Dienstregeling concessie GD 2014: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Wijzigingen per 17 augustus)
(Stadsdienst Groningen: lijn 13 is niet vervallen, enkel een ander lijnnummer)
Regel 87: Regel 87:
  
 
* [[Lijn 16 Groningen, Vinkhuizen - Centraal Station]]
 
* [[Lijn 16 Groningen, Vinkhuizen - Centraal Station]]
Dit is het nieuwe lijnnummer voor 13, die tegelijkertijd komt te vervallen.
+
Dit is het nieuwe lijnnummer voor 13.
  
 
* [[Lijn 18 Groningen Winkelcentrum Lewenborg - Harkstede Woldmeerweg]]
 
* [[Lijn 18 Groningen Winkelcentrum Lewenborg - Harkstede Woldmeerweg]]

Versie van 4 sep 2014 om 14:47

Op 5 januari 2014 gaat voor de concessies Groningen-Drenthe, Kleinschalig OV GD en HOV GD de nieuwe dienstregeling in.

Om onduidelijkheden te voorkomen staan alle lijnen die wijzigen hier vermeld, ook al behoren ze tot een deelconcessie.

Wijzigingen per 5 januari

Stadsdienst Assen

De stadsdienstroutes in Assen veranderen ingrijpend. Als gevolg van de diverse werkzaamheden in de stad. Zo zijn de overstaptijden op Martin Luther Kingweg verruimd, zodat voortaan de hele dag van en naar Groningen overgestapt kan worden op de stadslijnen naar Marsdijk en Peelo. Er zijn voortaan nog vijf stadslijnen Assen, namelijk lijn 1, lijn 2, lijn 3, lijn 12 en lijn 603.

Lijn 1 rijdt tussen Martin Luther Kingweg en het station via Marsdijk, de route van de huidige lijn 4. Vervolgens wordt via het centrum en de Nobellaan naar de halte Selma Lagerlöflaan gereden. Daarna wordt langs Winkelcentrum Nobellaan (halte op de parkeerplaats wordt niet aangedaan) naar de Nobellaan en via de Mr. Groen van Prinstererlaan naar Pittelo gereden. De tijden van lijn 1 zijn in Marsdijk zodanig aangepast dat op de Martin Luther Kingweg voortaan de hele dag overgestapt kan worden van en naar lijnen 50 én 309 voor een snelle verbinding Marsdijk – Vries/Groningen v.v.

Lijn 2 rijdt in Assen vanaf het ziekenhuis via het station, centrum, winkelcentrum Nobellaan, halte Veste het Ronddeel, door Noorderpark en Peelo. Uiteindelijk rijdt deze door naar de Martin Luther Kingweg.

Lijn 3 rijdt globaal tussen Baggelhuizen en Winkelcentrum Nobellaan. Vanaf het station gezien wordt 's ochtends richting Baggelhuizen en Vredeveld éérst naar Baggelhuizen gereden. Op de terugweg wordt Vredeveld aangedaan. 's Middags is dit andersom en wordt éérst Vredeveld en dan Baggelhuizen aangedaan. Vanaf Baggelhuizen wordt dan rechtstreeks, wel via het ziekenhuis, naar het station gereden. Deze aanpassing maakt het reizen met lijn 3 tussen het station, de NAM en tussenliggende bedrijven voor medewerkers aantrekkelijk.

Deze lijn komt te vervallen, de lijnen 1, 2 en 12 nemen de routes over.

Deze lijn komt te vervallen.

Deze lijn komt te vervallen.

Lijn 12 is een combinatie van lijn 1 en 2 en rijdt op momenten dat deze lijnen niet rijden (‘s avonds en op zondag). Het traject tussen het station en Marsdijk en door naar Martin Luther Kingweg is hetzelfde als wat lijn 1 overdag aflegt. Lijn 12 rijdt tussen het station en Peelo, door naar de Martin Luther Kingweg, via het centrum, de Maria in Campislaan en de Europaweg.

Lijn 603 rijdt voortaan niet meer tussen Veendam en Assen, maar rijdt alleen nog in Assen tussen het station en de Selma Lagerlöflaan. De rit van lijn 603 tussen Veendam is vervangen door een rit van lijn 110. De tijden van de rit van de ingekorte lijn 603 in Assen zijn veranderd. Voor alternatieven voor Anderen en Rolde wordt verwezen naar lijn 53.

Stadsdienst Emmen

Op koopzondagen rijdt deze lijn 's middags voortaan twee keer per uur. Er wordt nu één keer per uur gereden op zondag.

