Aanbesteding grote steden: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k (lf)
 
(17 tussenliggende versies door 9 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Begin 2011 is er veel ophef ontstaan over het '''aanbesteden van het openbaar vervoer in de steden Amsterdam, Den Haag en Rotterdam'''. De [[Concessie|concessies]] voor het stadsvervoer in de grote steden zijn nog nooit openbaar aanbesteed, maar zijn onderhands gegund aan het plaatselijke stadsvervoerbedrijf. Dit houdt in dat andere marktpartijen niet de kans krijgen om het vervoer in deze gebieden aan te bieden, ookal zouden zij dat beter of goedkoper kunnen doen.  
+
De afgelopen jaren was er regelmatig aandacht voor de verplichte [[aanbesteding]] van het openbaar vervoer. Het was onduidelijk of het openbaar vervoer in de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam) verplicht aanbesteed moest worden.
  
Daarbovenop komt ook de wil van het kabinet om 120 miljoen euro te bezuinigen op het OV-budget, zoals beschreven in het [http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2010/09/30/bijlage-bij-regeerakkoord-vvd-cda/bijlage-bij-regeerakkoord.pdf regeerakkoord].
+
== Wetgeving ==
 +
In de [[Wet Personenvervoer 2000]] was vastgelegd dat het busvervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in 2011 zou moeten worden aanbesteed. Utrecht viel hier niet onder, omdat de stad al bezig was met een aanbesteding. Minister Schultz van het toenmalige [[Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat|Ministerie van Infrastructuur en Milieu]] besloot begin 2011 om dit moment een jaar uit te stellen.
  
===Wetgeving===
+
Op 5 november 2012 werd er een aanvullende wetgeving van kracht ten opzichte van de Wet Personenvervoer 2000. Deze wet bepaalt dat Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht voortaan zelf mogen bepalen of ze het vervoer aanbesteden of onderhands gunnen.<ref>[http://maxius.nl/wet-aanbestedingsvrijheid-ov-grote-steden Wet aanbestedingsvrijheid OV grote steden]</ref>
In de [[Wet Personenvervoer 2000]] was vastgelegd dat het busvervoer in de drie grote steden in 2011 ook zou moeten worden aanbesteed. Minister Schultz heeft begin 2011 echter besloten om dit moment een jaar uit te stellen <ref>[http://portal.ovinnederland.nl/toon_artikel.php?artikel_id=2505 Aanbesteding OV grote steden uitgesteld] (1 februari 2011)</ref>.
 
  
===Kwaliteit===
+
== Aanbestedingen ==
Vervoerbedrijven [[GVB]], [[HTM]] en [[RET]] zijn van mening dat een openbare aanbesteding zal leiden tot een verslechterde kwaliteit van het aangeboden vervoer <ref name="factsheetGVB2011">GVB (2011) [http://www.gvb.nl/overgvb/nieuws/Documents/factsheet-aanbesteden-web.pdf Integraal openbaar vervoer: noodzaak voor grootstedelijk gebied!]</ref>.  
+
Stadsregio Rotterdam besteedde in 2012 het busvervoer aan. De [[RET]] won deze [[Concessie Bus Rotterdam (2013-2019)|Bus Rotterdam]] op 14 maart 2012.
  
*Meer discussie over dit onderwerp is het vinden op het forum: [http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?f=34&t=5629 Ov-acties op komst in grote steden].
+
De regio Haaglanden schreef een aanbesteding uit voor het busvervoer. Op 23 mei 2012 werd de concessie gegund aan [[HTMbuzz]].
  
===Stakingen===
+
Het busvervoer in Amsterdam zou worden aanbesteed, maar deze aanbesteding werd afgebroken.
Om de mening van de stadsvervoerbedrijven kracht bij te zetten, is besloten om een estafettestaking van drie dagen te organiseren. Op maandag 14 februari zal er in Amsterdam minder openbaar vervoer rijden, op dinsdag 15 februari in Den Haag en op woensdag 16 februari in Rotterdam.  
 
