Lijn 73 Roermond Station - Weert Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 73
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 11 december 2016
Voorganger(s) 72, 73, 74
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 1x/uur
Avond (werkdagen) 1-2x/uur
Avond (weekend) 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 73 rijdt van Roermond via Horn, Beegden, Heel, Panheel, Wessem, Thorn, Ittervoort, Hunsel, Ell en Swartbroek naar Weert.

Dienstregeling

  • Van maandag t/m vrijdag begint de eerste rit naar Weert in Wessem bij de halte Van Horneplein.
  • Van maandag t/m vrijdag begint de eerste rit naar Roermond in Ittervoort bij de halte Centrum.
  • Van maandag t/m vrijdag wordt na ca. 19:30 de frequentie verlaagd naar 1x/uur.
  • Op alle dagen eindigen de laatste twee ritten uit Roermond in Ittervoort bij de halte Centrum.

Overstapmogelijkheden

  • Van maandag t/m vrijdag overdag bestaat in Panheel bij de halte Heelderweg van/naar Roermond 1x/uur aansluiting met lijn 76 van/naar Grathem en Kelpen-Oler. In de daluren bestaat buiten de vakanties alleen aansluiting van Roermond naar Grathem en Kelpen-Oler en tijdens de vakanties alleen aansluiting van Kelpen-Oler en Grathem naar Roermond.
  • Van maandag t/m vrijdag overdag bestaat in Wessem bij de halte Van Horneplein van/naar Weert tot ca. 19:30 (buiten de vakanties) of ca. 20:00 (tijdens de vakanties) 1x/uur aansluiting met lijn 76 van/naar Maasbracht. In de daluren bestaat buiten de vakanties alleen aansluiting van Maasbracht naar Weert en tijdens de vakanties alleen aansluiting van Weert naar Maasbracht.
  • Van maandag t/m zaterdag overdag bestaat in Ittervoort bij de halte Centrum van/naar Roermond 1x/uur aansluiting met lijn 790 van/naar Neeritter, Stramproy en Weert. In de daluren bestaat alleen aansluiting van Weert, Stramproy en Neeritter naar Roermond; op zaterdag bestaat alleen aansluiting van Roermond naar Neeritter, Stramproy en Weert.
  • Van maandag t/m vrijdag overdag bestaat in Ell bij de halte Niesstraat van/naar Weert 1x/uur aansluiting met lijn 76 van/naar Kelpen-Oler en Grathem. In de daluren bestaat buiten de vakanties alleen aansluiting van Grathem en Kelpen-Oler naar Weert en tijdens de vakanties alleen aansluiting van Weert naar Kelpen-Oler en Grathem.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,99 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Roermond, Station  
Route rsr.svg Roermond, Wilhelminaplein  
Route rsr.svg Roermond, Outlet Center/Stadskantoor    
Route rsr.svg Roermond, Hatenboer/De Weerd  
Route rsr.svg Horn, Dorpstraat  
Route rsr.svg Horn, Beegderweg  
Route rhlr.svg Horn, Jachtmeesterlaan  
Route rsr.svg Beegden, Scheperstraat  
Route rsr.svg Beegden, Centrum  
Route rsr.svg Beegden, Gaardweg  
Route rsr.svg Heel, Wilhelminaplein  
Route rsr.svg Heel, Daalzicht  
Route rsr.svg Heel, Panheelderweg  
Route rsr.svg Panheel, Heelderweg  
Route rsr.svg Wessem, Van Horneplein  
Route rsr.svg Wessem, Burgemeester Joostenlaan  
Route rsr.svg Wessem, Steenfabriek  
Route rsr.svg Thorn, Trippaardstraat  
Route rsr.svg Thorn, Centrum  
Route rsr.svg Thorn, Ittervoorterweg  
Route rsr.svg Thorn, Heerbaan  
Route rsr.svg Ittervoort, Kerk  
Route rsr.svg Ittervoort, Centrum  
Route rsr.svg Ittervoort, Violenstraat  
Route rsr.svg Hunsel, Kallestraat  
Route rsr.svg Hunsel, Beukenstraat  
Route rsr.svg Ell, De Fuus  
Route rsr.svg Ell, Niesstraat  
Route rsr.svg Swartbroek, Kerk  
Route rsr.svg Weert, Nedermaaslaan  
Route rsr.svg Weert, Limburglaan  
Route rsr.svg Weert, Sint Jans Gasthuis  
Route rsr.svg Weert, Emmasingel  
Route rsT0.svg Weert, Station  

Geschiedenis

Op 11 december 2016 ging de concessie Limburg van start. Lijn 73 bleef tussen Roermond en Weert rijden, waarbij de bediening van Neeritter en Het College in Weert kwam te vervallen. Om het wegvallen van de lijnen 72 en 74 te compenseren werd de frequentie van lijn 73 op weekdagen verhoogd naar 2x/uur.

Op 30 juni 2019 wijzigde de route in Roermond in verband met grootschalige werkzaamheden aan de N280. Richting Roermond Station werd via de Roerkade gereden; de halte Wilhelminasingel richting Roermond Station werd ca. 500 meter verplaatst naar de Roerkade, ter hoogte van de Maria Theresiabrug, en de halte Wilhelminaplein kwam richting Roermond Station tijdelijk te vervallen.

Op 15 december 2019 verviel de halte Sportparklaan in Horn vanwege de reconstructie van de Beegderweg.

Voormalige route via Horn Sportparklaan
Halte
Route rhlr.svg Horn, Jachtmeesterlaan  
Route rsr.svg Horn, Sportparklaan  
Route rsr.svg Beegden, Scheperstraat  

Op 30 augustus 2020 werd de halte Wilhelminasingel in Roermond hernoemd in Outlet Center/Stadskantoor en de halte Ziekenhuis in Weert in Sint Jans Gasthuis.

Op 4 november 2020 waren de werkzaamheden aan de N280 afgerond en werd ook richting Roermond Station weer de oorspronkelijke route via de Wilhelminasingel en het Wilhelminaplein gereden.

Op 21 februari 2021 werden meerdere versoberingen doorgevoerd in de dienstregeling. In de daluren werd ook buiten de vakanties voortaan nog maar 1x/uur gereden in plaats van 2x/uur. Op alle dagen kwamen de ritten vanaf 23:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat de laatste rit van Roermond naar Weert werd ingekort tot Ittervoort en de laatste rit van Weert naar Roermond werd opgeheven. De laatste rit van Roermond naar Ittervoort bleef ongewijzigd rijden, ondanks dat deze na 23:00 vertrok, zodat er voortaan twee ritten uit Roermond eindigden in Ittervoort. Door de frequentieverlaging vervielen in de daluren buiten de vakanties de aansluitingen met lijn 76 in Panheel van Kelpen-Oler en Grathem naar Roermond, in Wessem van Weert naar Maasbracht en in Ell van Weert naar Kelpen-Oler en Grathem. In de daluren tijdens de vakanties werden al deze aansluitingen juist alleen in omgekeerde richting geboden; dit was voorheen ook al zo. In Ittervoort verviel in de daluren buiten de vakanties de aansluiting met lijn 790 van Roermond naar Neeritter, Stramproy en Weert. Deze aansluiting werd voortaan alleen nog in de spitsuren en op zaterdag geboden. Op zaterdag werd deze aansluiting echter juist niet in omgekeerde richting geboden; dit was voorheen ook al zo. Doordat alle OV-lijntaxiritten van zowel lijn 76 als lijn 790 werden opgeheven, vervielen alle aansluitingen in de avonduren en in het weekend, behalve de aansluitingen in Ittervoort op zaterdag overdag.