Op koopzondagen rijd deze lijn 's middags voortaan twee keer per uur. Er wordt nu één keer per uur gereden op zondag.

Op koopzondagen rijd deze lijn 's middags voortaan twee keer per uur Er wordt nu één keer per uur gereden op zondag.

Op koopzondagen rijd deze lijn 's middags voortaan twee keer per uur Er wordt nu één keer per uur gereden op zondag.

Lijn 12 krijgt aangepaste vertrektijden in de middaguren om een betere spreiding te realiseren met lijn 2. Daarnaast zorgt dit voor een betere aansluiting op de trein naar Zwolle. Ongeveer halverwege de maand januari start de gemeente met werkzaamheden aan de Statenweg en de Rondweg. Deze werkzaamheden kunnen tot september zorgen voor wijzigingen in de dienstregeling. Tijdens deze wegwerkzaamheden vervalt lijn 12 en wordt deze voor Angelslo vervangen door een tijdelijke lijn 602. Voor reizen van en naar Meerdijk wordt verwezen naar lijn 26 en 600.

Dit is een nieuwe lijn. Per dag gaan er twee ritten van Station Emmen naar Noordbarge, ten behoeve van het Terra College. De ritten op lijn 14 worden beide gereden door binnenkomende ritten van lijn 15. Er hoeft vanuit deze ritten dan ook niet overgestapt te worden.

Lijn 602 rijdt tijdens de werkzaamheden in Emmen aan de Statenweg en Rondweg. De werkzaamheden staan gepland vanaf medio januari tot medio zomer. Lijn 602 rijdt in de spits 3 keer per uur tussen het station en Angelslo. In Angelslo wordt over de Statenweg gereden. Deze lijn rijdt tijdens de werkzaamheden in plaats van lijn 12.

Stadsdienst Groningen

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in lijn 2.

Deze lijn neemt de ritten van lijn 1 over en gaat zodoende om en om tot De Weijert of naar De Punt rijden.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in de nieuwe Qlink lijn 3.

Deze lijn komt te vervallen en wordt (gedeeltelijk) opgenomen in de nieuwe lijn 7. Voor de Oosterparkwijk zijn diverse streeklijnen het alternatief, voor het traject over de Peizerweg en Hoogkerk zijn de streeklijnen richting Noord-Drenthe/Zuidoost-Friesland het alternatief.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in de nieuwe lijnen 8 en 9.

Tussen Hoornsemeer en het station Groningen blijft de route ongewijzigd. Vanaf het station gaat de bus juist verder rijden naar Vinkhuizen omdat lijn 3 daar niet meer komt. De route via het Emmaplein vervalt, maar daarentegen wordt via het Hereplein en Zuiderdiep gereden. Op verzoek van reizigers gaat deze lijn 's avonds en zondag "weer" naar station Noord rijden.

Deze nieuwe lijn rijdt van het station via het Zuiderdiep en Damsterdiep naar het UMCG en vervolgens via de Oosterparkwijk en de route van lijn 8 naar station Noord. Deze lijn rijdt alleen op maandag t/m zaterdag overdag 2x/uur.

Tussen Hoogkerk en station Groningen blijft de route ongewijzigd. Vanaf het station gaat de bus juist verder rijden naar het Martini Ziekenhuis omdat lijn 5 daar niet meer komt, het traject naar station Noord wordt overgenomen door de lijnen 7 en 12. De verbinding tussen Coendersborg en de Grote Markt vervalt.

Deze nieuwe lijn neemt de lijnen 5 (geheel) en 15 (gedeeltelijk) over. Vanaf het station wordt tot Winkelcentrum Paddepoel een kwartierdienst gereden, vervolgens wordt om-en-om naar Selwerd-Station Noord of Paddepoel-Zernike gereden. Het lusje in Selwerd vervalt echter en ook de route in Paddepoel wijzigt. In de spitsuren rijdt de bus door naar de Weijert ter vervanging van lijn 12.

De huidige route vervalt gedeeltelijk. Vanaf het station rijdt de bus via de route van lijn 8 naar de Boumaboulevard en vervolgens de huidige route naar Euvelgunne. Het eindpunt Euvelgunnerweg vervalt, daarvoor in de plaats rijdt de bus vanaf de Osloweg via de Koldingweg en Sint-Petersburgweg naar P+R Kardinge.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor 13.

De vertrektijden wijzigen om goed aan te kunnen sluiten op de nieuwe lijn 3.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in de nieuwe Qlink lijn 5.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in de nieuwe lijn 15.

