder het kopje dienstregeling dat er 's avonds géén koppeling is met lijn 791 en pas in de routestrip blijkt dat die koppeling er normaal wel is. Dat lijkt me vreemd. Bovendien moet je nu doorklikken voordat je kunt zien dat de koppeling richting Valkenburg en Meerssen is.
 • De routestrip van lijn 350 heb je volledig teruggedraaid. Naast het toevoegen van beginpunt Gulpen waren er echter nog twee redenen voor mijn wijzigingen: 1. Je kunt er in deze versie niet aan aflezen dat de halte Vaals, Busstation maar in één richting bediend wordt (alleen richting Maastricht). Dat leek me echter wel belangrijk; 2. De lus in Aachen had ik gemaakt omdat de bus op het Hauptbahnhof al "Maastricht" filmt. Het is de bedoeling dat je richting Maastricht al op de heenrit instapt; op het eindpunt kun je gewoon blijven zitten. In dat opzicht is er dus niet echt sprake van een eindpunt, maar meer van een lus. Ik heb ook nog overwogen om twee haltes Schanz te maken (Boxgraben voor de heenweg en Vaalser Straße voor de terugweg), omdat die allebei aan een andere kant van het station liggen, maar dat heb ik nog even uitgesteld. Ik weet ook niet of dat gewenst is?
 • Ik snap het punt dat de routestrip onoverzichtelijk kan worden als je teveel eindpunten toevoegt, maar anderzijds is de informatie nu niet compleet. Is het bijvoorbeeld een optie om onder het kopje "dienstregeling" toe te voegen dat enkele ritten in Gulpen beginnen richting Aachen, zonder dat die aftakking dan in de routestrip wordt opgenomen?

Groet Umbusko (overleg) 29 jun 2019 20:31 (CEST)

Hallo Umbusko, Bedankt voor je reactie.
 • Punt 1: Het belangrijkste is dat alle haltes zijn genoemd in een nette overzichtelijke route, niet zozeer dat het topografisch logisch is.
 • Punt 2: Ik snap je punt zeker. Je zou dan beter de koppeling onder het kopje dienstregeling kunnen plaatsen. In de eerste zin valt hij niet echt op en die zin willen we ook het liefst zo standaard mogelijk hebben.
 • Punt 3: Bij lijn 350, voor Vaals heb je zeker een punt dat moet dan weer even worden aangepast naar jouw situatie. Het klopt inderdaad dat er een lusroute wordt gereden in Aachen, maar om de route overzichtelijk te houden en aangezien volgens de dienstregeling het eindpunt bij het Bushof ligt (waar ook enkele minuten wordt stilgestaan als de bus te vroeg is) zou ik er toch voor kiezen om geen lus te gebruiken. Bij het Bushof ligt de halte van lijn 305 onder de overkapping en niet aan de doorgaande weg.
 • Punt 4: Over het algemeen nemen we afwijkende eindpunten aan het begin of eind van de dag of bij frequentiewisselingen niet op in het kopje dienstregeling. Het is namelijk zo dat dit bij bijna elke lijn wel is dat het eindpunt een keer op een andere plek ligt. Het is zeer foutgevoelig informatie dat snel wijzigt en we hebben daarom besloten dit niet te specificeren voor elke lijn.

Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 29 jun 2019 21:24 (CEST)

We beginnen steeds meer op één lijn te komen! :)
 • Punt 1: Tsja, ik vond het op mijn manier niet veel onoverzichtelijker. Maar goed, zoals het nu is kan het ook wel. :)
 • Punt 2: Eens!
 • Punt 3: Tijdhaltes zijn er natuurlijk overal (niet zelden bij busstations), maar het is zonder lus wel overzichtelijker inderdaad. Misschien kan er dan onder dienstregeling een zin bij waarin vermeld wordt dat op het Hbf maar in één richting gestopt wordt, dat de bus wel al Mt filmt (de vertrekstaten zeggen daar ook Mt ;)) en dat men kan blijven zitten op het Bushof. Dat lijkt me het beste compromis tussen compleet zijn en duidelijk zijn.
 • Punt 4: Dit ben ik niet helemaal met je eens. Met precieze tijden is het natuurlijk wel een ramp om bij te houden (oeps), maar een simpel zinnetje "De eerste ochtendritten naar Aachen beginnen in Gulpen." geeft interessante informatie en is net zo foutgevoelig (en wijzigt net zo vaak) als frequenties, precieze benaming van haltes, enzovoorts. Het is ook typisch iets dat bij wijzigingen van de DRGL door de vervoerder wordt aangegeven ("De eerste ochtendritten rijden voortaan vanaf Maastricht in plaats van Gulpen") en met een dienstregeling kun je in één oogopslag controleren of het nog steeds klopt. Ik wil hierin niet per se mijn zin doordrijven, maar ik denk dat het iets toevoegt en toch vrij onderhoudsvriendelijk is. (Onderhoudsvriendelijker dan frequenties in ieder geval, en mocht het veranderen hoef je alleen het zinnetje weg te halen en kun je de routestrip intact houden omdat je het daar toch niet in opneemt.)

