Dienstregeling concessie Regio Utrecht 2021

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Met ingang van 3 januari 2021 gaat in de Regio Utrecht de nieuwe dienstregeling in. Door de drastisch afgenomen reizigersaantallen als gevolg van de Corona-pandemie vinden op vrijwel alle lijnen aanpassingen plaats om zo een bezuiniging van 8% te bereiken. Op deze pagina een overzicht van alle wijzigingen.

Wijzigingen per lijn

Stadsdienst Utrecht

De frequenties worden weer grotendeels hersteld tot hoe ze begin 2020 waren. Echter start de 10-minutendienst op zaterdag voortaan pas om 10.00 uur. De haltes op Bedrijventerrein Overvecht worden alleen nog in de drukste richting bediend: tot 12.30 uur richting Overvecht en van 12.00 tot 18.00 uur richting Hoograven. Tevens wordt een voorzomerdienstregeling ingevoerd waardoor in de zes weken voorafgaand aan de zomerdienst reeds met de zomerdienst-frequenties wordt gereden.

Lijn 2 rijdt voortaan niet meer door het centrum, maar er via de Singels omheen. Hierdoor vervallen de haltes Domplein, Catharijneconvent, Universiteitsmuseum, Centraal Museum en Tolsteegbrug. Op maandag t/m vrijdag wordt de frequentie verlaagd naar 2x/uur en op zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur naar 4x/uur. Alle ritten na 19.00 uur vervallen.

De frequenties worden weer hersteld tot wat ze begin 2020 waren. Tevens wordt een voorzomerdienstregeling ingevoerd waardoor in de zes weken voorafgaand aan de zomerdienst reeds met zomerdienst-frequenties wordt gereden.

In de avonduren en op zondagochtend vervallen de verdichtingsritten tussen Utrecht Centraal en Voordorp en wordt voortaan alleen nog 2x/uur de gehele route gereden.

In de spitsrichting wordt tussen Utrecht Centraal en Oog in Al de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur. Op zaterdag wordt voortaan niet meer gereden tussen De Wetering en Maarssen, ook vervalt de halte Welgelegen.

's Avonds en in het weekend wordt voortaan niet meer gereden tussen Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard.

De frequenties worden weer hersteld tot wat ze begin 2020 waren en de halte Anton Geesinkstraat vervalt. Tevens wordt een voorzomerdienstregeling ingevoerd waardoor in de zes weken voorafgaand aan de zomerdienst reeds met zomerdienst-frequenties wordt gereden.

Halte De Hoogstraat vervalt richting het Diakonessenhuis, gelijktijdig wordt de nabijgelegen halte Prins Hendriklaan hernoemd tot De Hoogstraat. Tevens wordt een voorzomerdienstregeling ingevoerd waardoor in de zes weken voorafgaand aan de zomerdienst reeds met zomerdienst-frequenties wordt gereden.

Halte Utrechtse Bazaar vervalt, tevens wordt de halte P+R Papendorp hernoemd tot Papendorp-Midden en de halte Papendorp-Noord hernoemd tot Papendorp-Noord P+R..

De verdichtingsritten in de ochtendspits vervallen definitief. Ook wordt niet langer in het weekend gereden. In Vleuten neemt lijn 11 de route van lijn 127 over, gelijktijdig nam lijn 127 de route van lijn 11 door Vleuten over.

Deze lijn blijft ongewijzigd.

Deze lijn wordt opgeheven.

De frequenties worden weer hersteld tot hoe ze begin 2020 waren. Ook vervalt de halte Anton Geesinkstraat.

De frequenties worden weer hersteld tot hoe ze begin 2020 waren, echter vervallen de ritten tussen Vleuten en Veldhuizen in de late avond en het weekend. De halte P+R Papendorp wordt hernoemd tot Papendorp-Midden en de halte Papendorp-Noord wordt hernoemd tot Papendorp-Noord P+R. De ritten die richting Vleuten beginnen bij halte De Meern Oost of daar vanuit Vleuten eindigen rijden voortaan vanaf/tot de halte Kanaleneiland.

