Lijn 309 Groningen Centraal Station - Assen Kloosterveen

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 309
Vervoerder(s) Qbuzz
Concessie GD
Lijnsoort Streekbus
Formule Logo Qliner.svg
Materieel Mercedes-Benz Integro,
Mercedes-Benz CapaCity
Rijdt sinds 9 december 2012
Voorganger(s) 309, 319
Frequenties
Spits 2-12x/uur
Spits (vakantie) 2-4x/uur (zomer)
Dal 4x/uur
Dal (vakantie) 2x/uur (zomer)
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 309 rijdt van Groningen rechtstreeks naar Assen.

Dienstregeling

  • In de richting Groningen wordt de halte Van Ketwich Verschuurbrug enkel bediend op verzoek van uitstappende passagiers.
  • Tot 12.00 uur wordt vanaf de Maria in Campislaan rechtstreeks naar de Balkenweg gereden en dan stoppend terug. Vanaf 12.30 uur rijdt de bus stoppend naar de Balkenweg en non-stop terug naar de Maria in Campislaan.
  • In de ochtendspits zijn er twee ritten die met een Mercedes-Benz CapaCity worden gereden. Deze ritten starten bij de Torenrotonde en rijden bij het Hoofdstation van Groningen verder als lijn 15 naar Zernike.
  • Daarnaast rijden er in de spits extra ritten tussen Groningen en Assen M.L. Kingweg.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie GD is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
0,126 0,132 0,151 0,153 0,155 0,157 0,157 0,157 0,166

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Groningen, Hoofdstation  
Route rsr.svg Groningen, Van Ketwich Verschuurbrug  
Route rrar.svg Assen, Peelerpark  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Assen, Martin Luther Kingweg    
Route rsr.svg Assen, Noorderstaete  
Route rsr.svg Assen, Ter Aardseweg  
Route rsr.svg Assen, Maasstraat  
Route rrar.svg Assen, Maria in Campislaan  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Hoofdvaartsweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Caro van Eyckrotonde  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Hildegard van Bingenweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Domeinpad  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Aletta Jacobsweg  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Torenrotonde  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Assen, Balkenweg  
Route rskUr.svg  

Geschiedenis

Op 9 december 2012 werden de bestaande Qliners 309 en 319 samengevoegd tot één nieuwe lijn 309 tussen Groningen en Assen Kloosterveen. Doorgaande reizigers naar het station moesten voortaan overstappen op de één van de overige buslijnen. Net als voorheen werd in de spitsrichting een kwartierdienst gereden en in de tegenspits en de daluren een halfuursdienst.

Op 5 januari 2014 werd een aantal ritten in de spitsrichting toegevoegd, zodat de frequentie opliep tot 12x/uur in de drukste richting tussen Groningen en het busstation M.L. Kingweg in Assen. En vanaf 14 december 2014 ging deze lijn ook in de avonduren rijden; tot ongeveer 21:00 elk half uur en daarna elk uur.

Omdat het gebruik van deze Qliner alleen maar bleef groeien werd de frequentie in de daluren op 13 december 2015 verder verhoogd naar een kwartierdienst, alleen in de zomervakantie bleef de halfuursdienst nog bestaan.

Op 11 december 2016 werden enkele beginnende ritten op de M.L. Kingweg doorgetrokken naar Kloosterveen, zodat in de ochtendspits ongeveer elke 5 minuten een bus rijdt en in de middagspits elke 10 minuten. Daarnaast ging deze lijn voortaan ook in de weekenden rijden.

Op 10 december 2017 werd de frequentie in de middagspits over het hele traject verhoogd naar 8x per uur, omdat de passagiersaantallen alleen maar bleven toenemen. Deze ritten gingen de hele route rijden, zodat elke 7,5 minuut in beide richtingen wordt gereden tussen Groningen en Assen Kloosterveen.