Lijn 300 Groningen CS - Emmen Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige snelbuslijn 300
Vervoerder(s) Arriva (2003 - 2009),
Qbuzz (2009 - 2014)
Concessies GGD,
GD (2010-2019)
Lijnsoort Streekbus
Formule Logo Qliner.svg
Materieel Mercedes-Benz Integro
Periode 1 januari 2003 t/m 4 januari 2014
Voorganger(s) 300
Opvolger(s) 300
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1-2x/uur
Lijn 300 draait de uitstaphalte in Groningen op.

Lijn 300 reed van Groningen rechtstreeks via de N34 naar Emmen.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Centraal Station  
Route rsr.svg Groningen, Van Ketwich Verschuurbrug  
Route rsr.svg Westlaren, N34  
Route rsr.svg Annen, Oprit N34  
Route rBar.svg Gieten, OV Knooppunt N33/N34    
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Borger, P+R/N34    
Route rsr.svg Emmen, Frieslandweg  
Route rsr.svg Emmen, Weerdingerstraat  
Route rsT0.svg Emmen, Station  

Geschiedenis

Nadat in 2002 bekend werd dat de NS per 1 januari 2004 ging stoppen met de verkoop van interlinervervoerbewijzen ontwikkelde Arriva in het noorden van het land een eigen HOV-dienst. Dit werd de Qliner welke per 1 januari 2003 van start ging. Op die datum werd lijn 300 opgenomen in dit concept. De route en dienstregeling bleven vrijwel ongewijzigd gehandhaafd, maar wel werden de normale OV-tarieven geldig, waarop dan wel een toeslag betaald moest worden.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Vanaf 10 december 2006 werd bij de haltes in Annen en Westlaren uitsluitend nog op verzoek gestopt. Richting Groningen kon bij deze haltes alleen uitgestapt worden en richting Emmen kon hier alleen ingestapt worden en daarvoor moesten reizigers op tijd bij de stopknop op de halte drukken, zodat de chauffeur kon zien dat reizigers met de bus mee wilden reizen. Tevens werden in de vroege ochtend en late avonduren extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd.

Op 14 december 2008 kwam in Borger de de halte Rotonde te vervallen, nadat langs de N34 een nieuw transferium in gebruik werd genomen. Anders dan lijn 305, ging lijn 300 in beide richtingen gebruik maken van een halte op dit transferium. Ook ging de Qliner stoppen bij de snelweghalte Gasselte, zodat deze halte een regelmatige bediening kreeg en in combinatie met lijn 312 in de spitsuren een groot aantal bussen halteert.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis had.
De frequentie van deze lijn werd in de avonduren en op zondagochtend verhoogd naar een halfuursdienst, waardoor de lijn de gehele week door elk halfuur rechtstreeks tussen Groningen en Emmen ging rijden. Voorts verviel de halte bij het Centrumbusstation van Emmen, daarvoor in de plaats ging de lijn stoppen bij de halte Weerdingerstraat.

Op 8 januari 2012 werd de dienstregeling aangepast. Tijdens de vakantieperioden, de avonduren en het weekeinde werd de helft van de ritten overgenomen door lijn 305, waarop Qbuzz nu ook ritten ging uitvoeren. De frequentie van deze lijn ging hierdoor grotendeels terug naar 1x/uur. Tegelijkertijd verviel ook de halte in Gasselte.

Voorgaande wijziging werd met ingang van 9 december 2012 weer teruggedraaid en de werd weer de hele week verhoogd naar een halfuursdienst, alleen gedurende een korte periode op zondagochtend bleef maar 1x/uur een bus rijden. De halte Gasselte bleef wel opgeheven.

Sinds 24 februari 2013 werd de frequentie in de spitsrichting nog verder verhoogd, vanwege de flink toegenomen passagiersaantallen. In de ochtendspits gingen drie extra ritten van Emmen naar Groningen rijden en in de middagspits vijf extra ritten van Groningen naar Borger.

Op 4 januari 2014 werd de route vanaf Emmen doorgetrokken naar Klazienaveen via het traject van lijn 43, welke gelijktijdig opgeheven werd. Op dit nieuwe traject ging doordeweeks altijd elk half uur een bus rijden en op zaterdag werd de frequentie verhoogd naar een regelmatige uurdienst. Daarnaast kwam de halte Annen/N34 te vervallen, maar gingen de extra ritten tot Borger wel verder rijden naar Emmen.