Groet Umbusko (overleg) 29 jun 2019 22:27 (CEST)

Punt 3: Prima!
Punt 4: Als het meerdere ritten zijn die in Gulpen beginnen, dan is het prima om te vermelden. Ik dacht dat het om slechts 1 rit ging. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 29 jun 2019 22:56 (CEST)
Dank voor de tips en de constructieve discussie! Umbusko (overleg) 29 jun 2019 23:13 (CEST)

Voormalige langeafstandsbussen

Hoi Umbusko, het is niet nodig om bij voormalige langeafstandsbussen de links naar stationspagina's uit de routestrip weg te halen. Bij voormalige lijnen linken de codes automatisch naar het overzicht van de voormalige lijnen die een (bus)station/halte bediend hebben, als die links er niet meer zijn heeft dat overzicht weinig nut. Het is alleen nodig om de links weg te halen bij een RouteTopSpoiler-sjabloon in een huidige lijn, zolang daar niet een variant van is die de lijn in een voormalig overzicht plaatst indien de lijn niet meer op een halte/station komt die in dat sjabloon vermeld staat.

Wel vraag ik me af of het beter is als de voormalige lijnen in één overzicht geplaatst worden omdat haltes bij een station door de tijd heen toch vaak wijzigen (ook van naam), in dat geval zouden bijvoorbeeld de buslijnen die Liège Rue Bovy aandeden gelinkt moeten worden Liège-Guillemins met een RouteRijStation-sjabloon. Maar omdat ik niet zeker ben over wat gebruikelijk is op dat punt zal ik eerst de vraag aan Regenmaker uitzetten. Groet, Tlp (overleg) 8 nov 2019 14:47 (CET)

Nu je het zegt, inderdaad! Goed punt, dank! Ik zie sowieso nog veel inconsequentie in de haltenamen, dus daar moet misschien op termijn sowieso iets aan gebeuren... Umbusko (overleg) 8 nov 2019 17:42 (CET)
Inderdaad. Over haltenamen gesproken: ik zou proberen om zo veel mogelijk de haltenamen te gebruiken waaronder stations en haltes lokaal bekend zijn, zoals ook gebruikelijk is op andere lijnen van de wiki. Ik heb al geconstateerd dat de FlixBus-app daar ook niet altijd even consequent mee is, dus dat is even goed opletten. Zo kun je bijvoorbeeld de halte Verdun, Zuid bij lijn 180 herschrijven naar Verdun, Sud.
Naast dat het netjes is om consequent te zijn heeft het gebruik van lokale namen ook een praktisch voordeel, want dan kun je een inwoner die geen Engels spreekt makkelijker de weg vragen omdat je dan niet naar een vertaling van bijvoorbeeld het woord (bus)station hoeft te zoeken. Tlp (overleg) 8 nov 2019 18:01 (CET)
Eens! Umbusko (overleg) 9 nov 2019 13:43 (CET)

Hernoemingen

Hoi Umbusko, Zou je de (Belgische) pagina's die je onlangs hebt hernoemd op mijn overlegpagina kunnen zetten? Dan kan ik de doorverwijzingen met het wikibotje aanpassen. Alvast bedankt. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 5 jan 2020 13:44 (CET)

Doe ik! :) Umbusko (overleg) 5 jan 2020 13:53 (CET)

Schoolbussen Voerstreek

Hoi Umbusko, ik vroeg me uit nieuwsgierigheid af of jij weet hoe het komt dat schoolbussen 339 en 439 (vrijwel) volledig op Vlaams grondgebied rijden en desondanks toch door TEC gereden worden?

Hoi TLP, ik weet het ook niet zeker, maar ik vermoed dat het een afspraak is op grond van praktische overwegingen. De Voerstreek is natuurlijk compleet door Wallonië (en Nederland) ingesloten (zie https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Provincie_Limburg_in_Belgium.svg ) en lijn 39b van De Lijn komt dan wel de Voerstreek in, maar zelfs die bedient een gedeelte alleen op aanvraag. Ik weet niet wat de dichtstbijzijnde standplaats van De Lijn is (Tongeren? Hasselt pas?), maar de TEC heeft natuurlijk veel dichterbij bussen en chauffeurs beschikbaar; voor die ene rit in de spitsrichting dan wel zo handig. En per slot van rekening rijdt lijn 139 ook al door de Voerstreek. Het kan natuurlijk ook nog zo zijn dat de https://nl.wikipedia.org/wiki/Taalstrijd_in_de_Voerstreek politieke (taal)strijd een rol speelt (daar is in 1987 zelfs de federale regering door gevallen), maar ik neem niet aan dat de bediening door de TEC teruggaat tot 1963, toen de Voerstreek overging van Wallonië naar Vlaanderen. Maar wie weet, het is tenslotte België. ;) Umbusko (overleg) 5 jan 2020 15:47 (CET)
Dat het een afspraak is vanuit praktische overwegingen klinkt wel logisch, ook als De Lijn geen stalling in de buurt heeft. De taalstrijd is mij bekend. Bedankt voor de informatie! Tlp (overleg) 5 jan 2020 22:31 (CET)

Omleiding

Hoi Umbusko, op onder meer deze pagina tref ik een omleiding met einddatum 5 januari 2020. Dit is inmiddels ruimschoots verstreken. Zou je willen nagaan wat de status is van de omleiding en deze willen aanpassen? Alvast bedankt! Milco (wikibeheer) (overleg) 19 jan 2020 12:21 (CET)

Hoi Milco, ja, je hebt gelijk, dat moet inderdaad allemaal worden aangepast. Ga ik doen! Umbusko (overleg) 19 jan 2020 12:43 (CET)

Haltes bij voormalige stations

Hallo Umbusko, Ik heb destijds alle haltes bij voormalige stations weggehaald om juist het hoeveelheid werk in te perken. Zelf zie ik ook niet de toegevoegde waarde van haltes bij stations die al jarenlang gesloten zijn. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 25 jan 2020 16:36 (CET)

