Lijn 40 Heerlen Station - Gulpen Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 40
Vervoerder(s) VSL (1986-1994),
Hermes (1995-2006),
Veolia Transport (2006-2016)
Concessie Zuid-Limburg (2007-2016)
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador, Mercedes-Benz Sprinter
Periode 1 juni 1986 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 31
Opvolger(s) 55
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Lijn 40 vertrekt van het busstation in Gulpen.

Lijn 40 reed van Heerlen via Kunrade, Ubachsberg, Eyserheide en Wijlre naar Gulpen.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerlen, Busstation  
Route rsr.svg Heerlen, Stadsschouwburg  
Route rsr.svg Heerlen, Douvenrade  
Route rsr.svg Heerlen, Valkenburgerweg/Pijnsweg  
Route rsr.svg Heerlen, Hogeschool Zuyd  
Route rsr.svg Heerlen, Arcus/Sintermeertencollege  
Route rsr.svg Kunrade, Kunderveld  
Route rsr.svg Kunrade, Heerlerweg  
Route rsr.svg Kunrade, Kunderlinde  
Route rsr.svg Ubachsberg, Weg naar Winthagen  
Route rsr.svg Ubachsberg, Oude Schoolstraat  
Route rsr.svg Ubachsberg, Bernardusplein  
Route rsr.svg Mingersberg, Mingersborg  
Route rsr.svg Eyserheide, Eyserheide  
Route rsr.svg Elkenrade, Elkenrade  
Route rsr.svg Wijlre, Wielderdopstraat  
Route rsr.svg Wijlre, Brouwerij  
Route rsr.svg Gulpen, Hoeve Wijngaard  
Route rhlr.svg Gulpen, Markt  
Route rsB0.svg Gulpen, Busstation    

Zie ook

Geschiedenis

VSL en ontstaan

Op 1 juni 1986 werd de oude lijn 31, met behoud van route en dienstregeling, vernummerd naar 40. Anders dan lijn 31 ging deze nieuwe lijn dagelijks een uurdienst rijden tot ongeveer halverwege de avond. In de spitsuren gingen soms extra ritten rijden, zodat kortstondig elk half uur werd gereden.

Verloop (1)

In de VSL Dienstregeling 1988/1989 werd de hele week een uurdienst gereden tot ongeveer 20.00 uur. In de ochtendspits in beide richting met één extra rit.

Op 27 mei 1990 werd de frequentie in de (brede) spitsuren verhoogd naar een halfuursdienst en werd ook de frequentie op zondag verhoogd naar een uurdienst.

Op 2 juni 1991 werden in de avonduren extra ritten toegevoegd van Heerlen naar Gulpen, de laatste rit ging voortaan omstreeks 23:50 rijden richting Gulpen. In omgekeerde richting bleef de laatste rit omstreeks 20:30 rijden.

Op 23 mei 1993 werden in de ochtendspits van Gulpen naar Heerlen een tweetal ritten geschrapt, de kwartierdienst die hier kortstondig werd gereden ging dan terug naar een halfuursdienst.

Op 29 mei 1994 werd een speciale zomerdienstregeling geïntroduceerd. Dit betekende dat de frequentie in de (brede) spitsuren verlaagd werd naar 1x/uur vanwege het geringere aantal reizigers.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1997/1998 kreeg de lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Van maandag- t/m vrijdagochtend werd één rit naar Heerlen als lijntaxi gereden. Op zaterdagochtend reed één rit naar Heerlen, maar drie ritten naar Gulpen als lijntaxi. In de avonduren na 18:00 en op zondag reden alle ritten als lijntaxi, uitgezonderd één extra rit op zaterdag- en koopavonden.

In de dienstregeling 1998/1999 reed de lijntaxi van maandag- t/m vrijdagavond pas na 21:00 richting Gulpen en na 19:00 richting Heerlen. Op zaterdagochtend reed alleen de eerste rit in beide richtingen nog als lijntaxi en werd 's avonds eveneens na 19:30 pas als lijntaxi gereden. Op zondag was niets veranderd.

Op 22 oktober 2000 werd de lijntaxi in Zuid-Limburg weer opgeheven. Van maandag t/m zaterdag werden alle lijntaxiritten omgezet naar een vaste lijnbus; op zondagmiddag en -avond ging 1x per twee uur een kleiner busje rijden.

Verloop (2)

In de dienstregeling 2005 werd in de ochtendspits 2x/uur in beide richtingen gereden. Vanaf 12:15 werd uitsluitend richting Gulpen 2x/uur gereden, in de andere richting werd dan 1x/uur gereden. Tussen 08:45 - 11:45 en op zaterdag overdag werd ook 1x/uur gereden en op zondag werd slechts 1x per 2 uur gereden.

Veolia Transport

Op 10 december 2006 ging het gehele busvervoer in de provincie Limburg over naar Veolia Transport. Deze nieuwe vervoerder zette de lijn (vrijwel) ongewijzigd voort, alleen de vertrektijden werden lichtjes aangepast en voortaan ging de lijn weer in de late avonduren en op zondag rijden.

Door de slechte financiële situatie van Veolia Transport moest de provincie extra geld bijleggen op het busvervoer, in ruil daarvoor moest er wel bezuinigd worden.
Op 1 november 2009 werd de frequentie in de spitsuren verhoogd naar 2x/uur, deze ritten kwamen af van lijn 20 die z'n halfuursdienst tot Voerendaal moest opgeven vanwege de geringe bezetting.

Op 11 december 2016 ging de volgende concessie Limburg van start, die nu de volledige provincie besloeg. Na het debacle met Abellio werd de concessie aan de tweede winnaar gegund: Arriva. Het lijnennet van Veolia Transport werd hierbij flink aangepast, waarbij het visgraatmodel de basis voor het lijnennet vormt.
Deze lijn werd op die datum vernummerd naar lijn 55. De frequentie werd daarbij van maandag t/m vrijdag overdag verhoogd naar een halfuursdienst. De route wijzigde verder niet.