Dienstregeling concessie Amstelland-Meerlanden 2002

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De dienstregeling 2002 voor de regio Amstelland-Meerlanden liep van 13 januari 2002 t/m 14 december 2002.

Rondom Schiphol en Hoofddorp wordt het lijnennet flink aangepast als gevolg van de nieuwe Zuidtangent; de nieuwe snelle buslijn tussen Haarlem, Schiphol en Amsterdam Zuidoost die grotendeels over (vrije) busbanen rijdt. Het net van spitsbussen naar Schiphol Oost en Amsterdam Zuidoost verdwijnt hiermee grotendeels.

Lijnennet

Lijn Route Opmerking
Streekdienst
52 Hoofddorp - Nieuw Vennep - Lisse - Sassenheim - Voorhout - Noordwijk
53 Haarlem - Heemstede - Bennebroek - Hillegom - Beinsdorp - Nieuw Vennep
79 Zwanenburg - Boesingheliede - Vijfhuizen - Cruquius - Hoofddorp - Rijsenhout - Aalsmeer
126 Amsterdam - Diemen - Amsterdam Zuidoost - Abcoude - Vinkeveen - Wilnis - Mijdrecht
140 Haarlem - Heemstede - Hoofddorp - Aalsmeer - Uithoorn - Mijdrecht - Vinkeveen - Utrecht
142s Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn - Mijdrecht - Wilnis
144 Leimuiden - Nieuw Vennep - Hoofddorp Avondbus
145 Amsterdam - Badhoevedorp - Hoofddorp - Nieuw Vennep - Abbenes - Warmond - Oegstgeest - Leiden
170 Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn
171 Amstelveen - Bovenkerk - Aalsmeer (- Kudelstaart)
172 Kudelstaart - Aalsmeer - Amstelveen - Amsterdam - Landsmeer
175s Haarlem - A9 - Amstelveen - Ouderkerk a/d Amstel - Amsterdam Zuidoost
176 Haarlem - A9 - Amsterdam Zuid
177 Diemen - Duivendrecht - Amsterdam Zuidoost - Weesp
179 Stadsbus Ouderkerk a/d Amstel v.a. medio 2002
197 Amsterdam - Schiphol (Noord - Centrum) - Leimuiden - Rijnsaterwoude - Alphen a/d Rijn
236 Haarlem - Badhoevedorp - Schiphol (Noord - Oost)
Schiphol Sternet
190 Schiphol Zuid - Centrum - Noord - Oost
191 Schiphol Zuidoost - Rijk - Rozenburg - Zuid - Centrum - Noord - Oost
193 Schiphol Zuidoost - Rijk - Rozenburg - Centrum
194 Hoofddorp - Rozenburg - Schiphol (Rijk - Oost) - Amstelveen
196 Hoofddorp - Schiphol (Zuid - Centrum - Noord - Oost)
198 Schiphol (Oost - Noord - Centrum - Zuid) - Rozenburg - Aalsmeer - Uithoorn
Spitsbus
215 Almere-Buiten - Almere-Stad - Muiden - Amstelveen - Schiphol-Oost
216 Almere-Buiten - Almere-Stad - Muiden - Amstelveen - Schiphol-Oost
260 Amsterdam Zuidoost - Muiden - Almere-Stad
261 Amsterdam - Muiden - Almere-Stad
262 Amsterdam Zuidoost - Muiden - Almere-Stad - Almere-Buiten
263 Amsterdam - Muiden - Almere-Stad - Almere-Buiten
Shuttle Business Bus
250 Alphen a/d Rijn - Leimuiden - Amsterdam Zuidoost
265 Almere Buiten - Almere Stad - Amsterdam Zuidoost
268 Almere Buiten - Almere Stad - Amsterdam Zuidoost
Niteliner
258 Amsterdam - Schiphol Centrum - Hoofddorp - Nieuw Vennep - Leimuiden - Alphen a/d Rijn
270 Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn (- Mijdrecht - Wilnis - Vinkeveen
271 Amsterdam - Amstelveen - Aalsmeer
272 Amsterdam - Amstelveen - Uithoorn - Mijdrecht - Wilnis - Vinkeveen
Zuidtangent
300 Haarlem - Vijfhuizen - Hoofddorp - Schiphol (Centrum - Noord) - Amstelveen - Ouderkerk a/d Amstel - Amsterdam ZO
Interliner
370 Alphen a/d Rijn - Leimuiden - Schiphol Centrum - Amsterdam
Buurtbus
401 Hoofddorp - Zwaanshoek - Bennebroek
402 Uithoorn - Amstelhoek - De Hoef - Mijdrecht - Waverveen - Vinkeveen
Schoolbus
612 Abcoude - Amsterdam - Amstelveen
613 Abcoude - Amsterdam
622 Lijnden - Badhoevedorp - Amsterdamse Bos - Amstelveen
677 Diemen - Amsterdam Zuidoost - Weesp