Deze lijn blijft ongewijzigd.

Stadsdienst Bilthoven

Deze lijn is ongewijzigd.

Stadsdienst Nieuwegein

De halte Fokkesteeg wordt hernoemd tot Fokkesteeg-Noord.

Stadsdienst Vianen

Deze nieuwe lijn neemt het trajectdeel van Vianen Busstation Lekbrug naar De Biezen over van lijn 65. Hierbij vervallen alle ritten in de tegenspitsrichting: in de ochtendspits wordt alleen naar De Biezen gereden, in de middagspits alleen naar Busstation Lekbrug. Alle ritten van lijn 64 zijn bij Busstation Lekbrug gekoppeld aan lijn 74.

Tramlijnen
Tramlijnen

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn wordt opnieuw in gebruik genomen als normale tramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein-Zuid, die voortaan wordt uitgevoerd met de nieuwe Urbos-lagevloertrams van CAF. Halte 5 Meiplein wordt hernoemd tot Winkelcentrum Kanaleneiland. Tijdelijk wordt de frequentie op de gehele lijn verhoogd naar 8x/uur van maandag t/m zaterdag overdag en 4x/uur in de avond en op zondag, zolang lijn 61 nog niet kan gaan rijden.

Streeklijnen

Het trajact tussen IJsselstein Binnenstad en IJsselstein Europalaan vervalt, daarnaast wordt de frequentie in de daluren verlaagd naar 2x/uur. Tussen Utrecht Science Park en Bilthoven vervallen de verdichtingsritten in de spits, in Nieuwegein wordt voortaan ook bij halte Poort van Nieuwegein gestopt.

Deze lijn gaat op in de nieuwe lijn 202 van Syntus Utrecht. In Nieuwegein wordt de nieuwe halte Fokkesteeg toegevoegd ter hoogte van de gelijknamige tramhalte en vervalt de halte Waterbies. De frequentie in de ochtendspits vanuit Vianen wordt verlaagd van 4-8x/uur naar 6x/uur. In de ochtendspits en middagspits naar Vianen wordt de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 3x/uur, in de middagspits vanuit Vianen wordt deze verlaagd naar 2x/uur.

Deze lijn is ongewijzigd.

Deze lijn wordt ingekort tot station Driebergen-Zeist, de route tussen Driebergen-Zeist en Zeist wordt voortaan bediend door lijn 58 van Syntus Utrecht. De ritten van/tot Odijk in de avonduren en het weekend komen te vervallen en in de zomervakantie blijft voortaan 2x/uur gereden worden.

Deze lijn is ongewijzigd.

In de middagspits wordt voortaan 4x/uur naar Houten gereden in plaats van 2x/uur, daarnaast wordt ook in de ochtendspits tussen 6.45 en 7.45 uur voortaan 4x/uur gereden richting Utrecht. In de middagspits naar Utrecht wordt de periode met kwartiersdienst juist ingekort tot van 16.45 tot 17.45 uur, alle ritten in de avonduren en het weekend vervallen. De haltes Vleugelboot en Lichtschip worden verplaatst naar De Rede en daarbij hernoemd tot De Rede/De Staart en De Meerpaal.

's Avonds wordt voortaan al vanaf 19.00 uur nog slechts tussen Nieuwegein en Houten gereden, ook in het weekend wordt nog slechts het traject Nieuwegein - Houten bediend. De halte Utrechtse Bazaar vervalt, halte P+R Papendorp wordt hernoemd tot Papendorp-Midden en halte Papendorp-Noord wordt hernoemd tot Papendorp-Noord P+R.

De verdichtingsritten in de ochtendspits van Utrecht Centraal naar de Winklerlaan komen te vervallen.