  
*Zie voor meer informatie en discussie het forum: [http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?f=34&t=5723 Minister Schultz van Haegen verwerpt ultimatum vervoersbonden].
+
Het tram- en metrovervoer in Rotterdam en Den Haag is buiten de aanbesteding gelaten.
  
{{bron|bronvermelding=<references/>}}
+
== Kwaliteit ==
 +
Vervoersbedrijven [[GVB]], [[HTM]] en [[RET]] zijn van mening dat een openbare aanbesteding leidt tot een verslechterde kwaliteit van het aangeboden vervoer.
  
[[Categorie:OV in het nieuws]]
+
== Bezuinigingen ==
 +
Door middel van aanbesteding wil het kabinet 120 miljoen euro bezuinigen op het OV-budget. Daarnaast is er ook een algehele bezuiniging van 45 miljoen euro op het OV-budget, waardoor de kwaliteit en werkgelegenheid nog verder afneemt. Minister Schultz is de steden op 6 juni 2011 tegemoet gekomen met een OV-investering van 23 miljoen euro. Per saldo moet er dus nog 142 miljoen euro bespaard worden..
 +
 
 +
== Stakingen ==
 +
Om de mening van de stadsvervoerbedrijven kracht bij te zetten, is er op diverse dagen in verschillende gradaties gestaakt.
 +
 
 +
=== Februari ===
 +
Begin 2011 is besloten om een estafettestaking van drie dagen te organiseren waarbij de gevolgen van de bezuinigen zichtbaar werden gemaakt. Op maandag 14 februari werd er in Amsterdam minder openbaar vervoer gereden, op dinsdag 15 februari in Den Haag en op woensdag 16 februari in Rotterdam.
 +
 
 +
Maandag (14 februari): staking GVB (Amsterdam)
 +
*Metrolijnen rijden met korter materieel.
 +
*Tramlijnen [[Lijn 14 Amsterdam, Slotermeer - Flevopark|14]] en [[Lijn 25 Amsterdam, President Kennedylaan - Passenger Terminal Amsterdam|25]] rijden NIET.
 +
*Buslijnen 38, 46, 60, 62, 63, 95, 136, 230, 231, 232, 233, 237, 238, 239, 240, 245, 247, 249 en 268 rijden NIET.
 +
*Veren IJplein en NDSM-werf varen GEEN spitsafvaarten.
 +
 
 +
Dinsdag (15 februari): staking HTM (Den Haag)
 +
*Tramlijnen [[Lijn 3 Den Haag Loosduinen - Zoetermeer Centrum West|3]], [[Lijn 4 Den Haag De Uithof - Zoetermeer Javalaan|4]], [[Lijn 10 Den Haag Statenkwartier - Voorburg Station|10]] en [[Lijn 19 Leidschendam St. Antoniushove - Delft Tanthof|19]] rijden de gehele dag NIET.
 +
*Buslijnen [[Lijn 18 Den Haag Centraal Station - Rijswijk De Schilp|18]], [[Lijn 22 Den Haag Duinzigt - Scheveningen Noorderstrand|22]], [[Lijn 24 Den Haag, Kijkduin - Station Mariahoeve|24]] en [[Lijn 25 Den Haag, Grote Markt - Vrederust|25]] rijden de gehele dag NIET.
 +
*Na 20.00 uur HELEMAAL GEEN dienstuitvoering.
 +
 
 +
Woensdag (16 februari): staking RET (Rotterdam)
 +
*Metrolijn [[Lijn E Den Haag Centraal - Rotterdam Slinge|E]] rijdt de gehele dag NIET.
 +
*Metrolijnen [[Lijn A Rotterdam Binnenhof - Schiedam Centrum|A]], [[Lijn B Rotterdam Nesselande - Schiedam Centrum|B]], [[Lijn C Capelle aan den IJssel De Terp - Spijkenisse De Akkers|C]] en [[Lijn D Rotterdam Centraal Station - Spijkenisse De Akkers|D]] rijden volgens vakantiedienstregeling.
 +
 
