DRIS

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

DRIS is een afkorting voor Dynamisch Reizigers Informatie Systeem, een systeem dat dynamische reisinformatie op haltes en belangrijke stations biedt. Verschillende steden in Nederland zijn uitgerust met een dergelijk systeem.

Werking

Dergelijke systemen krijgen hun informatie doorgaans van de boordcomputer van de bus, tram of metro, maar er bestaan ook systemen die gebruik maken van vaste apparatuur (zoals lussen in de weg of bakens in het spoor). Bij systemen waarbij de boordcomputer de informatie levert geeft de boordcomputer zijn positie (GPS) door aan een centrale computer, die vervolgens berekent hoe lang het nog duurt voordat het voertuig bij de volgende haltes is. Vanaf de centrale wordt deze informatie naar de displays gestuurd die bij de haltes staan.

Bij systemen die werken met vaste apparatuur wordt de locatie van het voertuig bepaald door de lus of het baken dat geactiveerd wordt. De apparatuur geeft vervolgens aan de centrale computer door dat een voertuig passeert, waarna de centrale de displays bijwerkt.

Er bestaan ook systemen die wel reisinformatie geven, maar die de tijden niet dynamisch aanpassen aan de actuele verkeersgegevens. In dat geval geven de displays alleen de vertrektijd aan zoals die gepland is in de dienstregeling; vertragingen worden niet verwerkt. Strikt genomen zijn deze systemen geen DRIS omdat ze geen dynamische informatie bieden.

Systemen in Nederland

Hieronder volgt een - niet volledig - overzicht van systemen die gebruikt worden op verschillende plaatsen in Nederland.

Trein (landelijk)

Landelijk wordt voor dynamische reisinformatie gebruik gemaakt van centrale treinaanwijzers (CTA's). Vrijwel alle grotere stations zijn hiermee uitgerust, evenals een groot aantal kleinere stations. Vertragingen (afgerond op vijf minuten) en andere afwijkingen van de dienstregeling kunnen vertoond worden op een CTA. De informatie komt uit de systemen van de Verkeersleiding, en de CTA's worden aangestuurd door een medewerker van ProRail.

Almere

Alle haltes in Almere en enkele haltes in Muiden zijn voorzien van digitale displays bij de haltes, die ook bij de haltes van het R-net staan. Deze displays hebben meestal vier regels, bij de drukkere haltes zijn dit zes of zelfs acht regels.

Amsterdam

In Amsterdam zijn veel tramhaltes voorzien van informatieborden die de actuele vertrektijden van de trams doorgeven. Ook de metrostations in de stad zijn van een soortgelijk systeem voorzien. De schermen op de metrostations worden PID genoemd, dat staat voor Passagiers Informatie-Display. In 2009 is begonnen met een vernieuwing van de display's bij tramhaltes: de oude borden, die nog met paletten werken, worden langzaamaan vervangen door nieuwe LED-dislays.

Amstelland-Meerlanden

Ook veel haltes in de regio Amstelveen en Hoofddorp beschikken over een reizigersinformatie systeem. Het busstation van Amstelveen is onder andere voorzien van een groot scherm en digitale haltedisplays.

Ook zijn bijna alle haltes van het R-net en het Schipholnet voorzien van displays met reizigersinformatie. Omdat Connexxion in deze regio rijdt worden de schermen aangestuurd door Viribus.

Arnhem en Nijmegen

Arnhem heeft sinds de zomer van 2009 een dynamisch reisinformatiesysteem voor grote en drukke bushaltes in de stad. Het systeem is een project dat gefinancierd is door de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. De displays worden van informatie voorzien door Viribus.

Nijmegen heeft sinds de zomer van 2009 een vernieuwd dynamisch systeem omdat het oude systeem niet meer te repareren was. Verschillende bushaltes zijn voorzien van displays die de reizigers voorzien van actuele vertrektijden. Ieder busperron van het centraal station heeft een display gekregen en er is een groot scherm waarop alle actuele vertrektijden staan. Ook station Dukenburg heeft deze displays. Nadat een takelwagen met reclameborden voor de Vierdaagse op 13 juli 2022 op het centraal station de informatieborden boven de perrons had geramd, werden deze verwijderd.

Het systeem is een project dat gefinancierd is door de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Het informatiesysteem wordt van informatie voorzien door Viribus.

Drechtsteden

In de Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, H.I. Ambacht, Papendrecht, Alblasserdam en Sliedrecht) zijn de knooppunthaltes voorzien van displays met actuele vertrektijden. Tevens zijn of worden alle haltes aan het HOV-D-netwerk voorzien van kleinere displays [1]. Deze zijn ook te vinden bij de haltes richting station van diverse stadslijnen in Dordrecht.

