Overleg categorie:Stads- en streekvervoer 2023

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Inschrijf-/controlelijst nieuwe dienstregeling
stads- en streekvervoer 2023

Meehelpen met het bijwerken van de wiki? Geef dan op de inschrijflijst hieronder aan welke concessie je op de wiki gaat actualiseren. De inschrijflijst is tevens een controlelijst, waarop je kunt aangeven in hoeverre de wijzigingen zijn doorgevoerd op de wiki.

Inhoud

Onderdelen

De intekenlijst is opgedeeld in concessies en per concessie zijn er drie onderdelen:

wijzigingspagina
Een artikel waarin alle dienstregelingswijzigingen worden vermeld. De standaardnaamgeving is Dienstregeling concessie <concessienaam> 2023. Kopieer wijzigingspagina's niet één op één van de websites van de vervoerders; zet het dus in je eigen woorden.
lijnpagina's
Alle lijnen die wijzigen bijwerken. Nieuwe lijnen aanmaken. Er kunnen bijvoorbeeld veranderingen zijn aan de haltenamen, route, frequenties, vervoerder, concessienaam en/of materieel.
concessiepagina
Pagina bijwerken of in het geval van een nieuwe concessie een nieuwe pagina aanmaken of de oude hernoemen.

LET OP: De lijnoverzichten op (bus)station- en haltepagina's worden automatisch bijgewerkt als de lijnpagina's worden bijgewerkt. Bij nieuwe concessies moeten wel de infoboxen op deze pagina's handmatig worden bijgewerkt (concessie en vervoerder). Een overzicht vind je op Haltes in Nederland en Busstations in Nederland.

FAQ

Wat is er nieuw per 1 oktober 2022?

De aanbestedingsprocedure is ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar.

Nieuwe tariefpagina's? Het hoe, wat en waarom.

Eind 2017 is het beheer gestart met een verkenning naar hoe we tarieven van vervoerders overzichtelijk kunnen verwerken op de lijnpagina's van de wiki. We willen namelijk dat de huidige pagina's echt iets toevoegen aan onze wiki in plaats dat ze alleen als poort naar het verleden dienen. In het voorjaar van 2018 is er een opzet gepresenteerd van hoe we de tarieven op de lijnpagina's gaan verwerken. Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met de gebruikers.

Voor de tariefintegratie op de lijnpagina's wordt één sjabloon gebruikt. Dit sjabloon bestaat uit drie onderdelen, namelijk wagenverkoop, abonnementen en op saldo reizen. Voor de eerste twee zijn aparte tariefpagina's nodig met bijbehorende infoboxen. Meer informatie over de exacte invulling van de tariefpagina's en de werking van de sjablonen is te vinden op een aparte hulppagina: Help:Tariefpagina.

De deadline voor het invoeren van de tariefpagina's is niet in december maar op 14 januari 2023. De reden hiervoor is dat meeste tarieven pas wijzigen rond de jaarwisseling. Ook kunnen we op deze manier de hoeveelheid werk verspreiden over een langere periode.

Hoe werkt de inschrijvingsprocedure?

De inschrijvingsprocedure gaat van start op 1 oktober 2022. De procedure bestaat uit slechts twee verschillende tijdvakken met elk hun eigen voorwaarden.

 1. Van 1 t/m 4 oktober kunnen gebruikers die vorig jaar een bepaalde concessie hebben bijgewerkt zich opnieuw inschrijven voor de gewenste concessies. Echter geldt er een limiet van maximaal vier concessies waarop ingeschreven mag worden. Het inschrijven gaat als volgt:
Iedereen, die vorig jaar een bepaalde concessie heeft bijgewerkt, heeft een rode colorbox achter zijn of haar gebruikersnaam staan. Door de box groen te maken geef je aan een concessie nogmaals bij te willen werken.
Let op: De namen voor de rode colorboxen inclusief de colorboxen zelf worden na 4 oktober verwijderd. Schrijf je je in op meer dan vier concessies dan worden al je inschrijvingen verwijderd. Je voldoet dan immers niet aan de eisen.
 1. Vanaf 5 oktober kan iedereen zich in principe ongelimiteerd op de vrije concessies inschrijven, dit kan door middel van drie tildes achter de inschrijvingsstatus te plaatsen: ~~~. Wel wordt van je verwacht dat je rekening houdt met gebruikers die zich nog niet hebben ingeschreven op een concessie. Het is niet de bedoeling dat je vanaf 5 oktober alle overgebleven concessies 'claimt', probeer je inschrijvingen dus een beetje te spreiden en houd hierbij het maximum van vier in je achterhoofd. Bij twijfel en/of onenigheid beslist het wikibeheer.