 +
* Tramlijnen [[Lijn 4 Rotterdam, Marconiplein - Molenlaan|4]], [[Lijn 20 Rotterdam, Kreekhuizenlaan - Rotterdam Centraal|20]] en [[Lijn 23 Rotterdam Beverwaard - Vlaardingen Holy|23]] rijden NIET. De overige tramlijnen rijden volgens vakantiedienstregeling.
 +
 
 +
* Buslijn [[Lijn 33 Rotterdam, Rotterdam Centraal - Rotterdam Airport|33]], [[Lijn 35 Rotterdam, Station Alexander - Station Noord|35]], [[Lijn 38 Schiedam Centrum - Rotterdam Kerkhoflaan|38]], [[Lijn 44 Rotterdam, Rotterdam Centraal - Zuidplein|44]], [[Lijn 56 Vlaardingen, Station West - Begraafplaats Holy|56]], [[Lijn 66 Rotterdam, Zuidplein - Feijenoord|66]], [[Lijn 70 Rotterdam, Zuidplein - Keizerswaard|70]] en [[Lijn 76 Rotterdam, Zuidplein - Keizerswaard|76]] rijden NIET. De overige buslijnen rijden volgens vakantiedienstregeling.
 +
 
 +
* De [[Lijn Fast Ferry Rotterdam, Hoek van Holland Berghaven - Maasvlakte|Fast Ferry]] vaart volgens de normale dienstregeling.
 +
 
 +
=== April ===
 +
In april zijn er opnieuw stakingen in het openbaar vervoer geweest waarbij er in de ochtend- en avondspits werd gestaakt. De stakingen vonden plaats op 7 april bij het GVB, op 12 april bij de RET en op 20 april bij de HTM.
 +
 
 +
=== Mei ===
 +
In mei werd wederom gestaakt. De acties vonden met name plaats in de ochtenden, waarbij er totaal geen vervoer werd aangeboden.
 +
 
 +
*Meer discussie over dit onderwerp is het vinden op het forum: [http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?f=34&t=6136 11, 12 en 13 mei stakingen OV grote steden].
 +
 
 +
=== Juni ===
 +
In juni vonden de eerste 24-uursstakingen plaats. Er reed op 7 juni (GVB), 8 juni (HTM) en 9 (RET) de gehele dag totaal geen openbaar vervoer in de grote steden.
 +
 
 +
Op 29 juni is een grote staking georganiseerd. OV-personeel uit alle drie de steden legt het werk neer tussen de ochtend- en avondspits om te kunnen demonstreren in Den Haag. Die dag was het vervoer voor de reiziger gratis.
 +
 
 +
[[Categorie:Naslagwerk]]

Huidige versie van 19 mrt 2021 om 22:44

De afgelopen jaren was er regelmatig aandacht voor de verplichte aanbesteding van het openbaar vervoer. Het was onduidelijk of het openbaar vervoer in de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam) verplicht aanbesteed moest worden.

Wetgeving

In de Wet Personenvervoer 2000 was vastgelegd dat het busvervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in 2011 zou moeten worden aanbesteed. Utrecht viel hier niet onder, omdat de stad al bezig was met een aanbesteding. Minister Schultz van het toenmalige Ministerie van Infrastructuur en Milieu besloot begin 2011 om dit moment een jaar uit te stellen.

Op 5 november 2012 werd er een aanvullende wetgeving van kracht ten opzichte van de Wet Personenvervoer 2000. Deze wet bepaalt dat Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht voortaan zelf mogen bepalen of ze het vervoer aanbesteden of onderhands gunnen.[1]

Aanbestedingen

Stadsregio Rotterdam besteedde in 2012 het busvervoer aan. De RET won deze Bus Rotterdam op 14 maart 2012.