Qlink

Dit is de eerste nieuwe Qlinklijn en gaat om-en-om van Tolbert of vanaf Leek via P+R Hoogkerk, station Groningen en Kardinge naar Lewenborg rijden. In de spitsuren wordt over het hele traject 6x/uur gereden, in de daluren en op zaterdag 4x/uur, 's avonds en zondag 2x/uur (alle ritten vanaf Tolbert).

Dit is de tweede nieuwe Qlinklijn en vertrekt vanuit Roden, Nieuw-Roden wordt niet meer aangedaan. Vanaf Roden rijdt de bus via Peize, P+R Hoogkerk, station Groningen en Kardinge naar Beijum. In de spitsuren wordt over het hele traject 6x/uur gereden, in de daluren en op zaterdag 4x/uur, 's avonds en zondag 2x/uur. Tussen P+R Hoogkerk en Beijum wordt buiten de spitsuren altijd 4x/uur gereden (behalve 's ochtends).

Dit is de derde nieuwe Qlinklijn. De lijn vertrekt vanaf station Europapark en rijdt vervolgens via de Euroborg, het Centrum en station Groningen naar P+R Haren. Slechts enkele ritten rijden naar Zuidlaren en Annen. In de spitsuren wordt over het hele traject 6x/uur gereden. Buiten de spitsuren wordt frequent gereden tussen Europapark en P+R Haren en rijdt slechts een deel van de ritten naar Annen.

Dit is de vierde nieuwe Qlinklijn. In feite betreft dit de oude lijn 15, maar alle ritten rijden nu buitenom over de Rondweg. Tussen 07.00 uur 's ochtends en 07.00 uur 's avonds gaat tot wel 12x/uur een bus rijden, buiten de spitsuren is dit 8x/uur. De halte Voermanstraat komt te vervallen, vervangende halte is Rembrandt van Rijnstraat.

Streeklijnen

De rit van 7.02 uur vanuit Winschoten naar Bourtange en de rit van 7.42 uur van Bourtange naar Winschoten vertrekken voortaan ongeveer tien minuten vroeger op alle haltes. Hiermee ontstaat een betere spreiding van tussen de ritten van lijn 11 en 14 vanaf Vlagtwedde naar Winschoten. In de daluren worden extra LijnBelBusritten geboden tussen Vlagtwedde en Bourtange in aansluiting op lijn 14. Hiermee wordt Bourtange ook op deze momenten bediend.

Op zaterdag worden de ritten die om 8.07 uur, 9.07 uur en 18.07 uur vertrekken vanaf Winschoten, omgezet van een grote bus naar een taxibus voor acht personen. Deze ritten hoeven niet van tevoren te gereserveerd te worden.

De eerste twee ritten op werkdagen vanuit Winschoten naar Veendam gaan 1 minuut vroeger vertrekken om de overstap op de trein in Veendam te verruimen. Daarnaast worden de eerste en laatste ritten in beide richtingen voortaan met een 8-persoonsbus gereden in plaats van een grote bus.

De ritten vanaf Stadskanaal naar Winschoten gaan op werkdagen vijf minuten vroeger vertrekken vanaf alle haltes. De overstap op de trein in Winschoten wordt verruimd. Richting Stadskanaal vertrekken de eerste twee ritten ongeveer 25 minuten later. Hiermee wordt beter aangesloten op de schooltijden in Stadskanaal. Op overige momenten vertrekken de bussen drie tot zes minuten later dan ze nu doen. Hiermee wordt de overstap vanaf de trein in Winschoten betrouwbaarder gemaakt. Richting Stadskanaal wordt op veel momenten de dienstregeling versneld.

De vertrektijd van lijn 15 verschuift iets, hierdoor worden scholieren van het Terra College echter gedupeerd omdat hierdoor geen goede aansluiting op het eerste lesuur is. Voor hen gaat een nieuwe schoollijn 14 's ochtends twee ritten naar Noordbarge rijden.

Op deze lijn is de rijtijd anders verdeeld. Vanaf Winschoten vertrekt lijn 17 twee minuten later dan dat het nu gebeurt. Hiermee wordt de overstap vanaf de trein verruimd.

Er worden 's ochtends twee ritten toegevoegd die richting Meppel rijden. Eén rit vanuit Dwingeloo en één rit vanuit Diever, die via Dwingeloo naar Meppel rijdt. Deze bussen rijden op het drukste moment van de ochtendspits ter ontlasting van de bestaande rit van lijn 20. De vertrektijden liggen iets uit elkaar om aan te sluiten op de verschillende school- en treintijden. De ritten worden uitgevoerd met een touringcar. Deze zijn niet rolstoeltoegankelijk.