Ik heb me al ingeschreven op een concessie, moet ik dan de gehele inschrijfprocedure afwachten?

Zodra je jezelf hebt ingeschreven en hebt gehouden aan de limieten die voor de periode gelden, kan je beginnen met het bijwerken van de concessie volgens de voorgeschreven regels.

Ik heb niet ingeschreven op een concessie, mag ik dan dienstregelingswijzigingen doorvoeren?

Wanneer een colorbox rood of oranje is of wanneer er een Sjabloon:Meebezig op een pagina staat, voeg dan niet zomaar dienstregelingswijzigingen toe. Je kunt altijd overleggen of je mag meehelpen. Overleg ook als iets niet klopt of wanneer je aanvullende informatie hebt.

Wanneer mogen de wijzigingen worden doorgevoerd?

 • De pagina met de dienstregelingswijzigingen kan worden aangemaakt zodra de wijzigingen bekend zijn.
 • Nieuwe lijnen kunnen aangemaakt worden wanneer de dienstregeling ervan bekend is. Maak gebruik van de nieuwe dienstregeling sjablonen.
 • Bestaande lijn- en concessiepagina's maximaal drie weken voor de ingangsdatum van de nieuwe dienstregeling wijzigen. Als de nieuwe dienstregeling ingaat op 11 december 2022, mag je de wijzigingen doorvoeren vanaf zaterdag 19 november 2022. Maak voor lijnpagina's gebruik van de nieuwe dienstregeling sjablonen.

Probeer alle wijzigingen klaar te hebben op de dag dat de nieuwe dienstregeling in gaat. Is dit meerdere jaren achter elkaar niet het geval zonder goede reden, dan word je mogelijk uitgesloten voor de inschrijfprocedure.

Wanneer |toekomst=ja of |eigen=naamruimte gebruiken?

|toekomst=ja is een regel/parameter voor de infobox LijnInfo. Deze parameter schakelt een aantal categorieën uit, waardoor de lijn niet in de automatische tabellen verschijnt. De lijn wordt toegevoegd aan de categorie:Toekomstige lijnen. Zet je een nieuwe lijn tijdelijk in je eigen naamruimte? Gebruik dan |eigen=naamruimte i.p.v. toekomst=ja.

Gebruiken bij nieuwe lijnpagina's die meer dan drie weken voor de ingangsdatum van de nieuwe dienstregeling worden aangemaakt. Binnen de periode van drie weken moet deze parameter handmatig verwijderd worden. Een eventuele voorganger dan wel op voormalig zetten en de voorganger en opvolger invullen.

Binnen de periode van drie weken voor het ingaan van de nieuwe dienstregeling kunnen nieuwe lijnen aangemaakt worden zonder toekomst=ja.

Is inschrijven vrijblijvend?

Wanneer je hebt ingeschreven op een concessie gaan anderen ervan uit dat je die concessie gaat bijwerken. Lukt dit niet op tijd of heb je hulp nodig? Laat dit minimaal één week voor de ingang van de nieuwe dienstregeling weten achter 'Opmerkingen:' bij de desbetreffende concessie(s) en eventueel via het forum. Staat er niks bij opmerkingen of is er niet gecommuniceerd naar het wikibeheer één week voordat de dienstregeling is ingegaan, dan kan je een herinnering van het wikibeheer verwachten. Heeft de gebruiker drie dagen voor de ingang van de nieuwe dienstregeling nog niets van zich laten horen, dan kan de inschrijving worden overgenomen.

Hoe kan ik een inschrijving weer intrekken?

 • Van 1 t/m 4 oktober: De colorbox achter je naam weer rood maken.
 • Vanaf 5 oktober: Haal je naam weg en zet in de bewerkingssamenvatting welke inschrijving je hebt ingetrokken.

Voor inschrijfprocedure

 •      = Gebruiker werkt dit jaar deze concessie niet bij.
 •      = Gebruiker werkt dit jaar deze concessie bij.