Wijzigingen per 13 januari 2002

 • Lijn 52 (Hoofddorp - Noordwijk): In Hoofddorp wordt de lijn verlengd naar het Spaarne Ziekenhuis, waar in de toekomst een OV-knooppunt wordt gerealiseerd. In Nieuw-Vennep loopt de route voortaan via de Operaweg en Noorderdreef naar de Spoorlaan en in Hoofddorp rijdt de bus via de wijk Pax naar de Floriande om vervolgens via de Waddenweg naar het (toekomstig) Spaarne Ziekenhuis te gaan rijden. Tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep wordt de frequentie in de ochtendspits verhoogd naar 4x/uur en tijdens de stille uren naar 2x/uur.
 • Lijn 53 (Haarlem - Nieuw-Vennep): In Heemstede gaat de bus via de Sportparklaan en Javalaan rijden in plaats van de Valkenburgerlaan. Op het traject Haarlem - Heemstede wordt de frequentie verhoogd.
 • Lijn 75 (Hoofddorp - IJmuiden): Deze lijn wordt opgeheven tussen Haarlem en Hoofddorp als gevolg van de komst van de Zuidtangent.
 • Lijn 76 (Stadsdienst Hoofddorp): Deze lijn wordt opgeheven. Het alternatief zijn de lijnen 79 en 196.
 • Lijn 77 (Uithoorn - Hoofddorp): Deze lijn wordt opgeheven. Het alternatief zijn de lijnen 79, 140 en 196.
 • Lijn 78 (Stadsdienst Hoofddorp): Deze lijn wordt opgeheven. Het alternatief zijn de lijnen 52 en 79.
 • Lijn 79 (Zwanenburg - Aalsmeer): Deze lijn wordt flink gewijzigd. De route via Vijfhuizen vervalt, daarvoor in de plaats gaat de bus via de nieuwe N205 naar het (toekomstige) Spaarne Ziekenhuis rijden en vervolgens via de Zuidtangentbusbaan en het Arnolduspark naar station Hoofddorp. Vanaf Rijsenhout rijdt de bus verder naar Aalsmeer via de route van lijn 173.
  Tussen Zwanenburg en Hoofddorp wijzigen de frequenties niet, binnen Hoofddorp rijdt de bus overdag elk half uur en daarbuiten elk uur. Tussen Hoofddorp en Aalsmeer wordt alleen van maandag t/m zaterdag overdag 1x/uur gereden.
 • Lijn 140 (Utrecht - Haarlem): Over het hele traject wijzigen de vertrektijden in de spitsuren als gevolg van de toegenomen verkeersdrukte. In Hoofddorp wordt voortaan goed aangesloten op de treinen naar Amsterdam en Leiden. In Utrecht stopt de bus alleen nog bij de haltes Streekbusstation, Kanonstraat, Majellepark en Lage Weide/A2, in Haarlem vervalt echter de halte Parklaan.
 • Lijn 142 (Amsterdam - Wilnis): De hele route wordt alleen nog van maandag t/m vrijdag tot 10:00 richting Amsterdam gereden en van 14:00 tot 18:30 richting Wilnis. Daarbuiten rijdt de bus alleen tussen Uithoorn en Wilnis en wordt vanaf Uithoorn verder gereden als lijn 170 van/naar Amsterdam.
 • Lijn 145 (Amsterdam - Leiden): De vertrektijden over het hele traject wijzigen. Tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp loopt de route voortaan via de Nieuwe Bennebroekerweg en de Spoorlaan om vervolgens via de Melis Spaansweg weer de huidige route naar Amsterdam te vervolgen.
 • Lijn 170 (Amsterdam - Uithoorn): De kwartierdienst in de avonduren stopt eerder, daarentegen wordt deze op zondag juist uitgebreid.