Lijn 56 wordt niet langer door Syntus Utrecht gereden, maar gaat voortaan door U-OV gereden worden. In de ochtendspits wordt de frequentie verlaagd naar 2x/uur en op zaterdagavond wordt voortaan gedurende de hele avond 2x/uur gereden tussen Amersfoort en Driebergen-Zeist. De laatste rit uit Wijk bij Duurstede rijdt niet langer door naar Amersfoort, maar wordt ingekort tot Zeist Handelscentrum. Halte Cotherweg in Cothen wordt hernoemd naar Cothen en in de richting Wijk bij Duurstede samengevoegd met de bestaande halte van lijn 41 aan de Graaf van Lynden van Sandenburgweg.

Deze lijn wordt voortaan gereden door Syntus Utrecht, de route wordt daarbij van Zeist Busstation doorgetrokken naar station Driebergen-Zeist ter vervanging van lijn 43 die daar niet langer rijdt. Doordeweeks verschuiven de ritten richting Hilversum een half uur naar achteren, zaterdags verschuiven de ritten vanuit Hilversum een half uur naar achteren.

Deze lijn wordt voortaan gereden door Syntus Utrecht. De ritten richting Hilversum verschuiven een half uur naar achteren, daarnaast wordt niet langer op zaterdag gereden.

Deze lijn wordt opgeheven. Het traject binnen Vianen wordt overgenomen door lijn 74 en de snelle route van Vianen Lekburg naar Utrecht door lijn 85/285.

Deze lijn wordt ingekort tot Vianen Busstation Lekbrug, het trajectdeel naar De Biezen wordt overgenomen door de nieuwe lijn 64. In de spitsrichting wordt de frequentie tussen Utrecht Centraal en Plettenburg Noord verlaagd van 8x/uur naar 6x/uur.

Lijn 74 wordt vanaf Vianen Busstation Lekbrug 2x/uur (in de spitsrichting 4x/uur) doorgetrokken naar Vianen De Hagen via de route van de vervallen lijn 63. De frequentie in de spitsrichting tussen Nieuwegein Stadscentrum en Utrecht Centraal wordt daarbij verlaagd van 8x/uur naar 6x/uur, tevens wordt halte Verdistraat in Nieuwegein hernoemd tot Winkelcentrum Nedereind. De snelle verbinding van Vianen De Hagen en Monnikenhof naar Utrecht Centraal bleef doordeweeks overdag behouden door middel van een snelle overstapmogelijkheid op lijn 85/285.

De route door Leerdam wordt vereenvoudigd: voortaan wordt altijd een lus door Leerdam-West gereden en vervalt de ontsluitende route door Leerdam-Noord.

's Avonds gaat de frequentie van lijn 85 sneller terug naar een uurdienst, daarnaast wordt de route door Utrecht verlegd naar de Europalaan. Lijn 285 rijdt in de ochtendspits nog maar 4x/uur naar Leerdam, de helft van deze ritten begint op Vianen Lekbrug. Tevens wordt halte P+R Papendorp hernoemd tot Papendorp Midden.

Deze lijn wordt opgeheven, reizigers kunnen voortaan gebruik maken van U-Flex Vijfheerenlanden.

Deze lijn wordt opgeheven, reizigers naar Kasteel De Haar kunnen het kasteel lopend bereiken vanaf de halte Haarzuilens, Eikslaan van lijn 127.

De versterkingsrit in de ochtendspits van Westbroek naar Utrecht alsmede alle ritten op zaterdag komen te vervallen.

In Vleuten neemt lijn 127 de route van lijn 11 over, gelijktijdig neemt lijn 11 de route van lijn 127 over. De ritten in de avonduren komen te vervallen.

U-Link
U-link

De ritten die na 1.00 uur aankomen/vertrekken op Utrecht Centraal komen te vervallen.

