De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 41 Utrecht CS Jaarbeurszijde - Wijk bij Duurstede Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 41
Vervoerder(s) U-OV (Qbuzz)
Concessie Regio Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador, Mercedes-Benz Citaro (G)
Periode 3 juni 1984 t/m 14 december 2019
Voorganger(s) 40, 41
Opvolger(s) 6, 41
Frequenties
Spits 4-8x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (zomer, kerst)
Dal 4x/uur
Avond 2-4x/uur
Zaterdag 4x/uur
Zaterdag (vakantie) 2-4x/uur (zomer)
Zondag 2-4x/uur
Lijn 41 passeert station Utrecht Vaartsche Rijn.

Lijn 41 reed van station Utrecht Centraal via stadion Galgenwaard, Bunnik en de provinciale weg N229 naar Wijk bij Duurstede.

Dienstregeling

  • 's Ochtends naar Utrecht Centraal werd buiten de vakanties samen met lijn 241 12x/uur gereden. In de zomervakantie was de gezamenlijke frequentie 8x/uur.
  • 's Middags richting Wijk bij Duurstede werd samen met lijn 241 8x/uur gereden.
  • In de ochtendspits werd 6x/uur van Wijk bij Duurstede naar Utrecht gereden en 4x/uur in de andere richting. Buiten de vakanties reed van Utrecht Centraal naar Stadion Galgenwaard dan 4x/uur een korte rit, zodat op dit traject in de richting Stadion Galgenwaard 8x/uur werd gereden.
  • In de avondspits werd 4x/uur van Utrecht Centraal naar Wijk bij Duurstede en v.v. gereden. Buiten de vakanties reed van Stadion Galgenwaard naar Utrecht Centraal dan 4x/uur een korte rit, zodat op dit traject richting Utrecht Centraal 8x/uur werd gereden.
  • In de avonduren werd 2x/uur het gehele traject gereden aangevuld met 2x/uur een rit tussen Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard. Deze korte tussenritten reden doordeweeks pas vanaf 21:30 uur, in het weekend vanaf 18.00 uur en alleen buiten de zomervakantie.
  • Op zaterdag overdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur werd buiten de zomervakantie 4x/uur gereden.
  • Op zaterdag en zondag tot ca. 20.00 uur werd n de zomervakantie 4x/uur gereden tussen Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard.
  • Buiten de vakanties werd uitsluitend buiten de spits na Utrecht Centraal doorgereden als lijn 52 of 53. In de zomer- en kerstvakantie gebeurt dit ook in de spits.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde (gekoppeld aan lijn 52 of 53)  
Route rsTr.svg Utrecht, Station Vaartsche Rijn  
Route rsr.svg Utrecht, Sterrenwijk  
Route rrar.svg Utrecht, Rubenslaan  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Utrecht, Herculesplein/Stadion  
Route rsr.svg Utrecht, Galgenwaard  
Route rsr.svg Utrecht, Laan van Maarschalkerweerd  
Route rsr.svg Utrecht, Koningsweg/A27  
Route rsr.svg Utrecht, Koningsweg 175  
Route rsr.svg Bunnik, Oud Amelisweerd  
Route rsr.svg Bunnik, Rhijnauwenselaan  
Route rsr.svg Bunnik, Van Zijldreef  
Route rsr.svg Bunnik, Centrum  
Route rsr.svg Bunnik, Kosterijland  
Route rsr.svg Odijk, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Odijk, N229-Zeisterweg  
Route rsr.svg Odijk, Fruittuin  
Route rsr.svg Werkhoven, Provincialeweg  
Route rsr.svg Werkhoven, Hardenbroek  
Route rsr.svg Cothen, Kleidijk  
Route rsr.svg Cothen, Provincialeweg  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, De Geer  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Voorwijk  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Nieuweweg  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Steenstraat-Centrum  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Engk/Frankenhof  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Engdijk  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Kempenaar  
Route rsr.svg Wijk bij Duurstede, Amstel  
Route rsB0.svg Wijk bij Duurstede, Busstation    

Geschiedenis

Lijn 41 rijdt op de Provincialeweg N411 in Bunnik.

Ontstaan

Lijn 41 maakte zijn debuut in de dienstregeling 1984/1985 als alle sneldienstritten van lijn 40 opgaan in dit nieuwe lijnnummer. Onder het oude lijnnummer bleef alleen nog een stopdienst rijden, die ook alle tussenliggende plaatsen aandeed. Onder het nieuwe lijnnummer 41 werd voortaan van maandag t/m vrijdag overdag en zaterdagmiddag elk half uur het hele traject gereden, in de spitsrichting liep dit op naar een kwartierdienst of zelfs 10-minutendienst in de ochtendspits. Alle ritten stopten op de N229 uitsluitend in Bunnik, naast alle haltes in Utrecht en Wijk bij Duurstede.

Op 31 mei 1987 werd de dienstregeling aanmerkelijk uitgebreid. Voortaan ging de lijn in de spitsuren elk kwartier rijden, in de drukste richting kortstondig elke 10 minuten. In de daluren werd de frequentie verhoogd naar een halfuursdienst. Hiermee werd een deel van de ritten van lijn 40 overgenomen, die voortaan nog slechts 1x/uur zou gaan rijden over het hele traject.

Vanaf 31 mei 1992 ging deze lijn ook op donderdag- en vrijdagavond 1x/uur rijden tussen 19:45 en 22:45, zodat dan elk half uur werd gereden van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. In omgekeerde richting bleef alleen lijn 40 1x/uur naar Utrecht rijden.

