Doneer nu om de OVNL wiki draaiende te houden! Lees meer.
Stand per 16 oktober 2022: 62 / 700

Lijn 300 Haarlem Station - Amsterdam Bijlmer ArenA

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 300
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  300 
Formule LogoRnet.png
Materieel Ebusco 2.2 18m
Rijdt sinds 13 januari 2002
Voorganger(s) 174
Frequenties
Spits 8x/uur
Dal 8x/uur
Avond 4-6x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 6x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 300 rijdt op Europa's langste busbaan en nadert het dorp Vijfhuizen.
Lijn 300 is vertrokken bij station Amsterdam Bijlmer ArenA.
Lijn 300 is net vertrokken vanaf station Haarlem.

Lijn 300 rijdt van Haarlem via Vijfhuizen, Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel naar Amsterdam Zuidoost.

Dienstregeling

  • 's Avonds wordt na middernacht 4x/uur gereden.
  • Dagelijks start één vroege rit bij metrostation Gaasperplas.
  • 's Nachts rijdt lijn N30 deze route, die ten opzichte van lijn 300 niet bij de halte EXPO Greater Amsterdam stopt, op Schiphol wel bij de haltes Elzenhof/P5 en P40 stopt en doorrijdt naar IJmuiden.

Open instapbeleid

  • Bij de bussen op deze lijn mogen passagiers bij alle deuren instappen.

Informatie

Deze lijn rijdt tussen Haarlem Schalkwijk en Schiphol Knooppunt Noord over de langste vrije busbaan van Europa, die een lengte heeft van 25 kilometer en op Schiphol onderbroken wordt tussen de haltes Handelskade en Airport. Alle haltes hebben een eenzelfde uitstraling: ze zijn voorzien van gelijkvloerse instap en hebben actuele reisinformatie.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192 20203 20214 20224
0,155 0,166 0,172 0,174 0,179

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70
3 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,74
4 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,75

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Amstelland-Meerlanden is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Centrum/Verwulft  
Route rsr.svg Haarlem, Europaweg  
Route rsBr.svg Haarlem, Schalkwijk Centrum    
Route rsr.svg Vijfhuizen, Vijfhuizen  
Route rsr.svg Vijfhuizen, EXPO Greater Amsterdam  
Route rsBr.svg Hoofddorp, Spaarne Gasthuis    
Route rsr.svg Hoofddorp, Overbos Noord  
Route rsr.svg Hoofddorp, Bornholm  
Route rsr.svg Hoofddorp, Toolenburg Noord  
Route rsr.svg Hoofddorp, Graan voor Visch  
Route rsTr.svg Hoofddorp, Station  
Route rsr.svg Hoofddorp, Beukenhorst  
Route rsr.svg Hoofddorp, De Hoek  
Route rsr.svg Schiphol, Handelskade  
Route rsTr.svg Schiphol, Airport  
Route rsBr.svg Schiphol, Knooppunt Schiphol Noord    
Route rsBr.svg Amstelveen, Busstation    
Route rsr.svg Amstelveen, Oranjebaan    
Route rsr.svg Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk Oost  
Route rrar.svg Amsterdam, Holterbergweg  
Route rsT0.svgRoute rhrTr.svg Amsterdam, Station Bijlmer ArenA  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Foppingadreef  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Dolingadreef  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Dennenrode  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Echtenstein  
Route rer.svgRoute rhrMr.svg Amsterdam, Eekholt    
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Geldershoofd  
Route rer.svgRoute rhrMr.svg Amsterdam, Station Ganzenhoef    
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Grubbehoeve  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Geerdinkhof  
Route rer.svgRoute rhrr.svg Amsterdam, Koornhorst  
Route rer.svgRoute rhrMr.svg Amsterdam, Kraaienneststation    
Route rer.svgRoute rhrM0.svg Amsterdam, Gaasperplas    

Geschiedenis

Op 13 januari 2002 werd de Zuidtangent geïntroduceerd; de snelle buslijn tussen Haarlem, Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen en Amsterdam Zuidoost. Deze lijn kreeg het lijnnummer 300 en verving voor een groot deel lijn 174. Het traject tussen Amsterdam Bijlmer en de Gaasperplas werd vervangen door de gewijzigde lijnen 175 en 177. Lijn 174 reed echter via Hoofddorp Overbos en Heemstede, terwijl de Zuidtangent via Vijfhuizen en Haarlem Schalkwijk ging rijden.
Deze lijn ging in de (brede) spitsuren elke 7,5 minuut rijden, in de daluren en op zaterdag elke 10 minuten en 's avonds en op zondag elke 15 minuten. Voor deze buslijn werd een serie van 29 Van Hool New AG300's besteld die in de rode huisstijl kwamen te rijden. Vier soortgelijke bussen kregen de groene Connexxion-huisstijl en dienden voornamelijk als reserve. Wanneer ze niet nodig waren op lijn 300, reden deze bussen geregeld op andere buslijnen, vooral in Almere.