In België staan ze anders nog (bijna) allemaal. Enkele daarvan zijn heel nuttig voor het netwerk. (Bijvoorbeeld Aubel: ik zou daar niet graag een apart "busstation" voor aanmaken, maar als schakel in het netwerk om te zien wat daar allemaal komt vind ik het wel heel nuttig. Een tabel bij het voormalige station biedt dan uitkomst.) Wat betreft Kalterherberg, dat ik net heb toegevoegd: daar is het mogelijk om met railbikes over de oude spoorlijn te fietsen. Daarom vind ik het ook wel nuttig om aan te geven hoe je daar komt. Hoeveelheid werk valt ook wel mee toch? Alle tabellen zijn automatisch. Umbusko (overleg) 25 jan 2020 16:41 (CET)
Dat ze in België allemaal bestaan komt doordat Huibe ze daar ooit heeft aangemaakt en ik nooit België heb langsgelopen. Het lijkt in eerste instantie weinig werk, maar de infobox en de beschrijving bij de halte moet wel worden aangepast bij wijzigingen en dat telt behoorlijk op als je uiteindelijk 100+ voormalige stations met tabellen hebt. Een van de redenen om fors in de haltepagina's te snoeien is omdat sommige pagina's in 2011 waren aangemaakt en vervolgens kwam je vijf jaar later enorm verouderde info tegen. Ik zou dan kiezen om alleen de belangrijke punten in het netwerk op te nemen en niet bij elk voormalig station dat in 1950 gesloten is een haltepagina toe te voegen. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 25 jan 2020 16:51 (CET)
Ik snap je punt; anderzijds heb ik gemerkt dat het heel prettig is om te weten welke halte bij een station ligt, omdat dat het vinden van de locatie een stuk gemakkelijker maakt. Voormalige stations staan immers niet in Google Maps (of op andere kaarten), maar bushaltes wel. Ik loop in ieder geval de voormalige stations mét tabel nu al na samen met de lijnen. Ik wil sowieso proberen om die pagina's iets informatiever te maken dan "Hoi ik was een voormalig station en ik ben ooit gesloten". Maar eerst maar eens de lijnen zelf. Umbusko (overleg) 25 jan 2020 18:05 (CET)

Lijn 264 Flixbus Götingen-Oostende

Volgens mijn opzoekingen rijdt deze lijn niet in de winter (of gewoon niet meer). Ik paste dit op de pagina maar jij veranderde dit naar dat sommige ritten van deze lijn ingekort zijn tot Dortmund. Als ik op de Flixbus pagina kijk zie ik bij de actuele reisinfo geen enkele rit dit in Göttingen start met lijnnummer 264. Dus mij lijkt het er op dat deze lijn niet rijdt in de winter (of gewoon niet meer rijdt). Waarop baseer jij jouw info? olivdo

Hoi Olivdo, volgens de openbare data van FlixBus heeft deze lijn in de winter beperkt tot Dortmund gereden, tot 6 januari 2020. Daarom heb ik een "opvolger" aangemaakt voor de lijn waarop je reageerde, die beperkt is tot Dortmund, en als je goed kijkt zul je zien dat die ook op "voormalig" staat. Misschien komt de lijn in de zomer weer terug, dan kan de pagina weer "tot leven gewekt" worden. Kijk gerust ook even op het forum in dit topic als je geïnteresseerd bent in de lijnen van FlixBus en mogelijk ook het bewerken van de wiki. http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?f=70&p=667558#p667558 Daar leg ik uit hoe je de complete data kunt bekijken. Groet Umbusko (overleg) 3 feb 2020 18:21 (CET)

Bedankt voor opvolging Flibco.

Nieuwe pagina 1304

Hoi Umbusko, Ik heb twee vragen/opmerkingen over het aanmaken van een nieuwe pagina 1304:

 1. Is het wel nodig om een nieuwe pagina aan te maken voor lijn 1304. Immers kan de wijziging ook eenvoudig in de geschiedenis opgenomen worden.
 2. De nieuwe titel van de pagina komt niet overeen met de standaard. Normaal hanteren we jaartallen bij de voormalige pagina en krijgt de nieuwe pagina de naam zonder achtervoegsel.

Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 6 apr 2020 17:53 (CEST)

