Lijn 4 Hoensbroek Busstation - Kerkrade Parkstad Stadion

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 4
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120
VDL Citea LLE-99
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 25, 26, 29
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1-2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 4 rijdt van Hoensbroek Busstation via Heerlen Heerlerheide, Heerlen Heksenberg, Heerlen Schandelen, Heerlen Station en Heerlen Molenberg naar Kerkrade Parkstad Stadion.

Dienstregeling

  • In de avonduren zijn de ritten in beide richtingen geknipt bij station Heerlen. Er wordt dan 1x/uur tussen Hoensbroek en Heerlen en 1x/uur tussen Heerlen en Kerkrade Parkstad Stadion gereden, met overstaptijden bij Heerlen Station van ca. 15 minuten richting het Parkstad Stadion en ca. 45 minuten richting Hoensbroek.
  • Op zondag wordt tot ca. 11:00 uur 1x/uur gereden tussen Hoensbroek en Kerkrade Parkstad Stadion. Daarna wordt 1x/uur gereden tussen Hoensbroek en Kerkrade Parkstad Stadion en 1x/uur tussen Heerlen en Kerkrade Parkstad Stadion. De ritten richting Hoensbroek zijn echter geknipt bij Heerlen Station, met overstaptijden van ca. 10 minuten.
  • In het weekend begint de eerste rit naar Hoensbroek in Heerlen.
  • Van maandag t/m zaterdag overdag is deze lijn in Hoensbroek gekoppeld aan lijn 1 van/naar Hoensbroek Adelante en Heerlen Station, op enkele vroege en late ritten na. In de avonduren en op zondag zijn de ritten naar Hoensbroek gekoppeld aan lijn 1 naar Hoensbroek Adelante en Heerlen Station, maar zijn de ritten uit Hoensbroek gekoppeld aan lijn 2 van Heerlen Station en Hoensbroek Markt.
  • Bij het Parkstad Stadion is deze lijn gekoppeld aan lijn 5 van/naar Kerkrade Gracht, Landgraaf Schaesberg en Heerlen Station, op enkele vroege en late ritten na.
  • In de avonduren en op zondag zijn de ritten van Heerlen naar Hoensbroek bij station Heerlen gekoppeld aan lijn 6 van Kerkrade Busstation, Kerkrade Haanrade, Eygelshoven Centrum en Landgraaf De Dormig.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sBr.svg Hoensbroek, Busstation (gekoppeld aan lijn 1 of lijn 2)  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Demstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Stanleystraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, John Franklinstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Kampstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Schrieversheideweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Rozestraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Gaardstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Kamperheideweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Heksenberg/Kerk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Boerhaavestraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Schandelen/Kerk  
Route rer.svgRoute rrar.svg Heerlen, Schandelermolenweg  
Route 0sTr.svgRoute rsTr.svgRoute rsT0.svg Heerlen, Station (soms gekoppeld aan lijn 6)  
Route rarl.svg Heerlen, Theater  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Akerstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bernardinuscollege  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Molenberglaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Hofdijkstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Guido Gezellestraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Pegasuslaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Tarwehof  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bethlehemstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Gaffelhof  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Peter Schunckstraat  
Route rer.svgRoute rsB0.svg Kerkrade, Parkstad Stadion (gekoppeld aan lijn 5)  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Lijn 4 werd het nieuwe lijnnummer voor de route tussen Hoensbroek Busstation, Heerlen Station, Heerlen Molenberg en Kerkrade Parkstad Stadion. Deze lijn nam de route van lijn 29 tussen Hoensbroek en Heerlen en de route van lijn 25 en lijn 26 tussen Heerlen Station, Heerlen Molenberg en Kerkrade Parkstad Stadion over. De frequentie tussen Heerlen en Kerkrade Parkstad Stadion op zondagochtend voor ca. 11:00 werd verlaagd van 2x/uur naar 1x/uur, maar de frequentie tussen Hoensbroek en Heerlen op zaterdag overdag werd verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur. In Hoensbroek werd deze lijn gekoppeld aan lijn 1 van/naar Hoensbroek Adelante en Heerlen Station, maar in de avonduren en op zondag richting Heerlen aan lijn 2 van Heerlen Station en Hoensbroek Markt. Bij het Parkstad Stadion werd deze lijn gekoppeld aan lijn 5 van/naar Kerkrade Gracht, Landgraaf Schaesberg en Heerlen Station.

Op 21 februari 2021 kwamen de ritten in de avonduren vanaf 23:30 uur te vervallen. Dit betekende concreet dat de laatste rit van Heerlen naar het Parkstad Stadion, de laatste rit van Heerlen naar Hoensbroek en de laatste rit van het Parkstad Stadion naar Heerlen werden opgeheven.

Op 11 december 2022 werden de avondritten van het Parkstad Stadion naar Heerlen van maandag t/m zaterdag na ca. 19:00 uur en op zondag na ca. 18:00 uur een half uur verlaat, net als de gekoppelde ritten van lijn 5. Hierdoor eindigde de halfuursdienst een half uur eerder, maar werd wel een half uur langer doorgereden. Voor doorgaande reizigers bij station Heerlen werden de overstaptijden hierdoor ca. 45 minuten in plaats van ca. 15 minuten. Ook werden de ritten van Heerlen naar Hoensbroek in de avonduren en op zondag gekoppeld aan lijn 6 uit Kerkrade.