Vanaf 23 mei 1993 werd de frequentie op zondag grotendeels verhoogd naar een halfuursdienst, alleen wanneer lijn 40 als stopdienst reed, viel één slag van deze buslijn uit.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. Op enkele spitsritten na, werd de route van lijn 40 ingekort tot Utrecht - Odijk. Ter vervanging werden ritten toegevoegd aan deze lijn. In de avonduren en op zondag werd de frequentie zelfs verhoogd naar een halfuursdienst, omdat de stopdienst dan helemaal niet meer reed.

Toen de voetgangerstunnel in Werkhoven gereed was (medio 1995), werd lijn 40 terug gebracht tot slechts een schamele 2 à 3 ritten per richting op maandag t/m vrijdag. Lijn 41 nam de taak als stamlijn over en is dit, tot op de dag van vandaag, nog steeds. Het predikaat "Sneldienst" is sindsdien echter verdwenen.

Nieuwe concessie (2013)

Vanaf 8 december 2013 werden de lijnen 13, 213 en 241 in lijn 41 geïntegreerd. De route bleef hierbij ongewijzigd, maar de frequenties werden fors verhoogd en korte ritten tussen Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard werden toegevoegd.

In september 2015 verviel de zaterdagavondroute via Brothers in Bunnik en werd de frequentie vanuit Wijk bij Duurstede op zondag rond het middaguur verhoogd naar 4x/uur. Per 14 december 2015 vervielen de korte avondritten tussen Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard op zaterdag en zondag tussen 18.00 en 21.30 uur.

Met ingang van 2 juli 2016 werd de frequentie in de ochtendspits naar Utrecht verlaagd naar 5x/uur en in de avondspits naar Wijk bij Duurstede naar 4x/uur. Dit werd in een gelijke frequentie aangevuld middels lijn 241. In de daluren en 's avonds tijdens de zomervakantie werd voortaan nog maar 2x/uur gereden. Ook werd de route in Utrecht via de Dichtersbaan en Vondellaan verlegd van CS Jaarbeurszijde via station Vaartsche Rijn naar de Sterrenwijk.

Vanaf 11 december 2016 werd de frequentie in het weekend verhoogd naar 4x/uur em vervielen de korte spitsritten tot Stadion Galgenwaard voortaan ook in de kerstvakantie. Op 1 juli 2017 werden diverse frequentieverhogingen doorgevoerd. Zo ging in de ochtendspits voortaan 6x/uur naar Utrecht gereden worden, waardoor samen met lijn 241 12x/uur een bus reed. 's Avonds in het weekend buiten de vakanties werd voortaan 4x/uur tussen Stadion Galgenwaard en Utrecht Centraal gereden. Tijdens de zomervakantie werd op zaterdag en zondag de frequentie tot 20.00 uur verdubbeld naar 4x/uur tussen Stadion Galgenwaard en Utrecht Centraal. In de doordeweekse daluren tijdens de zomervakantie werd voortaan ook 4x/uur gereden.

Voormalige haltes rond stadion Galgenwaard t/m 6 juli 2018
Halte
Route rrar.svg Utrecht, Rubenslaan  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Utrecht, Stadion Galgenwaard  
Route rsr.svg Utrecht, Laan van Maarschalkerweerd  

Ingaande 7 juli 2018 werd halte Stadion Galgenwaard hernoemd naar Herculesplein/Stadion en werd een nieuwe halte Galgenwaard toegevoegd gelegen op de hoek Herculeslaan/Weg tot de Wetenschap.

Met ingang van 15 december 2019 werd lijn 41 opgenomen in het U-link-netwerk en werden ook de ritten van lijn 242 hierin opgenomen.

In de ochtendspits werd voortaan 8x/uur naar Utrecht gereden in plaats van 6x/uur, ook bleef voortaan tot 10.30 uur nog 6x/uur gereden worden in plaats van 4x/uur. In de vroege avond bleef richting Utrecht nog tot 19.15 uur elk kwartier gereden worden in plaats van tot 17.45 uur. Richting Wijk bij Duurstede werd in de middagspits voortaan 6x/uur in plaats van 4x/uur gereden en bleef de kwartiersdienst op zaterdagmiddag een half uur langer rijden. Zondags werd op de momenten dat nog een uurdienst wordt gereden voortaan een halfuursdienst gereden. De korte ritten tussen Utrecht Centraal en de Galgenwaard werden overgenomen door lijn 6.

In Utrecht werd de halte Diakonessenhuis Zuid toegevoegd, maar verviel de halte Herculesplein/Stadion. Halte Odijk, Gemeentehuis werd hernoemd tot Odijk Noord en halte Odijk, N229-Zeisterweg tot Odijk Zuid. Verder werden de haltes Provincialeweg in Werkhoven en Cothen hernoemd tot respectievelijk Werkhoven en Cothen.

Nachtbus

Met ingang van 27 oktober 1989 werd een proef gestart met een nachtbus naar Wijk bij Duurstede, om te bezien of deze wel rendabel was. Deze nachtbus ging zowel op vrijdag- als zaterdagnacht 2x van Utrecht naar Wijk bij Duurstede rijden om 00:55 en 02:05 en één keer van Wijk bij Duurstede naar Utrecht om 00:00.

De proefde slaagde kennelijk, want op 28 mei 1995 werd het lijnnummer gewijzigd naar 441.

Interliner 345

Tussen 23 mei 1994 en 1 juni 1997 bestond daarnaast een Interliner 345 op hetzelfde traject. De reistijdwinst bedroeg slechts enkele minuten, waardoor het niet tot nauwelijks een goed alternatief voor lijn 41 was. Door de afwijkende tarieven en de beperkte dienstregeling bleef het aantal passagiers laag en werd de Interliner daardoor al vrij snel weer opgeheven.