Lijn 44 Heerlen Station - Aachen Hauptbahnhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 44 in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) Arriva, ASEAG
Concessie Limburg
Verkeersverbond AVV
Lijnsoort Streekbus
Materieel Arriva:
VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120
ASEAG:
Mercedes-Benz Citaro
VDL Citea LLE-120
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 0-2x/uur
Zondag 0-1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 44 rijdt op de Geerstraat in Heerlen.
Lijn 44 rijdt op het Friedrich-Wilhelm-Platz in Aachen.
Lijn 44 rijdt op het Locht in Kerkrade.

Lijn 44 rijdt van Heerlen Station via Heerlen Zuyderland MC, Kerkrade Parkstad Stadion, Kerkrade Locht, Aachen Horbach, Aachen Richterich, Aachen Laurensberg, Aachen Ponttor en Aachen Stadtmitte naar Aachen Hauptbahnhof.

Dienstregeling

 • De helft van de ritten wordt gereden door de Nederlandse vervoerder Arriva; de andere helft door de Duitse vervoerder ASEAG. Wanneer een halfuursdienst wordt gereden, rijden steeds twee bussen van de ene vervoerder achter elkaar, gevolgd door twee bussen van de andere vervoerder. Wanneer een uurdienst wordt gereden, rijden beide vervoerders om en om.
 • Van maandag tot en met vrijdag na circa 19:00, op zaterdag na circa 16:30 en op zondag de gehele dag wordt alleen tussen Heerlen Station en Aachen Elisenbrunnen gereden: in de avonduren en op zondag 1x/uur, op zaterdagmiddag 2x/uur.
 • In beide richtingen zijn de eerste rit in het weekend en één rit in de vroege avond op zaterdag geknipt bij de halte Horbach. Reizigers naar Duitsland moeten dan overstappen van een bus van Arriva op een bus van ASEAG en reizigers naar Nederland andersom.

Geldigheid OV-chipkaart

Voor lijn 44 gelden de volgende voorwaarden:

 • Men reist in Nederland met Arriva: OV-chipkaart kan worden gebruikt.
 • Men reist in Nederland met ASEAG: er is geen OV-chipkaartapparatuur aanwezig in de bus.
  • Bij het tonen van een OV-chipkaart aan de chauffeur betaalt men contant het OV-chipkaarttarief, altijd inclusief het basistarief.
  • Bij een tonen van een persoonlijke OV-chipkaart en indien men recht heeft op de leeftijdsreductie, op vertoon van ID-kaart, betaalt men contant het gereduceerde OV-chipkaarttarief, altijd inclusief het basistarief.
  • Bij een tonen van een persoonlijke OV-chipkaart betaalt men contant het OV-chipkaarttarief, altijd inclusief het basistarief, minus 20% korting op de totale ritprijs volgens de tijdsvoorwaarden van het dalurenproduct van Arriva Limburg, ongeacht of het product op de OV-chipkaart staat.
  • Het 'stapelen' van de kortingen van leeftijdsreductie en het kortingsproduct is mogelijk zolang men voldoet aan de voorwaarden.
 • Men reist in Nederland zonder OV-chipkaart: men koopt zowel bij Arriva als ASEAG een ritkaart voor € 3,00.
 • Men reist grensoverschrijdend met Arriva of ASEAG: men koopt een kaartje bij de chauffeur volgens het 'Übergangstarif'. Dit kaartje kost tussen € 3,60 en € 8,30 (enkele reis, afhankelijk van het traject). Er is geen korting mogelijk. Wel zijn er kaartjes voor vier ritten te koop, deze zijn iets goedkoper dan vier enkele reizen. Echter is deze niet verkrijgbaar op de Nederlandse bus.
 • Men reist in Duitsland met Arriva of ASEAG: men koopt een kaartje bij de chauffeur tegen het Duitse AVV-tarief. Dit kaartje kost tussen € 1,50 en € 8,30 (enkele reis, afhankelijk van het traject). Er is geen korting mogelijk. Wel zijn er kaartjes voor vier ritten te koop, deze zijn iets goedkoper dan vier enkele reizen. Deze is niet verkrijgbaar op de Nederlandse bus.

In sommige gevallen is het goedkoper om het Nederlandse traject van de rit af te rekenen met de OV-chipkaart en voor het Duitse deel een kaartje te kopen tegen het regionale Duitse AVV-tarief, in plaats van de gehele rit te reizen met het ‘Übergangstarif’ kaartje.

