Lijn 8 Kerkrade Parkstad Stadion - Ubach over Worms Zilverschoon

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 8
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Parkstad
Materieel VDL Citea LLE-120
VDL Citea SLF-120
VDL Citea LLE-99
Rijdt sinds 13 december 2020
Voorganger(s) 20, 22
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1-2x/uur
Dal 0-1x/uur
Avond (werkdagen) 0-2x/uur
Avond (weekend) 0-1x/uur
Avond (vakantie) 0-1x/uur
Zaterdag 0-1x/uur
Zondag 0-1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 8 rijdt van Kerkrade Parkstad Stadion en Heerlen Station via Heerlen Meezenbroek, Landgraaf Kakert en Landgraaf Nieuwenhagen naar Ubach over Worms Lauradorp, Ubach over Worms Waubach en Ubach over Worms Abdissenbosch.

Dienstregeling

  • De lusroute in Ubach over Worms wordt in tegengestelde richting gereden door lijn 7.
  • Op werkdagen buiten de vakanties in de spits wordt 2x/uur gereden tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Ubach over Worms.
  • Op werkdagen buiten de vakanties in de avond wordt tot ca. 19:30 uur 2x/uur gereden tussen Heerlen en Ubach over Worms.
  • Op werkdagen buiten de vakanties in de daluren en in de avond na ca. 19:30 uur, en in de vakanties en in het weekend de hele dag, wordt 1x/uur gereden tussen Heerlen en Ubach over Worms. Daarnaast wordt van maandag t/m vrijdag in de vakanties in de spits ook 2x/uur gereden tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Heerlen. Er zijn dan echter geen doorgaande ritten in Heerlen.
  • Op werkdagen buiten de vakanties tussen ca. 09:45 uur en 14:30 uur en in de vakanties tussen ca. 09:45 uur en 15:30 uur, op zaterdag tussen ca. 07:45 uur en 18:45 uur en op zondag tussen ca. 08:30 uur en 17:45 uur richting Heerlen, respectievelijk tussen ca. 08:30 uur en 19:45 uur richting Ubach over Worms, zijn de ritten naar/van Ubach over Worms bij Heerlen Station gekoppeld aan lijn 7 van/naar Heerlen Zuyderland MC.
  • Enkele opstartende of uitlopende ritten beginnen of eindigen bij Heerlen Station of in Ubach over Worms bij de halte Zilverschoon.
  • Op werkdagen buiten de vakanties wordt deze lijn in de ochtendspits van Kerkrade Parkstad Stadion naar Heerlen Station en van Heerlen Station naar Heerlen Bernardinuscollege telkens éénmaal versterkt door lijn 603. De routes van beide lijnen zijn gelijk.

Overstapmogelijkheden

  • In Ubach over Worms bestaat bij de halte Zilverschoon een overstap met lijn 723.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0sBr.svg Kerkrade, Parkstad Stadion    
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Rukker  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bautscherweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Heerlerbaan/Kerk  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bradleystraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Heesberg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Burgemeester Waszinkstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Bernardinuscollege  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Akerstraat  
Route rer.svgRoute rrar.svg Heerlen, Theater  
Route 0sTr.svgRoute rsTr.svgRoute rsT0.svg Heerlen, Station (vaak gekoppeld aan lijn 7)  
Route rarl.svg Heerlen, Den Haagstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Zutphenstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Kasteellaan  
Route rer.svgRoute rsr.svg Heerlen, Govert Flinckstraat  
Route rer.svgRoute rsr.svg Landgraaf, Hompertsweg  
Route rer.svgRoute rsr.svg Landgraaf, Jan de Witplein  
Route rer.svgRoute rsr.svg Landgraaf, Centrum Op de Kamp  
Route rer.svgRoute rsr.svg Landgraaf, Hoogstraat/Kerk  
Route rral.svg Landgraaf, Pleistraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Vleetkamp  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Havikweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Sperwerweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Reeweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, De Tichel  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Kloosterstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Steenenkruisweg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Maastrichterlaan/Kerk  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Maastrichterlaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Zilverschoon  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Op 13 december 2020 werd de stadsdienst Parkstad geherstructureerd. Hierbij werd lijn 22 hernummerd naar lijn 8. Vanaf station Heerlen werd de lijn verlengd naar Heerlen Heesberg en Kerkrade Parkstad Stadion; dit traject werd alleen bediend van maandag t/m vrijdag overdag, tijdens de vakanties slechts in de spitsuren. Hier werd deels de bediening van lijn 20 overgenomen. Tijdens de vakanties en in het weekend overdag werden de ritten van/naar Ubach over Worms gekoppeld aan lijn 7 van/naar Heerlen Zuyderland MC. De frequentie op zaterdag werd verlaagd van 2x/uur naar 1x/uur.

