Lijn 723 Landgraaf Mondo Verde - Übach-Palenberg Palenberg Bahnhof

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Buurtbus-grijs-opgeheven.svg
Voormalige buurtbuslijn 723
in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg (2017-2031)
Lijnsoort Buurtbus
Stadsdienst Parkstad
Vereniging Rimburg-Eygelshoven
Materieel Mercedes-Benz Sprinter
Periode 23 oktober 2017 t/m 11 december 2021
Voorganger(s) 402
Opvolger(s) 723
Frequenties
Spits 1x/uur (laatste rit OV-lijntaxi)
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur (laatste rit OV-lijntaxi)
Zondag reed niet
Lijn 723 rijdt bij Mondo Verde.

Lijn 723 reed van Landgraaf Mondo Verde via Eygelshoven Hopel, Eygelshoven Centrum, Ubach over Worms Waubach en Rimburg naar Übach-Palenberg Palenberg.

Dienstregeling

  • In de avonduren en op zondag werd het traject tussen Landgraaf Mondo Verde en Eygelshoven Centrum overgenomen door lijn 9.
  • De laatste rit richting Übach-Palenberg reed als OV-lijntaxi en slechts op een beperkt traject. Van maandag t/m vrijdag reed deze rit van Eygelshoven Station naar Rimburg Markt; op zaterdag, een uur eerder, reed deze rit van Landgraaf Mondo Verde naar Rimburg Markt.
  • Van maandag t/m vrijdag begon de eerste rit naar Landgraaf Mondo Verde in Rimburg bij de halte Markt.
  • Het rondje in Ubach over Worms werd altijd in dezelfde richting gereden.

Overstapmogelijkheden

  • In Ubach over Worms bestond bij de halte Zilverschoon aansluiting met lijn 7 en lijn 8 van/naar Heerlen.

Route

Langs de route van de buurtbus mocht ook buiten de haltes in- en uitgestapt worden, mits de bus veilig kon stoppen.

Halte
Route 0sr.svg Landgraaf, Mondo Verde  
Route rsTr.svg Eygelshoven, Station  
Route rsr.svg Eygelshoven, Spechtstraat  
Route rsr.svg Eygelshoven, Laurastraat  
Route rsr.svg Eygelshoven, Centrum  
Route rsTr.svg Eygelshoven, Waubacherweg  
Route rsNrr.svg  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Europaweg-Zuid  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Zilverschoon  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Pastoor Scheepersstraat  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Europaweg-Zuid  
Route rsUrr.svg  
Route rsr.svg Rimburg, Hoverveldweg  
Route rsr.svg Rimburg, Kerkveldweg  
Route rsr.svg Rimburg, Broekhuizenstraat  
Route rsr.svg Rimburg, Markt  
Route rsGr.svg Grens Nederland - Duitsland  
Route rsr.svg Übach-Palenberg, Marienberg Wurmtal  
Route rsT0.svg Übach-Palenberg, Palenberg Bahnhof  

Geschiedenis

Op 23 oktober 2017 ging een buurtbus rijden tussen Landgraaf Mondo Verde, Eygelshoven, Ubach over Worms, Rimburg en het Duitse Übach-Palenberg. In eerste instantie zou deze buurtbus op 28 augustus 2017 gaan rijden, maar door een tekort aan goedgekeurde vrijwilligers werd de start van de buurtbus uitgesteld. De route van de buurtbus werd vrijwel hetzelfde als die van de voormalige lijn 23, alleen werd vanaf Eygelshoven Station voortaan naar Landgraaf Mondo Verde gereden in plaats van naar het bedrijventerrein bij de Vestastraat. Door de nieuwe buurtbusverbinding kwam er voor Rimburg weer een vaste lijndienst in plaats van alleen OV-shuttle 402 vanaf Ubach over Worms. De nieuwe lijn ging van maandag t/m vrijdag overdag 1x/uur rijden. De eerste rit naar Landgraaf Mondo Verde begon bij Rimburg Markt; de laatste rit uit Übach-Palenberg eindigde bij Eygelshoven Station.