 • Lijn 171 (Kudelstaart - Amstelveen): Van maandag t/m zaterdag overdag rijdt de bus alleen nog tussen Aalsmeer en Amstelveen, doorgaande reizigers stappen hier over op lijn 170 of 172. In de spitsuren wordt dit traject 2x/uur gereden, daarbuiten 1x/uur. In de avonduren en op zondag rijdt de bus enerzijds wel naar Kudelstaart en anderzijds wordt in Amstelveen verder gereden als lijn 172.
 • Lijn 172 (Kudelstaart - Landsmeer): Als gevolg van het verdwijnen van lijn 171 tussen Amstelveen en Landsmeer wordt de frequentie van maandag t/m vrijdag overdag verhoogd naar 4x/uur en op zaterdag naar 2x/uur.
 • Lijn 173 (Aalsmeer - Leimuiden): Deze lijn wordt opgeheven vanwege het geringe aantal passagiers dat er nog gebruik van maakt. Tussen Rijsenhout en Aalsmeer gaat van maandag t/m zaterdag de nieuwe lijn 79 rijden.
 • Lijn 174 (Haarlem - Amsterdam ZO): Deze lijn wordt opgeheven. Het deeltraject in Amsterdam-Zuidoost wordt overgenomen door lijn 175 en tussen Haarlem en Amsterdam Bijlmer gaat de Zuidtangent rijden.
 • Lijn 175 (Haarlem - Amsterdam ZO): Binnen Amsterdam-Zuidoost gaat deze lijn nu dagelijks rijden en meestal in een dubbele frequentie dan nu. De haltes in Ouderkerk a/d Amstel Dorp en de halte Parklaan in Haarlem komen te vervallen.
 • Lijn 176 (Haarlem - Amsterdam): Het deeltraject tussen Velserbroek en het Delftplein komt te vervallen, daarnaast vervallen alle ritten op zondag vanwege het geringe aantal reizigers. Van maandag t/m vrijdag vervallen de ritten van 06:34 en 07:49 uit Amsterdam en de rit van 06:56 uit Haarlem. In Haarlem vervalt ook de halte Parklaan.
 • Lijn 177 (Diemen - Weesp): Op zaterdagavond vervalt de rit van 23:38 uit Weesp en de ritten van 23:12 en 00:12 uit Amsterdam Bijlmer. Op zondag vervalt de rit van 08:26 tussen Weesp en Amsterdam Bijlmer en de ritten die om 08:00 en 23:12 van Amsterdam Bijlmer naar Weesp.
 • Lijn 178 (Uithoorn - Diemen): Deze spitsbus komt te vervallen vanwege het geringe aantal reizigers. Er bestaan voor de weinige reizigers diverse alternatieven.
 • Lijn 191 (Schiphol, Zuidoost - Oost): Vanwege de fileproblematiek rond de Aalsmeerderweg wordt de rijtijd verlengd en wijzigen de vertrektijden gedeeltelijk.
 • Lijn 193 (Schiphol, Zuidoost - Centrum): Vanwege de fileproblematiek rond de Aalsmeerderweg wordt de rijtijd verlengd en wijzigen de vertrektijden gedeeltelijk. de 6-minutenfrequentie in de ochtendspits begint eerder.
 • Lijn 194 (Hoofddorp - Amstelveen): Vanwege de fileproblematiek rond de Aalsmeerderweg wordt de rijtijd verlengd en wijzigen de vertrektijden gedeeltelijk. In het weekend rijdt deze lijn niet meer als gevolg van het geringe aantal reizigers.
 • Lijn 195 (Hoofddorp - Schiphol Oost): Deze lijn komt te vervallen. Het alternatief zijn de lijnen 52, 196 en de Zuidtangent.
 • Lijn 196 (Hoofddorp - Schiphol Oost): Deze nieuwe lijn rijdt dagelijks (meestal) elk half uur tussen Hoofddorp en Schiphol Oost. In Hoofddorp rijdt de bus via de NORON-busbaan en de Melis Spaansweg naar station Hoofddorp om vervolgens via de Polarisavenue, Schiphol Zuid en Centrum naar het Zuideinde te rijden. In de spitsuren (05:30 - 09:00 en 14:00 - 19:00) rijdt de bus zelfs elk kwartier, alleen op de vroege ochtend wordt 1x/uur gereden.