Hoi Regenmaker,
 1. Ik heb een nieuwe pagina aangemaakt in verband met de automatische tabellen. In dit geval is Poznań uit de lijn verdwenen; op deze manier staat de oude lijn daar netjes op de pagina met voormalige bediening. Waren er alleen wijzigingen geweest in plaatsen zonder automatische tabel, dan had ik geen nieuwe pagina gemaakt.
 2. Wat betreft die standaard: mijn redenering was dat het handiger is de eerste keer geen jaartallen te hanteren en bij alle latere pagina's wel. Op die manier hoef je de oude pagina niet te hernoemen en hoef je geen doorverwijzingen aan te passen. Juist omdat er om die automatische tabellen goed te houden relatief vaak een nieuwe pagina moet worden aangemaakt, leek me dat wel prettig. Maar laat maar weten als je liever hebt dat ik het toch omdraai.
Groet, Umbusko (overleg) 6 apr 2020 19:19 (CEST)
Hoi Umbusko,
 1. Alleen een nieuwe pagina aanmaken vanwege de automatische tabellen is wat mij betreft geen goede reden om voor één halte een compleet nieuwe pagina aan te maken. Zeker omdat alle bijna langeafstandsbushaltes in verband met automatische tabellen. Ik zou graag zien dat het gewoon in de geschiedenis onderaan de pagina wordt opgenomen om het aantal pagina's in te perken. Ik ga ooit nog een keer hier iets op verzinnen (staat nog op mijn to-do). Maar het kost later veel meer moeite om alle pagina's weer samen te voegen.
 2. Je weet het eindjaartal van de huidige lijn nog helemaal niet, dus dan kan je moeilijk daar al jaartallen op toe passen. Dat betekent dat je hem nog moet hernoemen als je de einddatum weet, dat is alleen het uitstellen van werk. Daarnaast zou het wijzigen van de standaard betekenen dat we honderden pagina's opnieuw moeten gaan hernoemen.
Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 7 apr 2020 16:13 (CEST)
 1. Mee eens, als er een goede oplossing voor de automatische tabellen kan worden gevonden. Ik reageer ook verder op het forum.
 2. Mijn idee was om geen eindjaartal toe te voegen. Dan is dus "Lijn" de eerste keer dat de lijn opduikt, "Lijn (maart 2019)" de lijn zoals die vanaf maart 2019 reed, "Lijn (juni 2020)" de lijn zoals die vanaf juni 2020 rijdt, enzovoorts. Dan is er geen extra werk.
Groet, Umbusko (overleg) 7 apr 2020 20:19 (CEST)
2. Maar dan zouden we met terugwerkende kracht alle andere lijnpagina's moeten gaan hernoemen. Mij lijkt het een goed idee om dit soort dingen op het forum te bespreken. Het hernoemen voor een pagina kost in principe niet veel werk en ik vind het niet erg om de doorverwijzingen eens in de zoveel tijd aan te passen met het botje. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 8 apr 2020 17:25 (CEST)
Oké, zeker met de nieuwe sjablonen voor de automatische tabellen zullen er ook minder pagina's met een identieke titel komen, dus laten we het dan maar houden zoals het al is. Ik zal binnenkort wat hernoemingen (en eventueel paginareducties) doorvoeren. :) Umbusko (overleg) 8 apr 2020 18:42 (CEST)

Liege-Verviers

Hoi Umbusko,
De entiteit Liège-Verviers is de laatste die nog nagelopen moet worden; ik zal daarbij alles doen wat buiten de Oostkantons ligt. Etienne (overleg) 12 apr 2020 16:29 (CEST)

Hoi Etienne, prima! Ik ben wel bezig met bijwerken, maar omdat ik dat vrij uitgebreid doe (inclusief routestrips leesbaarder proberen te krijgen en met vaak wat meer informatie over de dienstregeling) duurt het inderdaad een hele tijd. Vooral omdat het allemaal gedrochten van lijnen zijn... Ik sluit niet uit dat ik bij die andere lijnen op termijn ook nog dat soort aanpassingen doe, maar als je ze alvast actueel wilt maken is dat natuurlijk helemaal prima. :) Groet Umbusko (overleg) 12 apr 2020 16:37 (CEST)

OV-Shuttle

Hoi Umbusko, Voordat je overal de OV-shuttles toevoegt. Destijds is er een discussie geweest om de routestrip zo rustig mogelijk te maken. Onze voorkeur gaat uit naar dit in de tekst te vernoemen. Anders kunnen we dit eventueel op het forum bespreken. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 25 apr 2020 13:49 (CEST)

Dat kan natuurlijk ook, geen probleem! Ik zal op het forum even peilen wat anderen ervan vinden, zodat ik niet hoef te blijven aanpassen. Umbusko (overleg) 25 apr 2020 13:56 (CEST)

Lijn 54/8 Sampont École - Habay-la-Neuve Saint-Benoît

Hoi, kan jij naar deze lijn kijken? Ik geloof dat een en ander niet klopt wat betreft de spelling van halte- en plaatsnamen. Groet, Tlp (overleg) 29 mei 2020 15:24 (CEST)

Luxembourg houd ik doorgaans bij; de route klopt helemaal. De plaatsnamen zijn, voor zover bij de TEC, ook gewoon goed. Etienne (overleg) 29 mei 2020 19:02 (CEST)
Er zaten nogal wat typefouten in, en de route klopte ook niet helemaal. In Vance wordt het rondje altijd in dezelfde richting gereden bijvoorbeeld, en in Étalle klopte de route ook niet helemaal. Dus ik heb de boel maar even bijgewerkt. (PS. Die Belgen ook, zelfs een schoollijn met 4 ritten per dag maken ze nog zo ingewikkeld als maar zijn kan...) Umbusko (overleg) 29 mei 2020 19:45 (CEST)

Belbussen in Genk, Tongeren en Sint-Truiden

Hoi,
De wijziging van de belbussen in Genk, Tongeren en Sint-Truiden vond plaats op 1 juli 2015 (!) Etienne (overleg) 9 jul 2020 17:42 (CEST)

Thanks voor het uitzoeken! :) Umbusko (overleg) 9 jul 2020 22:12 (CEST)

Belgische vervoerders

Hoi Umbusko, Omdat jij wat meer bekend bent in het Belgische landschap, zou jij misschien de lijst aan Categorie:Buitenlandse vervoerder kunnen opsplitsen in Categorie:Belgische vervoerder en Categorie:Belgische onderaannemer, bedankt. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 11 jul 2020 10:47 (CEST)

Ik zal een poging wagen! Umbusko (overleg) 11 jul 2020 16:43 (CEST)

KRC Genk

Hoi,
Ik ben natuurlijk eens flink gaan googelen om de ontstaansdatum van deze lijnen te vinden; de overeenkomst met De Lijn bestaat al sinds het voetbalseizoen 2007/2008 [KLIK]. Destijds bestonden er 7 buslijnen, dus daar is wel wat in gesnoeid in de loop der jaren. Etienne (overleg) 18 jul 2020 17:59 (CEST)

