Lijn 1 Hoensbroek Busstation - Kerkrade Grens

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 1
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 20, 21
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 1 rijdt van Hoensbroek Busstation via Hoensbroek Adelante, Hoensbroek Overbroek, Heerlen Zeswegen, Heerlen Station, Heerlen Zuyd Hogeschool, Heerlen Zuyderland MC, Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Busstation naar Kerkrade Bleijerheide.

Dienstregeling

  • Deze lijn rijdt samen met lijn 2 een regelmatige dienstregeling tussen Hoensbroek Busstation en Kerkrade Bleijerheide. De routes binnen Hoensbroek en tussen Heerlen Zuyderland MC en Kerkrade Parkstad Stadion zijn licht verschillend; in Kerkrade Bleijerheide rijden de twee lijnen de lusroute in tegengestelde richting ten opzichte van elkaar.
  • Van maandag t/m zaterdag overdag is deze lijn in Hoensbroek gekoppeld aan lijn 4 van/naar Heerlen Station, op enkele vroege en late ritten na. In de avonduren en op zondag zijn de ritten uit Hoensbroek gekoppeld aan lijn 4 van Heerlen Station, maar zijn de ritten naar Hoensbroek gekoppeld aan lijn 2 naar Hoensbroek Markt en Heerlen Station.
  • In de avonduren en op zondag bestaat er in Hoensbroek aansluiting met lijn 2 van/naar Brunssum.
  • Enkele opstartende en uitlopende ritten beginnen of eindigen bij Heerlen Station of in Kerkrade Bleijerheide bij de halte Grens.
  • Van maandag t/m vrijdag buiten de vakanties wordt deze lijn in de ochtendspits van Kerkrade Busstation naar Kerkrade Parkstad Stadion éénmaal versterkt door lijn 603. De routes van beide lijnen zijn gelijk.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Hoensbroek, Busstation (gekoppeld aan lijn 4 of lijn 2)  
Route rsr.svg Hoensbroek, Bertus Aafjeshof  
Route rsr.svg Hoensbroek, Patersweg  
Route rsr.svg Hoensbroek, Randweg  
Route rsr.svg Hoensbroek, Adelante  
Route rsr.svg Hoensbroek, Kasteel Hoensbroek  
Route rsr.svg Hoensbroek, Sint Jansstraat  
Route rsr.svg Hoensbroek, Burgemeester Kessenplein  
Route rsr.svg Hoensbroek, Monseigneur Feronlaan  
Route rsr.svg Hoensbroek, Ligtenbergstraat  
Route rsr.svg Hoensbroek, Prins Willemstraat  
Route rsr.svg Heerlen, De Koumen  
Route rhrr.svg Heerlen, Wijngaardsweg  
Route rhlr.svg Heerlen, Terhoevenderweg  
Route rsr.svg Heerlen, Vrankerkerklaan  
Route rsr.svg Heerlen, Huisbergerstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Mijnzetellaan  
Route rsr.svg Heerlen, Carboonstraat  
Route rsr.svg Heerlen, CBS-weg 15  
Route rsr.svg Heerlen, CBS  
Route rsTr.svg Heerlen, Station  
Route rsr.svg Heerlen, Theater  
Route rsr.svg Heerlen, Douvenrade  
Route rsr.svg Heerlen, Pijnsweg  
Route rsr.svg Heerlen, Zuyd Hogeschool  
Route rsr.svg Heerlen, Professor Lambertstraat  
Route rsr.svg Heerlen, De Thun  
Route rsr.svg Heerlen, Tichelbeekstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Henri Dunantstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Zuyderland MC  
Route rsr.svg Heerlen, Peschstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Zandweg  
Route rsr.svg Heerlen, Bradleystraat  
Route rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Kerk  
Route rsr.svg Heerlen, Bautscherweg  
Route rsr.svg Heerlen, Rukker  
Route rsBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rsr.svg Kerkrade, Heerlenersteenweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Oude Maar  
Route rsr.svg Kerkrade, Papaverplein  
Route rsr.svg Kerkrade, Strijthagenweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Kaalheiderplein  
Route rsr.svg Kerkrade, Gaia ZOO  
Route rsr.svg Kerkrade, Kerkradersteenweg  
Route rsr.svg Kerkrade, Zuyderland MC  
Route rsBr.svg Kerkrade, Busstation    
Route rsr.svg Kerkrade, Einderstraat  
Route rTar.svg Kerkrade, Station  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Kerkrade, Vroenstraat  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Kerkrade, Ursulastraat  
Route rhrr.svgRoute rlr.svg Kerkrade, Doctor Ackensplein  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Kerkrade, Kruisstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Kerkrade, Domaniale Mijnstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Kerkrade, Pricksteenweg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Kerkrade, Schummerstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Kerkrade, Grens  
Route rUsr.svg  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Lijn 1 werd het nieuwe lijnnummer voor de route tussen Hoensbroek, Heerlen Station, Heerlen Zuyderland MC, Kerkrade Parkstad Stadion, Kerkrade Busstation en Kerkrade Bleijerheide. Deze lijn nam de route van lijn 21 tussen Hoensbroek en Kerkrade Parkstad Stadion over en nam samen met lijn 2 de route van lijn 20 tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Kerkrade Bleijerheide over. In Hoensbroek verviel de lijnkoppeling bij de halte Randweg; in plaats daarvan werd altijd doorgereden van/naar het Busstation, waar deze lijn gekoppeld werd aan lijn 4 van/naar Heerlen Station, maar in de avonduren en op zondag richting Hoensbroek aan lijn 2 naar Hoensbroek Markt en Heerlen Station. Er werden niet langer ritten geknipt in Heerlen. In Kerkrade Bleijerheide ging deze lijn de ritten met de klok mee rijden, terwijl lijn 2 juist de ritten tegen de klok in ging verzorgen. Er werd voortaan netjes alternerend gereden: van maandag t/m vrijdag tussen ca. 20:30 en 21:30 reden niet langer twee ritten achter elkaar tegen de klok in.

Op 21 februari 2021 kwamen de ritten in de avonduren vanaf 23:30 uur te vervallen. Dit betekende concreet dat de voorlaatste rit van Hoensbroek naar Kerkrade ging eindigen in Kerkrade Bleijerheide bij de halte Grens, dat de laatste rit van Hoensbroek naar Kerkrade werd ingekort tot Heerlen Station en dat de laatste twee ritten vanaf Kerkrade, waarbij de voorlaatste doordeweeks naar Heerlen Station en in het weekend naar Hoensbroek reed en de laatste op alle dagen naar Heerlen Station reed, werden opgeheven.