Let op! Bestanden zonder afbeelding worden de komende periode verwijderd!

Lijn 401 Hoofddorp Station - Bennebroek Anemonenplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus blauw.svg
Buurtbuslijn 401
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Buurtbus
Lijnkleur  401 
Vereniging Zwaanshoek
Materieel VDL MidCity
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 401 rijdt van station Hoofddorp via het Centrum, Houtwijkerveld, het Spaarne Gasthuis en Zwaanshoek naar Bennebroek.

Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192 20203 20214
0,155 0,166 0,172 0,174

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70
3 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,74
4 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,75

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Amstelland-Meerlanden is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Hoofddorp, Station  
Route rsr.svg Hoofddorp, Nieuweweg  
Route rsBr.svg Hoofddorp, Hoofddorp Centrum    
Route rsr.svg Hoofddorp, Marktplein  
Route rsr.svg Hoofddorp, Rooms Katholieke Kerk  
Route rsr.svg Hoofddorp, Houtwijkerveld  
Route rsBr.svg Hoofddorp, Spaarne Gasthuis    
Route rsr.svg Cruquius, Spieringweg  
Route rsr.svg Zwaanshoek, Begraafplaats  
Route rsr.svg Zwaanshoek, Noppenstraat  
Route rsr.svg Zwaanshoek, Goudriaanstraat  
Route rsr.svg Zwaanshoek, Hanepoel  
Route rsr.svg Zwaanshoek, Bennebroekerdijk  
Route rsr.svg Bennebroek, Schoollaan  
Route rs0.svg Bennebroek, Anemonenplein  

Geschiedenis

Deze buurtbus vindt zijn oorsprong bij de NZH.

Op 30 mei 1999 fuseerden de NZH, Oostnet, Midnet en ZWN tot Connexxion. Deze lijn bleef met een ongewijzigde dienstregeling en route tussen Hoofddorp en Bennebroek rijden.

In de dienstregeling 2000/2001 reden de eerste en laatste ritten vanuit Hoofddorp van/tot Zwaanshoek. De eerste rit vanuit Hoofddorp reed als sneldienst rechtstreeks naar Zwaanshoek. Deze sneldienst reed niet meer in 2002.

Op 11 december 2005 werd de route via de IJweg en Floriande verlegd naar de Spieringweg. Bij de Begraafplaats in Zwaanshoek werd een gelijknamige halte in gebruik genomen.

Voormalige route tussen Hoofddorp en Zwaanshoek (t/m 12-2005)
Halte
Route rsr.svg Hoofddorp, Houtwijkerveld  
Route rsr.svg Hoofddorp, Grote Belt  
Route rsr.svg Hoofddorp, Zwembad  
Route rsr.svg Hoofddorp, IJweg  
Route rsr.svg Zwaanshoek, Hanepoel  

Op 13 december 2009 werden alle ritten op zaterdag opgeheven, mogelijk lag de (zeer) geringe bezetting hieraan ten grondslag. Doordeweeks werden ritten aan de dienstregeling toegevoegd.

Op 10 december 2017 ging de nieuwe concessie Amstelland-Meerlanden in. Lijn 401 bleef daarbij ongewijzigd.