 • Lijn 198 (Uithoorn - Schiphol Oost): Deze lijn gaat nu ook buiten de spitsuren van/naar Uithoorn rijden. In de spitsuren rijdt deze lijn elk half uur, daarbuiten elk uur. Vanwege de fileproblematiek rond de Aalsmeerderweg wordt de rijtijd verlengd en wijzigen de vertrektijden gedeeltelijk.
 • Lijn 206 (Hoofddorp - Schiphol Oost): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 210 (Haarlem - Schiphol Oost): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 211 (Velserbroek - Schiphol Oost): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 217 (Amsterdam ZO - Schiphol Oost): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 226 (Amsterdam - Schiphol Oost): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 236 (Haarlem - Schiphol Oost): Op Schiphol wordt het eindpunt verlegd van de Toekanweg naar het Stationsplein. Op zaterdag wordt de lijn ingekort tot het traject Haarlem - Badhoevedorp en in de avonduren en op zondag vervallen alle ritten vanwege het geringe aantal passagiers.
 • Lijn 253 (Hoofddorp - Amsterdam ZO): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 254 (Hoofddorp - Amsterdam ZO): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 256 (Bennebroek - Amsterdam ZO): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 257 (Velserbroek - Amsterdam ZO): Deze lijn vervalt.
 • Lijn 258 (Amsterdam - Alphen a/d Rijn): De vertrektijden wijzigen. Er wordt zowel op vrijdag- als zaterdagnacht om 01:00, 02:00, 03:30 en 04:30 vertrokken, vanaf de Parellaan in Hoofddorp is dit 40 minuten later.
 • Lijn 270 (Amsterdam - Vinkeveen): Deze lijn gaat weer op donderdagnacht vanaf Amsterdam rijden en de vertrektijden zijn beter afgestemd met lijn 271.
 • Lijn 271 (Amsterdam - Aalsmeer): Op vrijdag- en zaterdagnacht vertrekt deze lijn om 01:00 en 02:00 vanaf de TV-Studio's en rijdt via het Hortensiaplein naar Amsterdam. De ritten op donderdagnacht vervallen vanwege het geringe aantal reizigers. Richting Aalsmeer wordt tussen het Leidseplein en de De Cuserstraat via de route van lijn 270 gereden.
 • Lijn 272 (Amsterdam - Vinkeveen): De ritten op donderdagnacht vervallen en worden weer opgenomen door lijn 270. In Amstelveen loopt de route voortaan ook door de nieuwe wijk Westwijk.
 • Lijn 300 (Zuidtangent): Vanaf 13 januari gaat de nieuwe Zuidtangent rijden tussen Haarlem, Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen en Amsterdam Bijlmer. In de ochtendspits en tussen 12:00 - 18:30 wordt elke 7,5 minuut gereden, daarbuiten elke 10 minuten en 's avonds/zondag elke 15 minuten.
 • Lijn 362 (Haarlem - Schiphol Zuid): Deze lijn vervalt. Het alternatief is de gewijzigde lijn 236.

Wijziging per maart 2002

 • Ten tijde van de Floriade worden voor lijn 300 twee tijdelijke haltes langs de busbaan aangelegd, te weten Floriade Zuid en Floriade Noord (Hoofdingang).

Wijziging per ???