De tijden van de spitsritten (voorheen vertrektijden: 7.01 en 8.01 uur uit Assen en Emmen) verschuiven iets. We willen zo beter aansluiten op de treinen in Assen.

De tijden van de spitsritten die doorrijden van en naar Emmen, verschuiven om in de spitsrichting beter aan te sluiten op de trein in Beilen. ‘s Ochtends wordt beter aangesloten op de trein richting Hoogeveen, Meppel en Zwolle ‘s middags wordt aangesloten vanaf de trein van Zwolle, Meppel en Hoogeveen.

De vertrektijden van lijn 23 schuiven met enkele minuten om de overstap op de trein in Assen te verbeteren. Helaas is het niet mogelijk de overstap op de trein in Beilen eveneens te verbeteren.

Lijn 24 krijgt andere vertrektijden. 's Ochtends worden de tijden zodanig aangepast dat zowel op de trein richting Groningen als op de trein richting Zwolle aangesloten wordt in Assen. 's Middags worden de vertrektijden van lijn 24 aangepast, zodat er een aansluiting ontstaat voor klanten die aankomen op station Assen vanuit Groningen en vanuit Zwolle.

Er wordt één LijnBelBus rit toegevoegd tussen het station Coevorden en Plopsa Indoor. Deze extra rit gaat rijden rond 15.00 uur. Wanneer klanten hiervan gebruik willen maken, dienen ze deze bus een uur van te voren te reserveren.

De haltes tussen het station in Ommen en de Markt zijn komen te vervallen. Voortaan wordt tussen deze haltes geen in/uitstap mogelijkheid meer geboden. Door verschuivingen in de vertrektijden kan de overstap in Zuidwolde op lijn 34 krapper worden, indien reizigers deze overstap willen maken kunnen ze dit het beste melden bij de chauffeur.

De ritten van lijn 35 worden beter afgestemd op lijn 39. Zo ontstaat op het gezamenlijke traject een betere verdeling over het uur. Ook rijden beide lijnen nog pal achter elkaar aan. Hierdoor wijzigen de vertrektijden ingrijpend. Richting Oldehove wordt op veel momenten de rijtijd verminderd, richting Groningen wordt de rijtijd juist verruimd als gevolg van filevorming op de Friesestraatweg en binnen Groningen. In Groningen vervalt de halte Schoolholm. Als alternatieve halte kunnen klanten gebruik maken van de halte Zuiderdiep.

De huidige ritten van en naar Dieverbrug, rijden voortaan enkel nog tot Dwingeloo Brink. Lijn 36 rijdt voortaan in Hoogeveen op sommige momenten van de dag een andere route. ‘s Ochtends rijdt deze richting Diever via de Industrieweg in Hoogeveen en wordt het centrum en de scholen niet aangedaan. In de richting van Hoogeveen worden de scholen en het centrum wél aangedaan. ’s Middags rijdt lijn 36 deze route andersom.

De dienstregeling van lijn 38 is vereenvoudigd. Deze lijn rijdt in 2014 op alle weekenddagen hetzelfde en is alleen de zomervakantie nog afwijkend van de overige vakanties.

Op veel ritten tussen Zuidhorn en Groningen wordt meer ruimte gegeven voor klanten, om hun aansluiting te halen. Uit analyses en reacties van klanten is gebleken dat veelal de aansluiting vanaf lijn 39 uit Groningen op de trein naar Leeuwarden en lijn 637 naar Zoutkamp vaak niet te halen is. Om deze aansluiting wel te kunnen waarborgen vertrekken de bussen enkele minuten vroeger uit Groningen. Vanaf Zuidhorn naar Groningen wordt de rijtijd verruimd als gevolg van filevorming op de Friesestraatweg en binnen Groningen.

In de ochtendspits vertrekken enkele ritten een paar minuten vroeger vanuit Surhuisterveen naar Zuidhorn. Door verkeersdrukte komen deze ritten nu veelal vertraagd in Zuidhorn aan, waardoor de overstap op de trein en op lijn 11 gemist wordt. In Groningen vervalt de halte Schoolholm. Als alternatieve halte kunt u gebruik maken van de halte Zuiderdiep.

Deze lijn komt te vervallen vanwege het magere gebruik. De vaste ritten doordeweeks op de doorgaande lijn 40 blijven ongewijzigd.

De meeste versterkingsritten worden omgezet in vaste ritten. In de stad Groningen zullen de ritten via de Zaagmuldersweg gaan rijden om het vervallen van lijn 4 te compenseren. In de middagspits gaan extra ritten rijden.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in Qliner 300.