De regio Haaglanden schreef een aanbesteding uit voor het busvervoer. Op 23 mei 2012 werd de concessie gegund aan HTMbuzz.

Het busvervoer in Amsterdam zou worden aanbesteed, maar deze aanbesteding werd afgebroken.

Het tram- en metrovervoer in Rotterdam en Den Haag is buiten de aanbesteding gelaten.

Kwaliteit

Vervoersbedrijven GVB, HTM en RET zijn van mening dat een openbare aanbesteding leidt tot een verslechterde kwaliteit van het aangeboden vervoer.

Bezuinigingen

Door middel van aanbesteding wil het kabinet 120 miljoen euro bezuinigen op het OV-budget. Daarnaast is er ook een algehele bezuiniging van 45 miljoen euro op het OV-budget, waardoor de kwaliteit en werkgelegenheid nog verder afneemt. Minister Schultz is de steden op 6 juni 2011 tegemoet gekomen met een OV-investering van 23 miljoen euro. Per saldo moet er dus nog 142 miljoen euro bespaard worden..

Stakingen

Om de mening van de stadsvervoerbedrijven kracht bij te zetten, is er op diverse dagen in verschillende gradaties gestaakt.

Februari

Begin 2011 is besloten om een estafettestaking van drie dagen te organiseren waarbij de gevolgen van de bezuinigen zichtbaar werden gemaakt. Op maandag 14 februari werd er in Amsterdam minder openbaar vervoer gereden, op dinsdag 15 februari in Den Haag en op woensdag 16 februari in Rotterdam.

Maandag (14 februari): staking GVB (Amsterdam)

  • Metrolijnen rijden met korter materieel.
  • Tramlijnen 14 en 25 rijden NIET.
  • Buslijnen 38, 46, 60, 62, 63, 95, 136, 230, 231, 232, 233, 237, 238, 239, 240, 245, 247, 249 en 268 rijden NIET.
  • Veren IJplein en NDSM-werf varen GEEN spitsafvaarten.

Dinsdag (15 februari): staking HTM (Den Haag)

  • Tramlijnen 3, 4, 10 en 19 rijden de gehele dag NIET.
  • Buslijnen 18, 22, 24 en 25 rijden de gehele dag NIET.
  • Na 20.00 uur HELEMAAL GEEN dienstuitvoering.

Woensdag (16 februari): staking RET (Rotterdam)

  • Metrolijn E rijdt de gehele dag NIET.
  • Metrolijnen A, B, C en D rijden volgens vakantiedienstregeling.
  • Tramlijnen 4, 20 en 23 rijden NIET. De overige tramlijnen rijden volgens vakantiedienstregeling.
  • Buslijn 33, 35, 38, 44, 56, 66, 70 en 76 rijden NIET. De overige buslijnen rijden volgens vakantiedienstregeling.
  • De Fast Ferry vaart volgens de normale dienstregeling.

April

In april zijn er opnieuw stakingen in het openbaar vervoer geweest waarbij er in de ochtend- en avondspits werd gestaakt. De stakingen vonden plaats op 7 april bij het GVB, op 12 april bij de RET en op 20 april bij de HTM.

Mei

In mei werd wederom gestaakt. De acties vonden met name plaats in de ochtenden, waarbij er totaal geen vervoer werd aangeboden.

Juni

In juni vonden de eerste 24-uursstakingen plaats. Er reed op 7 juni (GVB), 8 juni (HTM) en 9 (RET) de gehele dag totaal geen openbaar vervoer in de grote steden.

Op 29 juni is een grote staking georganiseerd. OV-personeel uit alle drie de steden legt het werk neer tussen de ochtend- en avondspits om te kunnen demonstreren in Den Haag. Die dag was het vervoer voor de reiziger gratis.