Lijn 5 Heerlen Station - Kerkrade Parkstad Stadion

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 5
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120
VDL Citea LLE-99
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 25, 26
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 5 rijdt op de Hoofdstraat in Landgraaf.

Lijn 5 rijdt van Heerlen Station via Heerlen De Kissel, Landgraaf Schaesberg, Kerkrade Spekholzerheide en Kerkrade Gracht naar Kerkrade Parkstad Stadion.

Dienstregeling

  • Bij het Parkstad Stadion zijn alle ritten gekoppeld aan lijn 4 van/naar Heerlen Molenberg, Heerlen Station en Hoensbroek, op enkele vroege ritten na. In de avonduren rijden de gekoppelde ritten als lijn 4 slechts van/naar Heerlen Station. Op zondag overdag komt de helft van de ritten als lijn 4 uit Hoensbroek, maar rijden alle ritten die doorrijden als lijn 4 slechts tot Heerlen Station.
  • Op zondag wordt tot ca. 11:00 uur 1x/uur gereden; daarna wordt de frequentie verhoogd naar 2x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerlen, Station  
Route rsr.svg Heerlen, Voskuilenweg  
Route rsr.svg Heerlen, De Kissel  
Route rsr.svg Landgraaf, Melchersstraat  
Route rsr.svg Landgraaf, Streep  
Route rsr.svg Landgraaf, Streeperstraat  
Route rhlr.svg Landgraaf, Schaesberg Kerk  
Route rhrr.svg Landgraaf, Hoofdstraat/Baanstraat  
Route rsr.svg Landgraaf, Markt  
Route rsr.svg Landgraaf, Achter Den Winkel  
Route rsr.svg Landgraaf, Oranje Nassaustraat  
Route rsr.svg Landgraaf, De Wendelstraat  
Route rsr.svg Landgraaf, Honigmannstraat  
Route rsr.svg Landgraaf, Snowworld  
Route rsr.svg Kerkrade, Heistraat/Hofstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Heistraat/Rukkerweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Vredeshofje  
Route rsr.svg Kerkrade, Onderspekholz  
Route rsr.svg Kerkrade, Pastoor Theelenstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Schoolstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Pleinstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Sint Eugeniusstraat  
Route rsr.svg Kerkrade, Elisagracht  
Route rsr.svg Kerkrade, Ceaciliagracht  
Route rsr.svg Kerkrade, Drievogelstraat  
Route rsB0.svg Kerkrade, Parkstad Stadion (gekoppeld aan lijn 4)  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Lijn 5 werd het nieuwe lijnnummer voor de route van lijn 25 en lijn 26 tussen Heerlen Station, Landgraaf Schaesberg, Kerkrade Gracht en Kerkrade Parkstad Stadion. De frequentie op zondagochtend voor ca. 11:00 werd verlaagd van 2x/uur naar 1x/uur. In plaats van via de halte Schaesbergerweg ging deze lijn rijden via de nieuwe haltes Voskuilenweg en De Kissel. Hiermee werden deze haltes, die t/m 10 december 2016 ook al bestonden, maar dan onder de benamingen Mijnspoorweg en Station De Kissel, 4 jaar na het opheffen van lijn 26 weer bediend. Bij het Parkstad Stadion werd deze lijn gekoppeld aan lijn 4 van/naar Heerlen Molenberg, Heerlen Station en Hoensbroek. Op zondag overdag werden de ritten richting Heerlen in Heerlen 1x/uur gekoppeld aan lijn 6 naar Eygelshoven, Haanrade en Kerkrade Busstation.

Op 21 februari 2021 kwamen de ritten in de avonduren vanaf 23:30 uur te vervallen. Dit betekende concreet dat in beide richtingen de laatste rit werd opgeheven. Ook vervielen de koppelingen op zondag overdag in Heerlen met lijn 6.

Op 11 december 2022 werden de avondritten van Heerlen naar het Parkstad Stadion van maandag t/m zaterdag na ca. 18:30 uur en op zondag na ca. 17:30 uur een half uur verlaat, net als de gekoppelde ritten van lijn 4. Hierdoor eindigde de halfuursdienst een half uur eerder, maar werd wel een half uur langer doorgereden.