Aan de rand van de binnenstad van Dordrecht zijn grote schermen geplaatst die de vertrektijden van bussen bij de halte aan de rand van het centrum weergeven.

Het DRIS in de Drechtsteden werkt met data van Qbis, voor ritten uitgevoerd door andere vervoerders als Qbuzz kan geen actuele informatie getoond worden.

Eindhoven

Op het station van Eindhoven is ook een dynamisch informatiesysteem. Ook zijn vrijwel alle haltes in Eindhoven voorzien van actuele reisinformatie.

Hermes is de eerste vervoerder die een goedkopere versie op de 'dure' displays bij de haltes heeft: InfoTin. Het is een klein apparaatje dat aan de haltepaal zelf vastzit. Het heeft een batterij die gemiddeld vijf jaar mee kan. Het syteem krijgt zijn informatie via de radiofrequentie van Radio 4. Helaas wordt die frequentie sterk verstoord en daarom loopt er nu een proef om de informatie te verzenden via Omroep Brabant. Vrijwel alle haltes buiten Eindhoven waar Hermes halteert zijn voorzien van InfoTin. Binnen Eindhoven zijn een aantal grotere haltes voorzien van een duurder systeem, dat al een aantal jaren in gebruik is. De overige halten zijn bijna allemaal voorzien van InfoTin.

InfoTin werkt met data van Infoxx. Informatie van andere vervoerders in de regio Eindhoven kan niet dynamisch getoond worden.

Noord- en Zuid-Holland

Op vrijwel alle haltes zijn Klein Haltedisplays geplaatst, dit is een schermpje aan de haltepaal, waar tot maximaal drie volgende buslijnen in de komende 60 minuten verschijnen. Het display werkt op zonne-energie. Door er met de hand langs te bewegen, wordt de achtergrondverlichting ingeschakeld en is de informatie ook in het donker leesbaar.

Sommige haltes beschikken over een wat grotere haltedisplay, deze zijn niet aan de haltepaal bevestigd, maar staan op zichzelf.

Oost- en West-Brabant

Ook Arriva beschikt in Brabant over actuele reisinformatie. Zij beschikken over displays met drie of zes regels waarop de eerstvolgende lijnen en het aantal minuten tot vertrek worden getoond.

Rotterdam

In Rotterdam zijn alle metrostations voorzien van een LED-display waarop de eerste drie vertrekkende metro's zichtbaar zijn. Ook kunnen er andere mededelingen getoond worden.

In het kader van het TramPlus-project zijn ook de haltes van Trampluslijnen voorzien van actuele vertrekinformatie. Er zijn ongeveer 175 tramhaltes voorzien van dit systeem[2], maar dat aantal kan stijgen door verdere uitbreidingen.

West-Overijssel

Op 29 augustus 2010 heeft vervoerder Syntus de busdiensten in Midden-Overijssel overgenomen van Connexxion. De introductie van DRIS in de regio is hiermee gepaard gegaan. Gefinancierd door de provincie Overijssel, zijn op de belangrijkere haltes in steden drie- en zesregelige LED-schermen geplaatst, waarop de eerstvolgende lijnen en het aantal minuten tot vertrek worden getoond.

Op stations Zwolle, Deventer, Raalte, Kampen, Hardenberg en Steenwijk zijn grote borden geplaatst, die meerdere lijnen tonen.

Ook in Overijssel zijn Klein Haltedisplays geplaatst. Deze heeft, op de huisstijl na, hetzelfde model als in de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Utrecht

Sinds de zomer van 2009 beschikt Utrecht ook over een informatiesysteem. Op de drukkere haltes in Utrecht (stad) en daarbuiten (provincie) zijn LED-displays geplaatst die actuele vertrektijden weergeven. De actuele informatie wordt door U-OV geleverd door Qbis. Wanneer er voor een rit geen actuele informatie beschikbaar is wordt de vertrektijd volgens dienstregeling gebruikt, afgewisseld met de tekst 'Tijd bij benadering'.

Reeds voor de uitrol van dit nieuwe systeem beschikte de HOV-baan in Utrecht (vanaf het station via de binnenstad naar de Uithof) al over een informatiesysteem. Dit systeem werkte door middel van lussen in het wegdek. Op LCD-displays werd de verwachte tijd voor de eerstvolgende drie bussen weergegeven.

Zie ook

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: