Lijn 3 Schinveld Brunssummerstraat - Heerlen Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 3
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120
VDL Citea LLE-115 Electric
VDL Citea LLE-99
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 20
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Dal 2-4x/uur
Avond (werkdagen) 1-4x/uur
Avond (weekend) 1-2x/uur
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 1-2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 3 rijdt van Schinveld via Brunssum en Heerlen Heksenberg naar Heerlen Station en Kerkrade Parkstad Stadion.

Let op: verstoring
Wegens wegwerkzaamheden wordt deze lijn in Brunssum omgeleid. Dit zal duren van 5 juni 2023 t/m 7 juli 2023, einde dienst, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden. De koppeling met de lijnen 36 en 37 vindt tijdelijk plaats bij de halte Prinses Marijkestraat.

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

  • Op werkdagen tot ca. 20:00 uur wordt 2x/uur gereden tussen Schinveld en Heerlen en 2x/uur tussen Brunssum en Heerlen, zodat tussen Brunssum en Heerlen een kwartierdienst ontstaat. Buiten de vakanties in de spitsuren en in de daluren vanaf ca. 14:30 uur rijden de ritten van/naar Schinveld door tot Kerkrade Parkstad Stadion.
  • In de avonduren vanaf ca. 20:00 uur en in het weekend wordt 1x/uur gereden tussen Schinveld en Heerlen en 1x/uur tussen Brunssum en Heerlen, zodat tussen Brunssum en Heerlen een halfuursdienst ontstaat.
  • Schinveld wordt bediend tot ca. 22:45 uur; de laatste rit van de uurdienst naar Schinveld rijdt tot Brunssum.
  • Alle tot Brunssum beperkte ritten zijn 1x/uur gekoppeld aan lijn 36 van/naar Jabeek en Sittard en op werkdagen overdag ook 1x/uur aan lijn 37 van/naar Merkelbeek en Sittard, met uitzondering van enkele vroege en late ritten.
  • Op werkdagen overdag zijn de ritten van Brunssum naar Heerlen gekoppeld aan lijn 6 naar Eygelshoven en Kerkrade Busstation. De ritten uit Sittard en Jabeek rijden als lijn 6 via Haanrade; de ritten uit Sittard en Merkelbeek rijden als lijn 6 via Lückerheide.
  • Op werkdagen buiten de vakanties wordt deze lijn in de ochtendspits van Brunssum naar Heerlen Bernardinuscollege en van Kerkrade Parkstad Stadion naar Heerlen Station telkens éénmaal versterkt door lijn 603. De routes van beide lijnen zijn gelijk.

Overstapmogelijkheden

  • In Schinveld bestaat bij de halte A Gen Bies aansluiting met de MultiBus van/naar Gangelt Mindergangelt.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rNsr.svg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Schinveld, Brunssummerstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Schinveld, Wilhelminaplein  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Schinveld, A Gen Bies  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Schinveld, Mariabergstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Schinveld, Bouwbergstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Schinveld, Boschstraat  
Route rarr.svg Brunssum, Meelovenstraat  
Route rsr.svg Brunssum, Schuttershof  
Route rsr.svg Brunssum, Kochstraat  
Route rhlr.svg Brunssum, Sint Gregoriuslaan  
Route rhrr.svg Brunssum, Prins Hendriklaan  
Route rXr.svgRoute 0Xr.svg Brunssum, Wilhelminastraat (gekoppeld aan lijn 36 of lijn 37)  
Route ra0lr.svg  
Route rXhlr.svg Brunssum, Koutenveld  
Route rXr.svg Brunssum, Lindeplein  
Route rXr.svg Brunssum, Rumpenerstraat/Bodemplein  
Route rsTHr.svgRoute 0sTHr.svg Brunssum, Prinses Marijkestraat (gekoppeld aan lijn 36 of lijn 37)  
Route ra0lr.svg  
Route rsTHr.svg Brunssum, Prins Hendriklaan/Bodemplein  
Route rsr.svg Brunssum, Langeberg  
Route rsr.svg Brunssum, Brederostraat  
Route rsr.svg Heerlen, Kamperheideweg  
Route rsr.svg Heerlen, Heksenberg/Kerk  
Route rsr.svg Heerlen, Saffierstraat  
Route rsr.svg Heerlen, Sittarderweg/Kerk  
Route rrar.svg Heerlen, Sittarderweg/CBS  
Route rsT0.svgRoute rsTr.svg Heerlen, Station (soms gekoppeld aan lijn 6)  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Theater  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Akerstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bernardinuscollege  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Burgemeester Waszinkstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Heesberg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bradleystraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Kerk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bautscherweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Rukker  
Route rer.svgRoute rsB0.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Lijn 3 was het nieuwe lijnnummer voor de route van lijn 20 tussen Schinveld, Brunssum, Heerlen Heksenberg, Heerlen Station en Kerkrade Parkstad Stadion. De lijnkoppelingen in Brunssum bleven met deze lijn behouden. Tussen Heerlen Station en Kerkrade Parkstad Stadion ging deze lijn alleen nog van maandag t/m vrijdag in de spits buiten de vakanties 2x/uur rijden. Op dit traject ontstonden voortaan ook reismogelijkheden met lijn 8 en lijn 43. De route tussen Kerkrade Parkstad Stadion, Kerkrade Busstation en Kerkrade Bleijerheide werd overgenomen door lijn 1 en lijn 2: lijn 1 ging in Bleijerheide met de klok mee rijden en lijn 2 tegen de klok in. Tegelijkertijd met de hernummering van deze lijn werd ook lijn 620 hernummerd in lijn 603. Van deze scholierenlijn kwamen de middagritten tussen Heerlen en Kerkrade Parkstad Stadion te vervallen; er kon dan gereisd worden met lijn 3, lijn 8 of lijn 43.

Op 21 februari 2021 werd de dienstregeling buiten de vakanties gelijkgetrokken aan de vakantiedienstregeling. Dit betekende dat het traject tussen Heerlen Station en Kerkrade Parkstad Stadion werd opgeheven: voortaan reden de ritten van/naar Schinveld ook van maandag t/m vrijdag buiten de vakanties in de spits slechts tot Heerlen Station. Omdat al vanaf de invoering van deze lijn een tijdelijke dienstregeling had gegolden die overeenkwam met de vakantiedienstregeling, veranderde er in de praktijk niets. Hoewel het officieel meer dan twee maanden deel uitmaakte van de lijn, werd het traject naar Kerkrade Parkstad Stadion nooit door deze lijn bediend. In de avonduren kwamen de ritten vanaf 23:30 uur te vervallen. Dit betekende concreet dat de laatste rit van Heerlen naar Brunssum, Jabeek en Sittard werd opgeheven.

Op 12 december 2021 werd het traject naar Kerkrade Parkstad Stadion weer aan de lijn toegevoegd. Voor het eerst sinds het bestaan van de lijn werd het traject ook daadwerkelijk bediend. Van maandag t/m vrijdag buiten de vakanties in de spitsuren en in de daluren vanaf ca. 14:30 uur reden de ritten van/naar Schinveld door naar/van Kerkrade Parkstad Stadion.

Op 11 december 2022 werd de frequentie op zaterdag in verband met de lage bezetting verlaagd naar 1x/uur tussen Schinveld en Heerlen en 1x/uur tussen Brunssum en Heerlen met een koppeling aan lijn 36 van/naar Jabeek en Sittard, net als op zondag en in de avonduren. Daardoor vervielen op zaterdag de koppelingen met lijn 37.