In 2012 kom ik de volgende lijnen tegen: 1 (Herk-de-Stad > Hasselt > Genk), 2 (Tongeren > Kortessem > Diepenbeek > Genk), 3 (Maaseik > Dilsen > Maasmechelen > As > Genk), 5 (Hechtel > Eksel > Houthalen > Helchteren > Genk) en 7 (Riemst > Bilzen > Zutendaal > Genk). Etienne (overleg) 18 jul 2020 18:03 (CEST)
Dank, goed gevonden! :) Ik heb zelf nog wat gezocht en een bericht gevonden van 2008 (over seizoen 2008-2009) waarin men het heeft over acht lijnen. Er is er dan dus één bijgekomen, maar ik weet niet welke. "De busroutes vertrekken uit Herk-de-Stad, Tongeren, Maaseik, Bree, Hechtel-Eksel, Beringen, Bilzen en Genk Station." Ik denk dat dit ook de volgorde is van de nummering, want dat matcht met jouw bevindingen. Per voetbalseizoen 2012 - 2013 is de prijs verhoogd van €2,50 naar €3. De lijn van Bree was toen al afgeschaft. (Dat matcht ook met jouw bericht). Genk Station zit nu in lijn 2 (Tongeren); ik neem aan eerder nog niet, want anders zou die lijn 8 een beetje raar zijn. Ik zal alles wat we weten in de geschiedenis proberen te verwerken. Van seizoen 2007 - 2008 t/m 2015 - 2016 heette het stadion trouwens Cristal Arena, daarna Luminus Arena. Umbusko (overleg) 18 jul 2020 21:34 (CEST)
Overigens vond ik bij het zoeken ook iets over voetbalbussen in Gent en Brugge (Brugge volgens mij opgeheven in 2015). Die staan ook nog niet op de wiki geloof ik. Umbusko (overleg) 18 jul 2020 21:42 (CEST)

Lijn 140/240 Luik

Hoi,
Weer een wijziging gevonden; de lijnen 140 en 240 ontstonden op 1 januari 2008 volgens dit artikel. Etienne (overleg) 19 jul 2020 15:14 (CEST)

Goed werk, ga ik meteen aanpassen! Umbusko (overleg) 19 jul 2020 15:19 (CEST)

Omleiding lijn 722

Hoi, kun jij checken of deze omleiding inderdaad voorbij is en deze zo nodig weghalen? Dankjewel! Milco (wikibeheer) (overleg) 3 okt 2020 16:47 (CEST)

Hij staat er nog steeds op de website van de TEC bij de 722 (niet bij de 14) vanaf aug. 2018 voor onbepaalde tijd, wegens wegwerkzaamheden. Maar op de website van de gemeente kan ik niks meer vinden. Dus ik heb hem maar weggehaald, want het is volstrekt onduidelijk. Umbusko (overleg) 3 okt 2020 21:35 (CEST)

Google-mapsroutes

Hoi Umbusko,
Een deel, zo niet de meeste, van de Google Maps-routes op een lijnpagina heb ik destijds gemaakt. Omdat ik geen zin meer had om dat bij te houden, heb ik ze verwijderd. Dus mocht je niet werkende links tegenkomen, dan klopt dat ook en verwijder ze gerust! Etienne (overleg) 8 okt 2020 17:02 (CEST)

Geschiedenisopmaak

Hallo Umbusko, Ik heb een opmerking betreft de opmaak van de geschiedenis. Jij bent tot dusver de enige gebruiker die de geschiedenis puntsgewijs opsomt. Ik zag dat je dit in België al ging doen, maar nu zie ik ook in Limburg deze manier van opmaak verschijnen. Ik zou graag zien dat er 1 standaard op de wiki wordt gehanteerd qua opmaak of in ieder geval voor 1 concessie hetzelfde wordt gedaan. Graag hoor ik jouw mening. Met vriendelijke groet, Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 23 okt 2020 22:14 (CEST)

Oh, ben ik de enige? Geen idee waarom ik dat ben gaan doen dan. Ik neem aan dat het komt doordat we onder het kopje "dienstregeling" wel puntsgewijs werken. Ik vind het op zich niet erg om de opsommingstekens weer te verwijderen. Umbusko (overleg) 23 okt 2020 22:39 (CEST)

Nieuwe lijnen Venlo

Hoi Umbusko, ik zag dat je nieuwe pagina's voor lijn 4 en 5 in Venlo hebt aangemaakt.
Ik vermoed dat dat is omdat er een grote routewijziging is, maar de begin- en eindpunten hetzelfde blijven?
In zulke gevallen is het de regel dat de bestaande pagina's een jaartal in de titel krijgen en de pagina's van de "nieuwe" lijnen de oude titels (her)gebruiken.
Groeten, Meltrain (overleg) 3 dec 2020 17:34 (CET)