Op 21 februari 2021 werd de dienstregeling buiten de vakanties gelijkgetrokken aan de vakantiedienstregeling. Dit betekende dat er niet langer doorgaande ritten werden aangeboden tussen het Parkstad Stadion en Ubach over Worms. Overdag werd de frequentie verlaagd van 2x/uur over het volledige traject tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Ubach over Worms naar 1x/uur tussen Heerlen en Ubach over Worms en 2x/uur in de spitsuren tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Heerlen, en werden de ritten van/naar Ubach over Worms tussen ca. 09:45 en 15:30 uur bij Heerlen Station gekoppeld aan lijn 7 van/naar Heerlen Zuyderland MC. In de avonduren tot ca. 20:00 uur werd de frequentie verlaagd van 2x/uur tussen Heerlen en Ubach over Worms naar 1x/uur. Omdat al vanaf de invoering van deze lijn een tijdelijke dienstregeling had gegolden die overeenkwam met de vakantiedienstregeling, veranderde er in de praktijk niets op dit punt. Op zondagavond tot ca. 20:00 uur werden de ritten naar Ubach over Worms voortaan ook gekoppeld aan lijn 7 vanaf Heerlen Zuyderland MC, maar alleen in deze richting. Op alle dagen kwamen in de avonduren de ritten vanaf 23:30 uur te vervallen, wat concreet betekende dat tussen Heerlen en Ubach over Worms de laatste rit in beide richtingen werd opgeheven.

Op 22 maart 2021 werd de route van Ubach over Worms naar Landgraaf gewijzigd. Voortaan ging de bus niet meer via de Brunssummerweg rijden, maar via de Vogelzankweg. Hierdoor werd de halte Brunssummerweg permanent opgeheven, maar wel werd voortaan ook richting Heerlen de halte Pleistraat aangedaan.

Voormalige route via de Brunssummerweg
Halte
Route rral.svg Landgraaf, Hoogstraat/Kerk  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Landgraaf, Pleistraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Landgraaf, Brunssummerweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Vogelzankweg  
Route rlr.svgRoute rdr.svg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Steenenkruisweg  

Op 4 oktober 2021 werd de route in Ubach over Worms gewijzigd. Voortaan ging de bus niet meer via de Kerkstraat, Pastoor Scheepersstraat en Churchillstraat rijden, maar via de Maastrichterlaan en de Europaweg-Zuid. Hierdoor werden de haltes Laura Juliastraat en Pastoor Scheepersstraat niet meer aangedaan. In plaats daarvan werd bij de bestaande halte Zilverschoon gestopt, die tevens de functie van begin- en eindhalte en de functie van overstaphalte op de buurtbus overnam van de halte Pastoor Scheepersstraat. Lijn 723 bleef wel nog de halte Pastoor Scheepersstraat bedienen, maar de halte Laura Juliastraat werd permanent opgeheven.

Voormalige route in Ubach over Worms
Halte
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Kloosterstraat  
Route rdr.svgRoute rlr.svg  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Maastrichterlaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Laura Juliastraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Ubach over Worms, Pastoor Scheepersstraat  
Route rsUr.svg  

Op 12 december 2021 werd de bediening van maandag t/m vrijdag buiten de vakanties uitgebreid. Voortaan werd in de spits niet langer 2x/uur tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Heerlen en 1x/uur tussen Heerlen en Ubach over Worms gereden, zoals in de vakantiedienstregeling, maar in plaats daarvan 2x/uur doorgaand tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Ubach over Worms. Het aantal ritten tussen Kerkrade Parkstad Stadion en Heerlen Station werd daarmee in beide richtingen verhoogd van 4 naar 7 in de ochtendspits en van 8 naar 9 in de middagspits. In de avonduren tot ca. 19:30 uur werd de frequentie tussen Heerlen en Ubach over Worms verhoogd van 1x/uur naar 2x/uur. In de middag was deze lijn een uur minder lang gekoppeld aan lijn 7, doordat in beide richtingen één rit van lijn 7 al zelf de volledige route naar/van Ubach over Worms ging rijden.

Op 11 december 2022 werd de route in Ubach over Worms wederom gewijzigd. Lijn 8 en lijn 7 reden niet langer via de Grensstraat, Kantstraat, Gank, Gravenweg en Bernadettelaan, maar via de Europaweg-Noord. Op de oude route werden de haltes Grensstraat, Gank/Watergraaf, Gank/Eesterenstraat en Bernadettelaan opgeheven. Op de nieuwe route werden in de Europaweg-Noord de nieuwe haltes De Tichel en Reeweg geplaatst. Om de niet langer bediende straten ook van de andere zijde beter te ontsluiten, werd de halte Vogelzankweg in de Reeweg opgeheven en vervangen door twee nieuwe haltes in de Vogelzankweg: Havikweg en Vleetkamp.

Voormalige route in Ubach over Worms
Halte
Route rral.svg Landgraaf, Pleistraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Vogelzankweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Sperwerweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Bernadettelaan  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Gank/Eesterenstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Gank/Watergraaf  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Grensstraat  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Ubach over Worms, Kloosterstraat  
Route rdr.svgRoute rlr.svg  
Route rsUr.svg