De extra bussen vanen naar het Dollard College gaan voortaan rijden als lijnnummer 619 (Appingedam – Woldendorp v.v.). In de ochtendspits gaan enkele ritten iets vroeger vertrekken als gevolg van gewijzigde treintijden in Delfzijl.

In de vakanties en weekenden gaan de ritten overdag doorrijden van en naar Harkstede. Dit omdat op die momenten van of naar Harkstede geen aansluiting mogelijk is. In Hoogezand wijzigt de route. Voortaan wordt gereden via de Abraham Kuypersingel in plaats van de Troelstralaan.

In de ochtendspits gaan enkele ritten eerder vertrekken vanwege de gewijzigde treintijden en aansluiting op lijn 61.

Een aantal ritten rijdt voortaan alleen nog op reservering (LijnBelBus)

In de tegenspitsrichting ('s ochtends naar Havelte en 's middags naar Meppel) wordt de dorpskern van Havelte overgeslagen.

Op zaterdagochtend gaat één extra rit rijden die om 8.15 in Assen aankomt.

Lijn 53 rijdt voortaan in de spits ieder uur tussen Gieten en Assen, via de halte weg naar Anderen en door Rolde. Dit gebeurt met een 8-persoonsbusje. Buiten de spitsuren worden net als nu LijnBelBus ritten geboden tussen Gieten en Rolde, aansluitend op lijn 21 van en naar Assen. Deze LijnBelBus ritten dienen door de klant een uur van te voren gereserveerd te worden.

De vertrektijden zijn iets aangepast als gevolg van wijzigingen in de rijtijd. Er vervallen geen reismogelijkheden. De LijnBelBus ritten tussen Annen en Gieten rijden volgend jaar niet meer onder lijnnummer 54 maar onder lijnnummer 57. Lijn 57 rijdt daarnaast niet meer tot Annen Hunebed, maar rijdt in Annen via de halte Rotonde door naar Anloo. Klanten dienen ritten op deze lijn minimaal een uur van te voren te reserveren.

Lijn 57 vervangt de ritten van de LijnBelBus, lijn 54 tussen Gieten en Annen via Eext. Voortaan wordt doorgereden naar Anloo in plaats van naar Annen Hunebed. Op de nieuwe halte Rotonde aan de Anloërweg kan overgestapt worden op Q-link lijn 5 naar Groningen. Alle ritten op lijn 57 worden geboden als LijnBelBus.

In de stad Groningen zullen de ritten via de Zaagmuldersweg gaan rijden om het vervallen van lijn 4 te compenseren. Het traject Appingedam - Delfzijl vervalt buiten de spitsuren.

De ritten van lijn 662 gaan voortaan ook rijden als lijn 62. Op maandag tot en met vrijdag wordt voortaan elk uur een rit geboden in beide richtingen. In de daluren dient wel minimaal een uur van tevoren telefonisch gereserveerd te worden.

De dienstregeling op lijn 163 wordt vereenvoudigd. Voortaan wordt op alle dagen van de week twee maal per dag gereden tussen Groningen en Holwerd. Het betreft hierbij de ritten van 11.19 en 17.19 uur vanuit Groningen en de ritten van 13.32 en 19.32 uur vanuit Holwerd. De ritten van 8.19 en 14.19 uur rijden op alle dagen van de week alleen tussen Groningen en Lauwersoog. Vanuit Lauwersoog naar Groningen wordt op alle aankomende boten een vertrekkende bus aangeboden. Bij lijn 63 vervallen op werkdagen enkele ritten. Wel gaan er voortaan in de vakanties en in het weekend enkele ritten rijden in aansluiting op lijn 163 naar Groningen

In de stad Groningen zullen de ritten via de Zaagmuldersweg gaan rijden om het vervallen van lijn 4 te compenseren.

’s Morgens gaan de ritten enkele minuten vroeger rijden als gevolg van gewijzigde treintijden in Winsum. Voor lijn 68 wijzigen de vertrektijden ingrijpend.

De vaste rit 's ochtends naar Veendam gaat voortaan als LijnBelBus rijden in verband met het beperkte gebruik.

De vertrektijden worden lichtjes verschoven. De ritten die in de vakantieperioden via de Duinkerkenstraat rijden, gaan rijden via station Europapark.

De vertrektijden worden gewijzigd.

In de stad Groningen gaat de bus via station Europapark rijden in plaats van de Bornholmstraat.