Ja, precies, ik ben er op dit moment nog mee bezig, maar dat is precies wat ook mijn bedoeling was. Mijn methode is nu dat ik nieuwe pagina's maak met jaartallen in de titel en daar de tekst van de oude pagina heen kopieer; dan zijn er tijdelijk twee pagina's met dezelfde tekst. Vervolgens kan ik de oude doorverwijzingen aanpassen naar de titel met een jaartal en eventuele doorverwijzingen die naar de nieuwe lijn moeten verwijzen zo laten, de tekst op de pagina zonder jaartal vervangen door de nieuwe lijn en de lijn op de pagina met een jaartal op voormalig zetten. Zo heb ik het ook met lijn 62, lijn 62, lijn 63, lijn 63 gedaan.
Ik bedenk me nu dat het misschien beter is om de oude pagina te hernoemen en dan van de daarbij gecreëerde doorverwijzing de nieuwe pagina te maken, zodat de bewerkingsgeschiedenis bij de juiste pagina blijft staan. Het is voor mij even wennen met die jaartallen in de titel. Umbusko (overleg) 3 dec 2020 18:07 (CET)
Inderdaad, dat wilde ik net vragen. Daarnaast vraag ik me af waarom je de routeparameter in omgekeerde richting hebt gezet voor de lijnen 62/63? Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 3 dec 2020 19:03 (CET)
Omdat het om twee opeenvolgende lijnnummers gaat die precies dezelfde route rijden (de een de ene richting, de ander de andere richting), leek me dat duidelijker. Omdat de plaatsnamen nu mooi onder elkaar staan zie je in de tabellen in één oogopslag dat het om dezelfde route gaat, maar met een andere richting. Zie bijvoorbeeld de tabel op de pagina Roermond. Umbusko (overleg) 3 dec 2020 20:40 (CET)

Heinsberg Busbahnhof

Hoi Umbusko, Ik zag dat je lijn 64 had hernoemd in Heinsberg Bahnhof en de haltenaam in de routestrip had gewijzigd. De halte is in Duitsland helemaal niet van naam gewijzigd, dus ik weer niet waar Arriva deze info nu weer vandaan haalt maar dat is niet correct. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 3 dec 2020 19:06 (CET)

Hm, vreemd. Op Google Maps wordt de halte namelijk óók als Bahnhof aangeduid, ook voor alle Duitse lijnen. Dat had ik bewust nog gecheckt, om te zien of het niet een Arrivadingetje was. Weet je zeker dat het in Duitsland niet wijzigt? Umbusko (overleg) 3 dec 2020 20:42 (CET)
Vandaag heeft de AVV zijn overzicht met wijzigingen inclusief de nieuwe lijnfolders gepubliceerd. Daar staat niets over de wijziging ook niet in de lijnfolders. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 3 dec 2020 20:46 (CET)
Het lijkt inderdaad niet te wijzigen; vreemd dat Google Maps het daar niet mee eens is... Ik zal de oude naam dan maar weer in de routestrip zetten; kijk maar of je de pagina weer terug wilt hernoemen. Eigenlijk zou "Busbahnhof" sowieso niet in de titel moeten, of doen we bij Duitse stations niet aan de regel "geen busstation in de titel bij stations"? ;) Umbusko (overleg) 3 dec 2020 20:59 (CET)

Aanvragen overlegpagina

Hoi Umbusko, Over de volgende zaken heb ik wat opmerkingen: - Weet je zeker dat het nodig is om lijnen 1 en 2 in Maastricht op te splitsen? - OV-Shuttle vs OV-shuttle het liefst handmatig aanpassen aangezien het ongeveer een halve dag duurt om het wikibotje over alle pagina's te laten lopen. Ik heb een specifieke link nodig naar een bepaalde pagina. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 20 dec 2020 22:03 (CET)

Hoi, lijn 2 is wel echt flink van route gewijzigd: Station - Scharn - Heer - De Heeg is echt totaal iets anders dan Station - Heugemerveld - MECC - MUMC - De Heeg. Die zou ik persoonlijk zeker splitsen. Bij lijn 1 is de wijziging wat kleiner (MECC - MUMC - De Heeg vs. MECC - Station Randwyck - Heer - De Heeg), maar die zou ik voor de duidelijkheid dan ook splitsen. Het gaat toch om grote knooppunten (ziekenhuis, station) die wel/niet werden aangedaan.
Over OV-shuttle. De pagina zelf (nu nog OV-Shuttle) moet worden hernoemd, net als de pagina Ritkaart OV-Shuttle. Het zou al enorm helpen als het botje de doorverwijzingen naar deze pagina's vervolgens kan aanpassen. (Dat is niet meer of minder werk dan het aanpassen van andere doorverwijzingen, toch?) Daarnaast komt het woord in iedere routeparameter van iedere huidige en voormalige OV-shuttle voor. Dat zijn dus alle lijnen in de categorie OV-Shuttle. Zou het wikibotje dat gemakkelijk kunnen vervangen? En de categorie zelf moet dus ook nog worden hernoemd. Alles wat dan nog overblijft kan wel met de hand, maar anders is het wel erg veel. Een beetje hulp van het botje zou wel fijn zijn. :) Umbusko (overleg) 20 dec 2020 22:58 (CET)
Hoi Umbusko, Maar is het nodig om de Maastrichtse lijnen twee keer te splitsen of is 1x ook voldoende? Kan je het handigste moment voor mij noteren? - Ik kan er wel OV-shuttle van maken met verwijzingen aanpassen vanaf die pagina als je dat graag wilt. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 21 dec 2020 16:25 (CET)
Dat laatste, heel graag! De 2 en de 4 hoeven maar 1x gesplitst te worden, op 10 december 2017. De 1 zou dan wel 2x gesplitst moeten worden, op 11 december 2016 en op 10 december 2017 (toen werd de verandering ongedaan gemaakt en ging hij weer de oude route rijden). Umbusko (overleg) 21 dec 2020 16:45 (CET)

Opvolgers Sterabonnement

Hoi umbusko<
Ik zag dat je enkele opvolgers had toegevoegd aan deze pagina.
Het overzicht is echter niet compleet, want ook in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht bestaan er nog sterabonnementen en mogelijk in nog meer regio's.
Ik vraag me dus af of we alle opvolgers moeten benoemen of dat we beter een link naar alle huidige abonnementen kunnen plaatsen.
Ik zou er graag over willen sparren (mogelijk op het forum).
Groeten, Meltrain (overleg) 7 jan 2021 15:00 (CET)