Beide vervoerders accepteren het Studentenreisproduct zolang er binnen Nederland gereisd wordt. In de bussen van ASEAG is het voldoende om te melden dat men recht heeft op gratis reizen. Controleteams beschikken echter wel over apparatuur om de geldigheid van OV-chipkaarten te controleren.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVpay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het voor alle reguliere bussen ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerlen, Station  
Route rsr.svg Heerlen, Theater  
Route rsr.svg Heerlen, Douvenrade  
Route rsr.svg Heerlen, Pijnsweg  
Route rsr.svg Heerlen, Zuyd Hogeschool  
Route rsr.svg Heerlen, Professor Lambertstraat  
Route rsr.svg Heerlen, De Thun  
Route rsr.svg Heerlen, Tichelbeekstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Henri Dunantstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Zuyderland MC  
Route rsr.svg Heerlen, Peschstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Zandweg  
Route rsr.svg Heerlen, Bradleystraat  
Route rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Kerk  
Route rsr.svg Heerlen, Bautscherweg  
Route rsr.svg Heerlen, Rukker  
Route rsBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Crombacherstraat  
Route rsGr.svg Grens Nederland - Duitsland  
Route rsr.svg Aachen, Locht Zollmuseum  
Route rsr.svg Aachen, Horbach  
Route rsr.svg Aachen, Horbach Kirche  
Route rsr.svg Aachen, Horbach Linde  
Route rsr.svg Aachen, Forsterheide  
Route rsr.svg Aachen, Richterich Vetschauer Weg  
Route rsr.svg Aachen, Richterich Kirche  
Route rsr.svg Aachen, Hander Weg  
Route rsr.svg Aachen, Richterich Berensbergerstraße  
Route rsr.svg Aachen, Laurensberg  
Route rsr.svg Aachen, Ponttor  
Route rsr.svg Aachen, Driescher Gässchen (Technische Hochschule)  
Route rBar.svg Aachen, Bushof    
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Aachen, Elisenbrunnen    
Route rsT0.svg Aachen, Hauptbahnhof  

Geschiedenis

Deze lijn vindt z'n oorsprong bij de LTM.

In de dienstregeling 1975/1976 werd dagelijks 1x/uur gereden in combinatie met de ASEAG. Er gold een vervoersbeperking: als een Duitse bus in Nederland reed was er geen lokaal vervoer mogelijk. Als een Nederlandse bus in Duitsland reed mocht vanaf Horbach niet meer ingestapt worden en in omgekeerde richting niet uitgestapt worden.

De LTM ging in 1980 op in de VSL. De lijn bleef ongewijzigd rijden, inclusief het vervoersverbod en de gezamenlijke exploitatie met de ASEAG.

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 werd er de gehele week een uurdienst gereden. De laatste rit op zondag richting Aken reed tot Aken, Bushof (perron 9).

Op 27 mei 1990 werd de frequentie van maandag t/m zaterdag overdag verhoogd naar een regelmatige halfuursdienst, zodat de verbinding tussen Parkstad en het Duitse Aachen flink werd verbeterd.

<geschiedenis volgt t.z.t.>

Op 10 december 2006 werd al het openbare en publieke vervoer in de gehele provincie Limburg overgenomen door Veolia Transport, die de beide concessies in de provincie gewonnen had. Het samenwerkingsverband met de ASEAG bleef in stand en de route en dienstregeling werden ongewijzigd overgenomen. De halte in Laurensberg heette in deze dienstregeling nog Rathausstraße.

Per 22 mei 2016 is de halte Kerkrade, Hamstraat/Calbertsweg vervallen i.v.m. werkzaamheden aan de Buitenring Parkstad.

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
In grote lijnen bleef deze lijn geheel ongewijzigd, inclusief het samenwerkingsverband met de ASEAG; mede omdat Arriva een volledige partner in het Aachener Verkehrsverbund is geworden. In Heerlen ging deze lijn voortaan via het Ziekenhuis en de Zuyd Hogeschool rijden en de route via Kerkrade Gracht kwam te vervallen.

Voormalige route (tot december 2016)
Halte
Route rsr.svg Heerlen, Stadsschouwburg  
Route rsr.svg Heerlen, Akerstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Bernardinuscollege  
Route rsr.svg Heerlen, Akerstraat/Burgemeester Waszinkstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Heesberg  
Route rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Bradleystraat  
Route rdr.svg  
Route rsBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion  
Route rsr.svg Kerkrade, Heerlenersteenweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Kruispunt/Maar  
Route rsr.svg Kerkrade, Pastoor Theelenstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Graverstraat 68  
Route rsr.svg Kerkrade, Pleinstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Gracht/Kerk  
Route rsr.svg Kerkrade, Nederlands Grenskantoor  

Op 9 juli 2017 verviel de halte Locht in Kerkrade.

Voormalige route in Kerkrade Locht (t/m 8 juli 2017)
Halte
Route rsBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion  
Route rsr.svg Kerkrade, Locht  
Route rsr.svg Kerkrade, Crombacherstraat  

Op 10 december 2017 werd de halte Stadsschouwburg in Heerlen hernoemd in Theater.

Op 9 december 2018 werd de halte Busstation in Heerlen hernoemd naar Station.

Op 30 juni 2019 werd de spoorbrug bij Locht tot nader order buiten gebruik gesteld voor zwaar verkeer. Als gevolg hiervan werd de route gewijzigd, waarbij voortaan via de halte Drievogelstraat werd gereden. De halte Crombacherstraat werd alleen nog bediend richting Aachen. Op 12 december 2021 werd de route in Locht van voor 30 juni 2019 hersteld.

Voormalige route in Kerkrade Locht (30 juni 2019 t/m 11 december 2021)
Halte
Route rsBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Drievogelstraat  
Route rhlr.svg Kerkrade, Crombacherstraat  
Route rsGr.svg Grens Nederland - Duitsland