De vertrektijden verschuiven overdag een half uur. Voortaan vertrekt lijn 78 om ongeveer tien minuten voor het hele uur uit Groningen en lijn 178 om ongeveer twintig minuten over het hele uur. Op lijn 78 krijgen enkele ritten iets meer rijtijd als gevolg van filevorming in Groningen, op lijn 178 krijgen alle ritten juist minder rijtijd. In Groningen gaat lijn 78 ook stoppen bij de nieuwe halte ‘Florakade’. Deze nieuwe halte ligt tussen de haltes ‘Oostersluis’ en ‘Oliemuldersweg’. Op zondag vertrekt de laatste rit naar Appingedam een uur later dan nu het geval is.

De eerste rit naar Zuidbroek start voortaan niet meer in Winschoten, maar in Scheemda.

s Morgens verschuiven de vertrektijden met ongeveer vijf minuten. De aansluitingen in Haulerwijk op en van lijn 18 blijven bestaan. De ritten die ’s morgens vanuit Groningen komen en de ritten die ’s middags doorrijden naar Groningen gaan voortaan een iets gewijzigde route rijden. Tussen P+R Hoogkerk en Verzetsstrijderslaan in Groningen wordt voortaan gereden via Kranenburg (Eemsgolaan – Hunsingolaan) en het bedrijventerrein aan de Peizerweg. Dit als vervanging van de huidige stadslijn 4, die komt te vervallen.

De ritten die ’s morgens doorrijden naar Groningen krijgen extra rijtijd tussen Leek en Groningen Zuid als gevolg van filevorming op de A7 en Laan Corpus den Hoorn. ’s Avonds en op zaterdagochtend worden enkele ritten voortaan niet meer met een grote bus gereden maar met een 8-persoonsbus. Klanten hoeven niet voor deze ritten te reserveren, met uitzondering van de allerlaatste bus van de dag. Die dient wel een uur van tevoren telefonisch gereserveerd te worden.

In de spitsrichting gaat deze lijn via de Buitenhof en Peizerweg rijden ('s ochtends naar Norg en 's middags naar Groningen).

De extra ritten die buiten de schoolvakanties ’s morgens vanuit Drachten naar Groningen rijden, gaan voortaan rijden als sneldienst lijn 189. Deze rijdt niet via Nuis, Niebert en Leek, maar gaat vanaf Marum via de A7 naar P+R Hoogkerk. Vanaf daar wordt via De Wijert naar het Centraal Station gereden. Deze ritten zijn ongeveer een kwartier sneller dan de overige ritten.

De ritten die ’s morgens vanuit Groningen komen en de ritten die ’s middags doorrijden naar Groningen gaan voortaan een iets gewijzigde route rijden. Tussen P+R Hoogkerk en Verzetsstrijderslaan in Groningen wordt voortaan gereden via Kranenburg (Eemsgolaan – Hunsingolaan) en het bedrijventerrein aan de Peizerweg. Dit als vervanging van de huidige stadslijn 4, die komt te vervallen.

De ritten die ’s morgens doorrijden naar Groningen krijgen extra rijtijd tussen Leek en Groningen Zuid als gevolg van filevorming op de A7 en Laan Corpus den Hoorn. ’s Avonds en op zaterdagochtend worden enkele ritten voortaan niet meer met een grote bus gereden maar met een 8-persoonsbus, voor een deel van deze ritten dient wel een uur van tevoren telefonisch gereserveerd te worden.

Vanwege het zeer beperkte gebruik heeft de buurtbusvereniging besloten te stoppen met het uitvoeren van buurtbus 93. Reismogelijkheden die de buurtbus bood zijn vervallen.

De vertrektijden zijn iets aangepast als gevolg van wijzigingen in de rijtijd. Er vervallen geen reismogelijkheden. In de ochtendspits op werkdagen buiten de schoolvakanties rijdt lijn 110 voortaan een extra rit tussen Veendam en Assen, in plaats van de huidige rit op lijn 603. Deze rit sluit in Assen ruim aan op de intercity naar Zwolle.

In de daluren wordt de dienstregeling versneld. Hierdoor wijzigen de vertrektijden. In de ochtendspits wijzigen de vertrektijden als gevolg van gewijzigde treintijden in Delfzijl.

Lijn 131 rijdt niet meer via de N48 tussen Hoogeveen en Balkbrug, maar binnendoor. Lijn 131 vertrekt in Balkbrug vanaf dezelfde halte “centrum” als nu het geval is.

In de spitsrichting gaat de bus via de Peizerweg rijden.

In de ochtendspits gaan extra ritten vanaf Appingedam rijden.

In de nieuwe dienstregeling gaan dagelijks twee ritten van/naar Holwerd rijden. Ook wordt weer op alle boten aangesloten.