Aha, ik had alleen even gezocht naar pagina's die met "Sterabonnement" beginnen en daar kwamen alleen die twee uit, vandaar. Eerder op die pagina stond dat het sterabonnement grotendeels verdwenen was, dus ik dacht dat ze dat dan wel allemaal zouden zijn. Niet dus. Ik denk dat de pagina's over vervoerbewijzen sowieso wel een opknapbeurt kunnen gebruiken. Nu kwam ik in ieder geval op een duidelijk verouderde pagina uit, dus ik dacht, ik pas het even aan. Umbusko (overleg) 7 jan 2021 15:05 (CET)

Sankt Vith

Hoi Umbusko, Kan je uitleggen wat je precies wil, want ik kan het wikibotje laten lopen over verwijzingen naar station Sankt-Vith. Maar dan worden ook dingen als Sankt-Vither Straße en links naar pagina's met daarin station Sankt-Vith of in de titelnaam Sankt-Vith onbruikbaar. Dus wat wil je precies? Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 27 jan 2021 20:34 (CET)

Hoi Regenmaker, ja, ik zit even te denken wat het handigste is. Het uiteindelijke doel is om overal Sankt Vith te krijgen i.p.v. Sankt-Vith, behalve misschien die paar gevallen Sankt-Vither Straße (maar dat zijn er niet zoveel). Als je het wikibotje over de verwijzingen laat lopen, kan ik daarna wel alle pagina's en categorieën met Sankt-Vith in de titel hernoemen en die paar gevallen Sankt-Vither Straße handmatig terugdraaien. Dat is dan niet meer zo heel veel werk. :) Of is het handiger om eerst de pagina's en categorieën te hernoemen en daarna pas het wikibotje te laten draaien? Umbusko (overleg) 29 jan 2021 00:04 (CET)
Ik heb nu het wikibotje vast laten draaien over Sankt Vith, kan jij zorgen dat alle doorverwijzingen weer hersteld worden? Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 10 apr 2021 11:25 (CEST)
Dank, goed werk! Ga ik mee aan de slag :) Umbusko (overleg) 10 apr 2021 11:40 (CEST)
Misschien kan je meteen de nieuwe lijn 465 van André Reisen toevoegen. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 10 apr 2021 11:55 (CEST) ;)
Oh ja, die wilde ik inderdaad nog toevoegen. Ik maak dan ook maar meteen een pagina Sankt Vith An den Linden aan, zodat de lijn ook vindbaar wordt. Dat is per slot van rekening ook het echte busstation; dat alle andere lijnen ook (sporadisch) bij het voormalige station stopten was eigenlijk meer geluk dan wijsheid. Umbusko (overleg) 10 apr 2021 12:07 (CEST)

Buurtbus

Hoi Umbusko, Ik zag dat je bij de buurtbussen in Limburg het volgende had toegevoegd: Langs de route van de buurtbus mag ook buiten de haltes in- en uitgestapt worden, mits de bus veilig kan stoppen. Ten eerste is dit zo'n beetje standaard voor iedere buurtbuslijn en ten tweede zou ik het op een andere locatie vermelden als je het toch wil laten staan. Dan blijft het overzicht beter gewaarborgd. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 31 jan 2021 15:56 (CET)

Waar zou je dan voorstellen om het te zetten? Onder het kopje dienstregeling? Het heeft direct betrekking op de route en niet echt op de dienstregeling, dus leek me dit de meest logische plek. Ook mededelingen over het niet toegestaan zijn van lokaal vervoer op een deel van het traject staan vaak op die plek (bijvoorbeeld lijn 1011). Umbusko (overleg) 31 jan 2021 16:11 (CET)

Nieuwe dienstregeling Limburg

Hoi, per toeval tref ik dit aan: https://www.arriva.nl/consumenten/acties-nieuws-1/nieuws/dienstregeling-limburg-vanaf-21-februari-2021.htm Wat jij hiervan al op de hoogte? Het lijken mij geen tijdelijke, maar vooralsnog permanente wijzigingen. Zou jij dit willen verwerken? Ik hoor het wel! Milco (wikibeheer) (overleg) 14 feb 2021 13:55 (CET)

Oef, wat een enorme waslijst aan wijzigingen. Ik had ze nog niet gezien, dank hiervoor! Ik zal ze op de wiki verwerken. Of het voor de 21ste lukt weet ik niet zeker, maar ik doe mijn best. Umbusko (overleg) 15 feb 2021 18:33 (CET)
Kijk maar wat er lukt en als het uitloopt geen probleem, als het maar uiteindelijk wordt verwerkt. Succes! Milco (wikibeheer) (overleg) 15 feb 2021 18:49 (CET)

Nieuwe drgl TEC

Hoi Umbusko, Ik weet niet of je het al had gezien maar de TEC heeft een nieuwe dienstregeling rondom Eupen. Ik kwam erachter via de website van de AVV, zal vast de lijnen 14 en 385 aanpassen. Ik neem aan dat jij de rest doet? Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 24 mrt 2021 07:34 (CET)

Precies om Umbusko normaal in Liège de boel naloopt, heb ik deze Belgische entiteit nog niet nagelopen. Etienne (overleg) 24 mrt 2021 08:30 (CET)
Hoi, ja, ik kwam hier gisteren ook al achter. Het is weer een ingewikkeld gebeuren, met bij de 725 een omleiding sinds 2014 (!) die nu officieel gemaakt wordt. Ik zal hier inderdaad wel even naar kijken, dank voor het bericht! Umbusko (overleg) 24 mrt 2021 15:43 (CET)

