De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 14 Leeuwarden Station - Drachten De Hanebalken

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus grijs.svg
Voormalige snelbuslijn 14
Vervoerder(s) VEONN (1996 - 1999),
Arriva (1999 - 2008),
Qbuzz (2008 - 2009)
Concessies Zuidoost-Fryslân (2002-2008),
Zuidoost-Fryslân (2009-2016)
Regio Zuidoost-Friesland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz O408, Den Oudsten Alliance, MAN Lion's City, Volvo 8700
Periode 3 november 1996 t/m 12 december 2009
Voorganger(s) 24
Opvolger(s) 14
Frequenties
Spits 3x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur (middag/avond)

Lijn 14 reed van Leeuwarden via Garyp, Nijega en Nijtap naar Drachten.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Leeuwarden, Station  
Route rsr.svg Leeuwarden, Klanderij  
Route rsr.svg Leeuwarden, Huizumerlaan  
Route rsr.svg Leeuwarden, Borniastraat  
Route rsr.svg Leeuwarden, Aldlânsdijk  
Route rsr.svg Leeuwarden, Henri Dunantweg  
Route rsr.svg Leeuwarden, Drachtsterweg  
Route rsr.svg Garyp, Rijksweg  
Route rsr.svg Nijega, Rijksweg  
Route rsr.svg Nijtap, Nijtap  
Route rsr.svg Drachten, De Folgeren  
Route rsr.svg Drachten, Noord  
Route rsBr.svg Drachten, Busstation    
Route rrar.svg Drachten, Noorderbuurt  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Drachten, Van Knobelsdorffplein    
Route rsr.svg Drachten, Ziekenhuis  
Route rsr.svg Drachten, Martin Luther Kingsingel  
Route rsr.svg Drachten, John F. Kennedylaan  
Route rsr.svg Drachten, Eikesingel  
Route rsr.svg Drachten, Eems  
Route rsr.svg Drachten, Zwemmer  
Route rsr.svg Drachten, Overstesingel  
Route rsr.svg Drachten, Voorhuis  
Route rsr.svg Drachten, Voergang  
Route rsr.svg Drachten, Dorsvloer  
Route rs0.svg Drachten, De Hanebalken  

Geschiedenis

Begin 1996 fuseerden de FRAM en de DVM/NWH tot de nieuwe maatschappij VEONN (Vervoersonderneming Noord-Nederland). De eerste dienstregeling van deze nieuwe maatschappij ging in op 3 november 1996. Op deze datum werd het oude lijnnummer 24 vernummerd naar 14, de route en dienstregeling bleven vermoedelijk ongewijzigd.

In de dienstregeling 1996/1997 werd van maandag t/m vrijdag overdag een halfuursdienst over het hele traject gereden en in de avonduren en op zaterdag een uurdienst over het hele traject. Tijdens de vakantieperioden werden enkele ritten beperkt tot de stadsroute in Drachten. Op zaterdag overdag werd dit binnen Drachten aangevuld tot een halfuursdienst. Op zondag tot 17:00 werd alleen op dit traject gereden, waarna tot het einde van de avond wel het hele traject werd gereden.

Op een onbekend moment kwamen de ritten binnen Drachten op zondag tot 17:00 geheel te vervallen.

Op 1 juni 1997 werd de route in Drachten iets gewijzigd. De route via het Ziekenhuis kwam te vervallen, daarvoor in de plaats via de Overstesingel, Eikesingel en Burgemeester Wuiteweg rijden. Naar het Ziekenhuis waren de overige buslijnen richting Drenthe het alternatief.

In de Arriva dienstregeling 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag globaal elke 20 minuten gereden. Op een paar uur in de ochtend na. Vanaf het eind van de middag reed er nog maar één rit per uur door naar Leeuwarden, de overige ritten reden alleen op het traject De Hanebalken - Busstation in Drachten. In de schoolvakanties werd er één keer per uur het gehele traject gereden en het andere half uur alleen het traject De Hanebalken - Busstation in Drachten. Op zaterdag werd er één keer per uur het gehele traject gereden. Op zondag werd er vanaf 17.00 uur elke uur gereden. De halte Nijega Rijksweg werd voortaan richting Drachten alleen op verzoek aangedaan.

Op 1 september 2002 ging de eerste concessie Zuidoost-Fryslân van start. Hierbij werden flinke wijzigingen doorgevoerd in het lijnennet. In Drachten werd de route voortaan via het Ziekenhuis geleid, zodat bewoners van de woonwijk De Trisken een rechtstreekse verbinding hiermee kregen. Op zondagavond werden extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd, waarmee de frequentie omhoog ging naar een regelmatige 2-uursdienst.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op een later moment (2003) werd op zondagochtend nog 1x per 2 uur gereden, maar in 2008 was dit weer gewoon een uurdienst.

Op 14 december 2008 ging de exploitatie over van Arriva naar Qbuzz, welke de concessie Zuidoost-Fryslân na de aanbesteding had gewonnen. De route en dienstregeling bleven vrijwel ongewijzigd gehandhaafd.

Op 13 december 2009 werd een geheel nieuw lijnennet geïntroduceerd door Qbuzz in Zuidoost-Fryslân. Diverse lijnen werden aan elkaar geplakt of gesplitst, met als doel dat reizigers minder vaak hoefden over te stappen en meer doorgaande reismogelijkheden ontstonden. Het merendeel van de ritten van deze lijn ging vanaf Drachten verder rijden naar Assen via de oude route van lijn 116 (via Oosterwolde en Veenhuizen). Over het hele traject bleef dagelijks minimaal 1x/uur een bus rijden, de stadsroute naar De Trisken bleef alleen bestaan voor enkele uitlopers vanuit Leeuwarden. Op de overige tijdstippen was de Qliner hier het alternatief.