In de stad Groningen zullen de ritten via de Zaagmuldersweg gaan rijden om het vervallen van lijn 4 te compenseren.

De dienstregeling wordt voor de meeste ritten versneld. Hierdoor kunnen vertrektijden bij alle haltes iets wijzigen.

De rijtijden zijn op diverse ritten aangepast. Hierdoor kunnen tussen Zuidbroek en Groningen de vertrektijden wijzigen. ’s Avonds en op zaterdagochtend worden de ritten voortaan gereden met een 8-persoonsbus in plaats van een grote bus. De klant hoeft niet van tevoren te reserveren.

Dit is een nieuwe lijn die de extra ritten die buiten de schoolvakanties ’s morgens vanuit Drachten naar Groningen overneemt van lijn 89. Deze rijdt niet via Nuis, Niebert en Leek, maar gaat vanaf Marum via de A7 naar P+R Hoogkerk. Vanaf daar wordt via De Wijert naar het Centraal Station gereden. Deze ritten zijn ongeveer een kwartier sneller dan de overige ritten.

Qliners

Lijn 300 wordt doorgetrokken naar Klazienaveen en vervangt hiermee de huidige lijn 43. De meeste ritten van lijn 300 van en naar Klazienaveen rijden direct door naar of van Groningen. Op maandag tot en met vrijdag wordt overdag buiten de vakanties ook in de daluren tweemaal per uur naar Klazienaveen gereden. Op zaterdag wordt voortaan overdag ieder uur gereden. Op station Emmen moet 's avonds op sommige momenten worden overgestapt. Alle ritten op lijn 300, ook de ritten van en naar Klazienaveen, worden uitgevoerd met een Qliner.

Tussen Emmen en Groningen worden enkele ritten in de spits toegevoegd. De huidige extra ritten die dit jaar 's middags tot Borger rijden, rijden voortaan ook door tot Emmen. De stop van lijn 300 in Annen vervalt. De halte Annen, N34 wordt voortaan bedient door lijn 312.

De vertrektijden wijzigen iets.

Er verdwijnt één rit van Emmen naar Gieten. Het gaat hierbij om de rit van 18.32 uur. De rit van 19.02 uur rijdt voortaan door naar Groningen.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in lijn 3.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in lijn 5.

In de ochtendspits vertrekken 6 extra ritten vanaf Busstation Marsdijk, één van deze ritten begint in Kloosterveen. In de middagspits gaan 4 extra ritten rijden naar Busstation Marsdijk.

De tijden van lijn 312 verschuiven iets. Voortaan worden ook in de zomer en kerstvakantie enkele ritten gereden. Daarnaast wordt op het drukste moment in de ochtendspits voortaan iedere 7 à 8 minuten gereden. Eén van de ritten op lijn 312 wordt gereden met een extra lange gelede stadsbus en rijdt na aankomst in Groningen door naar Zernike als lijn 15. Lijn 312 stopt voortaan ook bij de halte Annen, N34. Dit in plaats van lijn 300, die hier voortaan niet meer stopt.

De 10-minutendienstregeling gaat 's middags eerder beginnen.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in lijn 3.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in lijn 4.

Deze lijn komt te vervallen en wordt opgenomen in lijn 5.

Nachtbussen

De retourroute via Muntendam en Zuidbroek vervalt, de bus gaat in beide richtingen via Kielwindeweer en Borgercompagnie rijden.

In Eelde rijdt de bus niet meer via de Burg. Legroweg, maar via het Raadhuisplein. Zo dringt de bus dieper het dorp in.

Deze lijn komt vanwege de lage bezetting te vervallen.

De bediening van de wijk Himsterhout vervalt vanwege het lage aantal uitstappers.

Deze lijn komt vanwege de lage bezetting te vervallen.

Deze lijn gaat ook op vrijdagnacht 1x rijden (omstreeks 03.00 uur). Op zaterdag wijzigen de vertrektijden.

Op vrijdagnacht rijden nog maar twee ritten i.p.v. drie ritten.

Schoolbussen

Deze lijn wordt voortaan gereden onder lijnnummer 604. De dienstregeling blijft verder ongewijzigd.

Op woensdag gaat rond 12.50 en op overige dagen rond 15.50 één rit terug rijden van Bellingwolde naar Nieuweschans in aansluiting op lijn 12 uit Winschoten.

Deze lijn wordt vernummerd naar 17 en vertrekt voortaan uit Roden.