Gedurende de Floriade in 2002, die nabij Hoofddorp werd gehouden, werden langs de vrije busbaan tussen Schalkwijk en het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddorp twee tijdelijke haltes in gebruik genomen: "Floriade Zuid" en "Floriade Noord (hoofdingang)". Hiermee hoefden reizigers vanuit Haarlem of Schiphol geen grote afstanden af te leggen vanuit Schalkwijk of vanaf het Spaarne Ziekenhuis. Deze beide haltes werden bediend van 6 april t/m 20 oktober 2002 en werden bediend tussen circa 09:00 en 21:00 (?).

Voormalige haltes tijdens de Floriade
Halte
Route rsr.svg Vijfhuizen, Vijfhuizen  
Route rsr.svg Hoofddorp, Floriade Noord (hoofdingang)  
Route rsr.svg Hoofddorp, Floriade Zuid  
Route rsBr.svg Hoofddorp, Spaarne Ziekenhuis    

Bij het ingaan van de concessie Amstelland-Meerlanden op 9 december 2007 werd de frequentie verhoogd: op weekdagen ging de bus overdag elke 6 minuten rijden, op zaterdag overdag elke 7,5 minuut en in de avonduren en op zondag elke 10 minuten. De Van Hool-bussen werden hierbij vervangen door een serie Mercedes-Benz Citaro G's die eveneens in de Zuidtangent-huisstijl ging rijden.

Op 12 december 2010 werd de route in Amstelveen gewijzigd. De bus ging voortaan via de Laan van Langerhuize rijden en niet meer via Oranjebaan. De halte Oranjebaan kwam te vervallen, daarvoor in de plaats ging de bus bij de haltes Langerhuize en Ouderkerkerlaan stoppen. Tegelijkertijd kwam de halte Kouwenoord te vervallen voor de ritten die 's ochtends bij het Gaasperplasstation beginnen.

Vanaf 14 december 2014 ging de lijn stoppen bij Knooppunt Schiphol Noord, alwaar overgestapt kan worden op buslijnen in diverse richtingen. Als gevolg daarvan werden de haltes Cateringweg en Elzenhof op 10 mei 2015 opgeheven. Daarnaast werd de halte Frissenstein in Amsterdam Zuidoost met ingang van 23 augustus 2015 geschrapt.

Op 2 juli 2017 werden enkele haltes in Amsterdam-Zuidoost geschrapt. Halte Eekholt werd echter toegevoegd aan deze lijn.

Op 10 december 2017 ging de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden in. De route van lijn 300 in Amstelveen werd gewisseld met die van lijn 356, waardoor lijn 300 weer via Oranjebaan ging rijden. De frequentie op zondag werd verhoogd en in de spits kwamen er enkele ritten bij, waardoor in de spitsrichting gedurende een uur 12x/uur gereden werd. De extra rit vanaf Ganzenhoef werd geschrapt. Daarnaast werd voor deze lijn een serie Mercedes-Benz CapaCity L-bussen aangeschaft, die met een lengte van 21m een grotere capaciteit hebben.

Voormalige route in Amstelveen
Halte
Route rsBr.svg Amstelveen, Busstation    
Route rsSNr.svg Amstelveen, Ouderkerkerlaan    
Route rsr.svg Amstelveen, Langerhuize  
Route rsr.svg Ouderkerk aan de Amstel, Ouderkerk aan de Amstel  

Op 9 december 2018 werden twee haltes in Hoofddorp hernoemd, Overbos werd Overbos Noord en Toolenburg werd Toolenburg Noord.

Op 15 december 2019 werd de vakantiedienstregeling voor de kerstvakantie afgeschaft, voortaan werd tijdens de kerstvakantie de normale dienstregeling gereden. Tevens werd het uur waarin de frequentie in de ochtendspits 12x/uur is een half uur naar achter geschoven.

Op 3 januari 2021 vervielen de extra spitsritten waardoor nu de hele spits 10x/uur gereden werd. Ook ging de frequentie in het weekend omlaag naar 6x/uur en werd de eerste rit vanaf Gaasperplas vervangen door een rit van lijn 200.

Op 2 juli 2021 werd halte Ouderkerk aan de Amstel hernoemd naar Ouderkerk Oost.

Op een onbekende datum werd halte Expo Haarlemmermeer hernoemd naar EXPO Greater Amsterdam.

Per 28 augustus 2022 werd de zomerdienstregeling de reguliere dienstregeling. Hierdoor werd de frequentie op werkdagen verlaagd naar 8x/uur.