Op 10 december 2017 werden ook op zaterdag overdag ritten toegevoegd in een frequentie van 1x/uur, waarbij de laatste rit uit Übach-Palenberg ging eindigen bij Eygelshoven Station. Tevens werd de halte Europaweg-Zuid in beide richtingen niet alleen voor, maar ook na de lusroute door Ubach over Worms aangedaan. In de avonduren en op zondag werd voortaan 1x/uur als OV-lijntaxi gereden tussen Ubach over Worms en Rimburg; OV-shuttle 402 werd opgeheven. Op zaterdagavond eindigde de vaste lijndienst en begon de OV-lijntaxi een uur eerder dan doordeweeks. De in Ubach over Worms beginnende en eindigende ritten reden slechts een half rondje, van/naar de halte Pastoor Scheepersstraat.

Route van de in Ubach over Worms beginnende en eindigende ritten
Halte
Route rer.svgRoute rsNrr.svg  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Europaweg-Zuid  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rhlar.svg Ubach over Worms, Zilverschoon  
Route 0hlr.svgRoute rhlr.svgRoute rhlr.svgRoute rhl0.svg Ubach over Worms, Pastoor Scheepersstraat  
Route rahll.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Laura Juliastraat  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Europaweg-Zuid  
Route rer.svgRoute rsUrr.svg  

Op 9 december 2018 werden de ritten van de vaste lijndienst ca. 20 minuten verlaat. In de vroege avond werd de dienstregeling aangepast. Van maandag t/m vrijdag werd de laatste rit van Landgraaf Mondo Verde naar Übach-Palenberg samen met de eerste OV-lijntaxirit van Ubach over Worms naar Rimburg omgezet in een OV-lijntaxi van Eygelshoven Station naar Rimburg Markt en op zaterdag, een uur eerder, werd de laatste rit van Landgraaf Mondo Verde naar Übach-Palenberg samen met de eerste OV-lijntaxirit van Ubach over Worms naar Rimburg omgezet in een OV-lijntaxi van Landgraaf Mondo Verde naar Rimburg Markt. Andersom werd zowel van maandag t/m vrijdag als op zaterdag een uur eerder de laatste rit van Übach-Palenberg naar Eygelshoven Station opgeheven.

Op 16 maart 2020 werd deze lijn in verband met de coronapandemie tijdelijk opgeheven.

Op 18 januari 2021 werd deze lijn weer opgestart. De busjes waren inmiddels aangepast met kuchschermen, extra ventilatie en een speciaal luchtfilter. De stoel schuin achter de chauffeur mocht niet gebruikt worden; zodoende konden maximaal 7 personen mee. Ook kon door de afstandsregels de invalidenlift niet gebruikt worden. Reizigers die normaal de invalidenlift gebruikt zouden hebben, konden gespecialiseerd vervoer aanvragen door minstens 3 uur van tevoren telefonisch te reserveren onder vermelding van het lijnnummer van de buurtbus en de gewenste in- en uitstaphaltes.

Op 21 februari 2021 werden vrijwel alle OV-lijntaxiritten opgeheven. Dit betrof alle ritten in de avonduren van maandag t/m vrijdag vanaf 19:30 uur, in de avonduren op zaterdag vanaf 18:20 uur, en op zondag. Alleen de twee afwijkende OV-lijntaxiritten in de vroege avond, van maandag t/m vrijdag van Eygelshoven Station naar Rimburg Markt en op zaterdag van Landgraaf Mondo Verde naar Rimburg Markt, bleven nog rijden.

Op 4 oktober 2021 werd in Ubach over Worms de halte Laura Juliastraat opgeheven. In verband met de gewijzigde route in Ubach over Worms van lijn 7 en lijn 8 van/naar Heerlen, werd de overstapmogelijkheid op deze lijnen verplaatst van de halte Pastoor Scheepersstraat naar de halte Zilverschoon.

Voormalige route in Ubach over Worms
Halte
Route rsNrr.svg  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Europaweg-Zuid  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Zilverschoon  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Pastoor Scheepersstraat  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Laura Juliastraat  
Route rhlr.svgRoute rhlr.svg Ubach over Worms, Europaweg-Zuid  
Route rsUrr.svg  

Op 12 december 2021 werd lijn 723 in Landgraaf vanaf Mondo Verde één halte doorgetrokken naar het Station. Hierdoor werd de verbinding tussen station Landgraaf en Mondo Verde nu de hele week geboden; 's avonds en op zondag werd deze verbinding al verzorgd door lijn 9. De dienstregeling wijzigde niet, op één rit na. De OV-lijntaxirit op zaterdag, de laatste rit van de dag, ging net als de rit van maandag t/m vrijdag slechts van Eygelshoven Station naar Rimburg Markt rijden en begon niet langer in Landgraaf.