De route van lijn 618 wijzigt. Als gevolg van zeer beperkt gebruik van deze lijn, vervalt het traject tussen Bad Nieuweschans en Finsterwolde via Nieuw Beerta, Drieborg en Ganzendijk. Voortaan wordt gereden vanaf station Winschoten via Beerta naar Finsterwolde en verder via de huidige route naar Woldendorp, en omgekeerd. Voor klanten vanuit Bad Nieuweschans, Nieuw Beerta, Drieborg en Ganzendijk wordt op lijn 817 een extra aansluitende rit geboden naar Finsterwolde (en ’s middags aansluitend op lijn 618 omgekeerd) met een 8-persoonsbus. Die rit hoeft niet gereserveerd te worden.

De ritten worden beter afgestemd met lijn 50, enkele slecht bezette ritten vervallen.

Wijziging per 14 januari 2014

Vanwege de vertragingen die in Angelslo opgelopen worden (veroorzaakt door werkzaamheden op de Rondweg) vervalt deze route vanaf 14 januari. Tussen Emmen en de N862 rijdt de bus tijdelijk via de Dordsestraat. Naar verwachting kan de oorspronkelijk route vanaf de zomer van 2014 weer hervat worden. Reizigers vanuit Angelslo kunnen gebruik maken van de tijdelijke halte Oude Meerdijk Zuid.

Wijziging per 15 januari 2014

Vanwege de grote drukte in de middagspits gaan 15.45 en 17.15 3x/uur extra ritten rijden tussen UMCG Hoofdingang en P+R Haren, deze ritten worden met ingehuurde touringcars gereden en zijn niet voorzien van WiFi.

Wijzigingen per 29 juni 2014

Deze lijn stopt voortaan ook bij de halte Parkeerplaats.

Deze lijn stopt voortaan ook bij de halte Parkeerplaats.

In Sellingen rijden de ritten deze zomer verder naar camping De Barkhoorn.

In Assen is ter hoogte van de Graswijk een extra afslag aangelegd voor bussen. Als gevolg daarvan wordt de route verlegd van de Haarweg naar de Graswijk. De bus gaat nu ook stoppen bij de halte Graswijk 6.

In Assen is ter hoogte van de Graswijk een extra afslag aangelegd voor bussen. Als gevolg daarvan wordt de route verlegd van de Haarweg naar de Graswijk. De bus gaat nu ook stoppen bij de halte Graswijk 6.

Wijzigingen per 5 juli 2014

Als gevolg van de zeer geringe belangstelling wordt deze lijn opgeheven.

De laatste rit uit Stadskanaal (v. 05:00) gaat na Gieten verder rijden naar Borger en Buinen, als alternatief voor de vervallen lijn 424.

De laatste rit richting Ter Apel vertrekt voortaan om 04:00.

Als gevolg van de zeer geringe belangstelling wordt deze lijn opgeheven.

Wijzigingen per 17 augustus 2014

  • In Emmen komt de Statenweg weer in gebruik na de werkzaamheden, alle oude routes kunnen dus weer hervat worden.
  • De buurtbussen in Noordoost-Groningen rijden voortaan niet meer op zaterdag.

Deze lijn wordt als "groene lijn" toegevoegd aan het Qlinknetwerk. Op de ritten tussen Zuidhorn en Groningen worden daarnaast ook langere bussen ingezet, de pendelversterking tussen Zuidhorn en station Groningen Noord vervallen daardoor.

Bij het TT-circuit wordt een nieuwe school geopend. Om deze locatie goed te kunnen bedienen gaat in de schoolrichting één rit van het Station naar het TT-circuit rijden. 's Ochtends vertrekt deze om 08:11 en 's middags om 16:48.

De bus van 07:40 uit Dieverbrug vertrekt daar voortaan om 07:29 voor een betere aansluiting op de schooltijden in Meppel. In Koedijkslanden rijdt de bus voortaan in beide richtingen via de Zuiderlaan, de halte Jan Tooroplaan wordt de nieuwe eindhalte.

Deze lijn wordt opgeheven en vervangen door de nieuwe nachtbus 418.

Deze lijn wordt vanwege het geringe gebruik opgeheven.

Als gevolg van het zeer geringe gebruik wordt nog slechts één rit gereden. Deze vertrekt om 04:15 uit Groningen.

Deze lijn wordt vanwege het geringe gebruik opgeheven.

Dit is het nieuwe lijnnummer voor de ritten van nachtbus 400. Richting Gieten wordt door de dorpen gereden en richting Groningen via de huidige route over de N34.

De rit van 02:00 uit Groningen en 02:27 uit Assen in de nacht van zaterdag op zondag vervalt vanwege het geringe gebruik.

De middagrit van 15:10 vertrekt voortaan om 14:55 voor een betere aansluiting vanaf de lestijden.