Voor status van pagina's

 •      = Nog geen wijzigingen doorgevoerd.
 •      = Deelnemer(s) is/zijn met het onderdeel bezig.
 •      = Onderdeel is af.

Codes

{{colorbox|red}}
{{colorbox|orange}}
{{colorbox|green}}

Evaluatie

De inschrijvingsprocedure wordt elk jaar door het beheer geëvalueerd aan de hand van klachten en/of opmerkingen van gebruikers en de ervaringen van het beheer zelf. Zo kunnen indien gewenst aanpassingen worden gedaan.

Inteken-/controlelijst per concessie

Belangrijk:

 • Ingangsdatum staat standaard op 11 december 2022. Vervang deze wanneer de dienstregeling pas later wijzigt.

Friesland

Fryslân - NIEUWE CONCESSIE

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Iamthedutchdude (overleg)    
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Groningen/Drenthe

GD + Publiek Vervoer Groningen-Drenthe

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Etienne (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina + Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Flevoland/Gelderland/Overijssel

Achterhoek-Rivierenland

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Etienne (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Arnhem Nijmegen

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Frank (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Busvervoer Almere

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Milco (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

IJsselmond

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Regenmaker (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

IJssel-Vecht - NIEUWE CONCESSIE

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Regenmaker (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Stadsvervoer Lelystad

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Regenmaker (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Twente

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Regenmaker (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Veluwe-Zuid - NIEUWE CONCESSIE

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Regenmaker (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Utrecht

Provincie Utrecht

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Daniel (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Regio Utrecht

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Daniel (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Noord-Holland

Gooi- en Vechtstreek

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Milco (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Noord-Holland Noord

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Frank93 (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Haarlem-IJmond

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Milco (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Waterland

Ingangsdatum dienstregeling: 8 januari 2023
Inschrijvingsstatus: Tlp (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Zaanstreek

Ingangsdatum dienstregeling: n.v.t.
Inschrijvingsstatus: Milco (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Stadsvervoer Amsterdam

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Tlp (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Amstelland-Meerlanden

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Tlp (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Zuid-Holland

Zuid-Holland Noord

Ingangsdatum dienstregeling: 8 januari 2023
Inschrijvingsstatus: Daelea (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Haaglanden Stad + Rail Haaglanden

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Rooddolfijn (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina's
     Tariefpagina's

Haaglanden Streek

Ingangsdatum dienstregeling: 8 januari 2023
Inschrijvingsstatus: Meltrain (overleg)     , Matt5154 (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Bus Rotterdam + Rail Rotterdam

Ingangsdatum dienstregeling: 6 maart 2023
Inschrijvingsstatus: Meltrain (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina's
     Tariefpagina's

Voorne-Putten en Rozenburg

Ingangsdatum dienstregeling: 8 januari 2023
Inschrijvingsstatus: Meltrain (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee

Ingangsdatum dienstregeling: 8 januari 2023
Inschrijvingsstatus: Daelea (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Drechtsteden, Molenlanden en Gorinchem

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Daniel (overleg)     
Opmerkingen: Zoals inmiddels gebruikelijk heeft Qbuzz voor de losse kaartjes alleen de vanaf-prijzen geüpdatet en de rest van de pagina niet, afronden tariefpagina's kan dus nog even duren
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Personenvervoer over water Rotterdam - Drechtsteden

Ingangsdatum dienstregeling: 3 april 2023
Inschrijvingsstatus: Daniel (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Noord-Brabant

Oost-Brabant

Ingangsdatum dienstregeling: 27 augustus 2023
Inschrijvingsstatus: Etienne (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

West-Brabant

Ingangsdatum dienstregeling: 9 januari 2023 + grotere wijzigingen op 27 augustus 2023
Inschrijvingsstatus: Etienne (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Zuidoost-Brabant

Ingangsdatum dienstregeling: 27 augustus 2023
Inschrijvingsstatus: teun (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Zeeland

Zeeland

Ingangsdatum dienstregeling: 8 januari 2023
Inschrijvingsstatus: Tlp (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

Limburg

Limburg

Ingangsdatum dienstregeling: 11 december 2022
Inschrijvingsstatus: Umbusko (overleg)     
Opmerkingen:
     Wijzigingspagina
     Lijnpagina's
     Concessiepagina
     Tariefpagina's

OVERLEG

Vragen en/of opmerkingen over de inschrijfprocedure kun je kwijt op het forum.