Lijn 305 Groningen Hoofdstation - Emmen Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus grijs.svg
Voormalige snelbuslijn 305
Vervoerder(s) Arriva (... - 2009),
Arriva Touring (2009 - 2016), Qbuzz (2012)
Concessie HOV Groningen-Drenthe
Lijnsoort Streekbus
Formule Logo Qliner.svg
Materieel Mercedes-Benz Integro,
Volvo 8900
Periode ... t/m 10 december 2016
Opvolger(s) 300
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 2x/uur
Avond (werkdagen) reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet
Zondagavond 4x/avond
Lijn 305 rijdt op het Emmaviaduct in Groningen.

Lijn 305 reed van Groningen via Gieten en Borger naar Emmen.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Hoofdstation  
Route rsBr.svg Gieten, OV Knooppunt N33/N34    
Route rsBr.svg Borger, P+R/N34    
Route rsr.svg Emmen, Frieslandweg  
Route rsr.svg Emmen, Weerdingerstraat  
Route rsT0.svg Emmen, Station  

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

Vanaf 14 december 2008 ging deze lijn ook op zondagavond tussen 19:00 en 20:30 elk half uur in beide richtingen rijden, vanwege het grote aanbod van terugkerende studenten. Daarnaast verviel de halte Rotonde in Borger, nadat langs de N34 een nieuw transferium in gebruik werd genomen. Richting Groningen ging deze lijn dan ook stoppen bij een halte op dit transferium, maar richting Emmen ging de lijn stoppen bij een losse halte op de afrit van de N34.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis had.
Echter als speciale 'treinvervangende' buslijn werd deze lijn ondergebracht in de concessie HOV Groningen-Drenthe. De route en dienstregeling werden (vrijwel) ongewijzigd voortgezet.

Op 8 januari 2012 werd de dienstregeling flink uitgebreid. Voortaan ging deze lijn ook in de vakantieperioden, de avonduren en het weekeinde minimaal 1x/uur rijden. Van maandag t/m vrijdag overdag en op zondagavond bleef de lijn wel een halfuursdienst rijden. Het leeuwendeel van deze ritten werd daarnaast door Qbuzz gereden i.p.v. Arriva Touring.

Vanaf een onbekend moment is deze lijn ook in de vakanties gaan rijden en wederom vanaf een onbekend moment is de halte Van Ketwich Verschuurbrug vervallen voor lijn 305.

Op 11 december 2016 werd deze lijn opgeheven. Alle ritten werden echter opgenomen in lijn 300, die zodoende een flink aantal ritten extra kreeg. Omdat Arriva Touring daardoor verdween van de as Groningen - Emmen, kregen zij ter vervanging alle ritten op de as Groningen - Drachten. In feite bestond al enkele jaren geen verschil meer tussen de beide lijnen tussen Groningen en Emmen en waren beide lijnen ongeveer even snel.