Lijn 119 Delfzijl Station - Winschoten Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 119
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie GD
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Citaro LE,
Ebusco 2.2,
Van Hool A330 Fuel Cell,
Tribus Civitas
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1x/uur (tot 20:30)
Zaterdag 1x/uur
Zaterdagavond 1x/uur (tot 20:30)
Zondag 1x/uur
Zondagavond rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 119 rijdt van Delfzijl via Wagenborgen, Nieuwolda, Scheemda en Heiligerlee naar Winschoten.

Materieelinzet

  • Alle ritten in het weekend wordt met een 8-persoonsbusje uitgevoerd.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie GD is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
0,126 0,132 0,151 0,153 0,155 0,157 0,157 0,157 0,166 0,170 0,171 0,175


Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Delfzijl, Station  
Route rsr.svg Delfzijl, Duurswoldlaan  
Route rsr.svg Wagenborgen, Groot Bronswijk  
Route rsr.svg Wagenborgen, Familie Bronsweg  
Route rsr.svg Nieuwolda, Wagenborgerweg 19  
Route rsr.svg Nieuwolda, Hoofdstraat  
Route rsr.svg Nieuwolda, Hoofdweg West  
Route rsr.svg Scheemda, Kruispunt Gereweg  
Route rsr.svg Scheemda, Ziekenhuis  
Route rsr.svg Scheemda, Molenstraat  
Route rsr.svg Scheemda, Oude Rijksweg 94  
Route rsr.svg Scheemda, Eexterbrug  
Route rsr.svg Scheemda, Badhuislaan  
Route rsTr.svg Scheemda, Station  
Route rsr.svg Heiligerlee, Haven Zuidzijde  
Route rsr.svg Heiligerlee, Standbeeld  
Route rsr.svg Heiligerlee, Geuzenstraat  
Route rsr.svg Heiligerlee, Piekeniersweg  
Route rsr.svg Winschoten, Kloostertuin  
Route rsr.svg Winschoten, Dennenweg  
Route rsr.svg Winschoten, Nassaustraat  
Route rsr.svg Winschoten, Oldambtplein  
Route rsr.svg Winschoten, Gassingel  
Route rsr.svg Winschoten, Meester Dirk Uipko Stikkerlaan  
Route rsr.svg Winschoten, Posttil  
Route rsT0.svg Winschoten, Station  

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

Vanaf 28 mei 1995 ging deze lijn ook in de avonduren en op zondag 1x per 2 uur rijden tussen Delfzijl en Winschoten; dit als vervanging van lijn 19, die omgezet werd naar een lijntaxi. In Delfzijl werden de meeste ritten gekoppeld aan lijn 140, zodat een doorgaande verbinding met Appingedam in stand bleef.

Op 9 januari 2005 kwam het traject tussen Appingedam en Delfzijl helemaal te vervallen. Omdat de vertrek- en aankomsttijden wijzigden, kon bij station Delfzijl voortaan een goede aansluiting geboden worden op de lijnen uit de 40-bundel richting Groningen/Loppersum, zodat vrijwel geen verslechtering van de reismogelijkheden ontstond.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis heeft. Deze lijn werd vrijwel ongewijzigd voortgezet door Qbuzz.

Vanaf 2 januari 2011 gingen de ritten in Delfzijl voortaan altijd via het Ziekenhuis rijden, de haltes Buitensingel en Nieuweweg kwamen hierbij te vervallen. Daarnaast werd het traject Appingedam - Delfzijl op zondag geschrapt, daarvoor in de plaats ging wel weer 1x per 2 uur weer een lijnbus rijden in plaats van altijd een LijnBelBus.

Vanaf 14 december 2014 ging deze lijn ook via station Scheemda rijden, de route via de Julianalaan kwam in deze plaats te vervallen.

Voormalige route via de Julianalaan
Halte
Route rsr.svg Scheemda, Eexterbrug  
Route rsBr.svg Scheemda, Busstation  
Route rsr.svg Scheemda, Scheemdermeerlaan  
Route rsr.svg Scheemda, Julianalaan  
Route rsr.svg Heiligerlee, Haven Zuidzijde  

Op 13 december 2015 gingen alle ritten naar Delfzijl de snellere route rijden, de route via de Rengersweg kwam te vervallen. Hierdoor konden de vertrek- en aankomsttijden wijzigen, zodat bij station Scheemda een goede aansluiting geboden wordt op de treinen naar Groningen.

Voormalige route in Delfzijl (01-2011 t/m 12-2015)
Halte
Route 0sTr.svg Delfzijl, Station  
Route rhrr.svg Delfzijl, Hogelandsterweg  
Route rhrr.svg Farmsum, Rengersweg  
Route rsr.svg Wagenborgen, Groot Bronswijk  

Op 10 december 2017 kwamen de LijnBelBusritten te vervallen en gingen de genoemde ritten ter vervanging als vaste lijndienst rijden met een kleiner busje. Tevens gingen praktisch alle ritten tijdens de stille uren met een kleiner busje; vooraf reserveren was niet langer nodig.

Op 4 maart 2018 werd de halte Duurswoldlaan in Farmsum aan de route toegevoegd.

Op 9 december 2018 kwam de bediening van het busstation in Scheemda te vervallen en de bus bleef voortaan op de Oude Rijksweg zonder af te slaan. Een vervangende halte kwam evenmin terug. Op dezelfde datum werd halte Ziekenhuis in Winschoten hernoemd naar Gassingel.

Voormalige route via Scheemda Busstation
Halte
Route rsr.svg Scheemda, Eexterbrug  
Route rsBr.svg Scheemda, Busstation    
Route rsr.svg Scheemda, Badhuislaan  

Op 17 augustus 2020 werden forse wijzigingen doorgevoerd in de dienstregeling in de nasleep van de Coronapandemie. Op genoemde datum werd de frequentie in de ochtendspits verlaagd naar 1x per uur en voorts gingen alle ritten in Scheemda een extra lusje via het Ziekenhuisterrein rijden.

Op 3 januari 2021 werd de dienstregeling aangepast naar aanleiding van de veranderde reisbehoeften in de nasleep van de Coronapandemie. Op deze datum wijzigden de vertrek- en aankomsttijden ten gunste van de treinaansluitingen in Winschoten, daarentegen werd deze in Scheemda juist een stuk krapper. De extra rit van/tot Wagenborgen werd doorgetrokken en rijdt voortaan over het hele traject van deze lijn en daarnaast werden de ritten op zaterdag voortaan met een 8-persoonsbusje uitgevoerd.

Vanaf 12 december 2021 kwamen alle ritten in de avonduren na circa 20:00 te vervallen vanwege de geringere bezetting; het alternatief voor de weinige reizigers na dat tijdstip is voortaan de Hubtaxi.