Doorverwijzingen

Je hebt een aantal pagina's rondom "Nieuw Bergen" hernoemd (streepje eruit). Zou je de verwijzingen naar de doorverwijspagina's willen aanpassen zodat die allemaal naar de nieuwe pagina wijzen?--Fogeltje (overleg) 24 apr 2021 20:05 (CEST)

Hoi, ik heb een aanvraag daarvoor op de overlegpagina van Regenmaker geplaatst, hij past dan alle verwijzingen aan met het wikibotje. :) Umbusko (overleg) 24 apr 2021 20:40 (CEST)

Lijn 62 Borculo Busstation - Denekamp Onder de Linden

Hoi Umbusko, bij lijn 62 had ik de halte Van Heekplein in Enschede in de geschiedenis gezet omdat de halte niet meer wordt bediend door deze lijn. Ik had een H neergezet tussen RouteRij en Plaats, maar op de pagina Enschede Van Heekplein/Bediening (bus) komt de lijn nu in een aparte tabel te staan. Wat doe ik nu verkeerd? Milco (wikibeheer) (overleg) 4 mei 2021 18:53 (CEST)

Niets, zo heeft Regenmaker het sjabloon ontworpen :) Het zal wel wat lastiger te implementeren zijn om hem in die andere tabel te laten verschijnen. Umbusko (overleg) 4 mei 2021 19:23 (CEST)

Lijnnummers Belgische Intercity's

Hoi Umbusko,
Weet je zeker dat er een streepje tussen "IC" en het nummer moet, zoals bij IC-02? Op Wikipedia staat namelijk geen streepje, maar een spatie, dus IC 02.
Ik hoor het graag van je.
Groeten, Meltrain (overleg) 5 jun 2021 11:02 (CEST)

Hoi Meltrain, dat is een goede vraag en ik vroeg me zelf hetzelfde af. Op deze pagina https://www.belgiantrain.be/nl/travel-info/prepare-for-your-journey/leaflets/ic-leaflets staan overal streepjes tussen; ik denk dat ik op basis daarvan voor streepjes heb gekozen. Maar in de praktijk zal het wel door elkaar worden gebruikt en wat nou het "meest correcte" is weet ik ook niet. Voor L-treinen zou ik ook streepjes doen, maar bij S-treinen worden zeker geen streepjes gebruikt. Dat zijn de enige treinen die ook het station met hun lijnnummer staan aangeduid. Umbusko (overleg) 5 jun 2021 11:27 (CEST)
Dan laat ik de streepjes maar staan.
Overigens bizar de de IC Knokke - Brussels Airport het nummer 23A heeft, terwijl er geen 24 is.....
Meltrain (overleg) 5 jun 2021 15:56 (CEST)

Pagina's maastricht

Hoi Umbusko, Ik heb de pagina's van de lijnen 1, 2 en 4 in Maastricht gesplitst voor je. Kan jij ze op orde maken? Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 27 jul 2021 11:51 (CEST)

Dank, ga ik snel doen! Groet Umbusko (overleg) 27 jul 2021 23:13 (CEST)

Flixbus lijn 822

Dag Umbusko, Volgens mij wordt er best een opvolger aangemaakt voor deze lijn (zelf weet ik niet hoe dit moet). Want er blijft volgens mij naar wat ik kan vinden slechts 1 variant over. Namelijk van Arnhem naar Paris Orly via Paris Bercy, Lille, Gent, Antwerpen, Eindhoven en Nijmegen. De lijn is actief en geen voormalige lijn dus denk ik. Groeten, Olivdo (overleg) 23 oct 2021 11:53 (CEST)

Hallo Olivdo, dat is precies wat ik heb gedaan. De pagina Groningen - Brussel heb ik op voormalig gezet, en de (actieve) opvolger Arnhem - Paris-Orly staat hier: Lijn 822 Arnhem Centraal - Paris-Orly Aéroport. Groet Umbusko (overleg) 23 okt 2021 13:47 (CEST)

Dag Umbusko, Oeps, ik had de opvolger niet gezien. Dank je wel. Groeten, Olivdo (overleg) 24 oct 2021 16:54 (CEST)

RE19 Arnhem/Bocholt - Düsseldorf

Hoi Umbusko, Zelf hou ik er niet zo rekening mee met geografische correctheid. Maar ik heb hem weer teruggezet. Zelf probeer ik altijd het aantal symbolen in de route zo klein mogelijk te houden voor het overzicht tijdens het bewerken. Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 30 jan 2022 13:40 (CET)

Avondvlinders Venlo

Hi Umbusko, zou jij de wijzigingen omtrent de nieuwe lijnnummers in Venlo kunnen doorvoeren? Ik ben niet zo heel erg bekend in Venlo. Dankjewel! Milco (wikibeheer) (overleg) 9 apr 2022 11:14 (CEST)

Hoi Milco, jazeker, komt goed! :) Umbusko (overleg) 9 apr 2022 16:44 (CEST)

Lijn 57 Liège Guillemins - Bierset TNT

Hoi Umbusko, Ik heb de pagina Lijn 57 Liège Guillemins - Bierset TNT (2009-2021) gesplitst. Maak jij de inhoud op order, de geschiedenis klopt nu. Groet Regenmaker (wikibeheer) (overleg) 11 jun 2022 15:49 (CEST)

Dank voor het splitsen, ik zal de pagina op orde maken! :) Umbusko (overleg) 11 jun 2022 21:44 (CEST)