De route tussen Zeist, De Dreef/Panweg en Soesterberg-Oost wordt omgelegd via het Handelscentrum, Huis ter Heide en Soesterberg-Dorp ter vervanging van de tak naar Soesterberg van lijn 73. Tussen Zeist en Westraven wordt de frequentie in de spits verlaagd van 8x/uur naar 6x/uur en in het weekend van 4x/uur naar 2x/uur, tussen Amersfoort en Zeist wordt voortaan in de spits 2x/uur in plaats van 4x/uur gereden. In de vroege weekendavond werden enkele ritten toegevoegd, waardoor voortaan tot ca. 19.30 uur in beide richtingen gereden werd. De ritten met eindpunt op De Dreef/Panweg rijden voortaan van/tot het Handelscentrum. Ook werd in Amersfoort voortaan gestopt bij de haltes Zorgcentrum de Lichtenberg en Warande.

Deze lijn is grotendeels ongewijzigd, echter vervalt de vakantiedienstregeling in de zomer- en kerstvakantie.

De frequentie in de spitsen wordt tussen Utrecht en Driebergen-Zeist verlaagd van 12x/uur naar 8x/uur en tussen Driebergen-Zeist en Doorn van 6x/uur naar 4x/uur. In de daluren wordt voortaan 6x/uur in plaats van 8x/uur tussen Utrecht en Driebergen-Zeist gereden, op zondag gaat de frequentie op dit traject van 6x/uur naar 4x/uur.

Het trajectdeel van lijn 73 naar Soesterberg vervalt, reizigers kunnen hier voortaan gebruik maken van lijn 34 die via Soesterberg-Dorp gaat rijden of van lijn 56. In de spitsuren wordt de frequentie verlaagd van 8x/uur naar 6x/uur, hierdoor wordt nog slechts 2x/uur naar het Handelscentrum gereden.

De frequentie in de spits wordt verlaagd naar 6x/uur. Tevens rijden wegens werkzaamheden in De Bilt tijdelijk alle ritten de route via het RIVM.

Spitslijnen

Halte P+R Papendorp wordt hernoemd tot Papendorp-Midden en de halte Papendorp-Noord wordt hernoemd tot Papendorp-Noord P+R, halte Utrechtse Bazaar vervalt.

Deze lijn wordt opgeheven. Reizigers kunnen gebruikmaken van de overige lijnen en in Zuilen overstappen op lijn 27 of bij station Overvecht op lijn 30.

Deze lijn stopt voortaan ook bij de halte Zeist, Jordanlaan, verder is de dienstregeling ongewijzigd. Er worden echter voortaan kortere bussen ingezet.

Deze lijn wordt opgeheven, op lijn 41 vervalt daarom de vakantiedienstregeling.

Deze lijn is ongewijzigd.

Nachtlijnen

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

FC Utrecht-Express

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Deze lijn wordt opgeheven.

Buurtbus

Deze lijn is ongewijzigd, maar rijdt voorlopig nog niet.

U-Flex
U-Flex

De haltes van de vervallen lijn 94 aan de Lekdijk worden aan het bedieningsgebied toegevoegd.

De vervallen haltes Odijkseweg, Kooikerspad, De Gaarden, De Meerpaal, De Rede/De Staart, Waterveste, Tennispark, Koedijk, Meidoornkade en Elzenkade van lijn 47 en 281 worden toegevoegd aan het bedieningsgebied van U-Flex Houten.

Wijzigingen per 10 februari 2021

De halte Cothen wordt terug naar de oorspronkelijke locatie van halte Cotherweg aan de Cotherweg verplaatst.

De aanpassingen aan het ventilatiesysteem van de buurtbus zijn gereed, waardoor deze lijn weer veilig kan gaan rijden. De plaatsnaam bij halte Weverwijk wordt aangepast van Meerkerk naar Leerbroek en bij halte Meerkerksebrug van Meerkerk naar Lexmond.

Wijzigingen per 28 februari 2021

De frequenties worden weer teruggebracht tot wat ze oorspronkelijk waren, aangezien lijn 61 zijn proefbedrijf op het gehele traject gaat rijden.

Deze lijn wordt opnieuw in gebruik genomen als normale tramlijn tussen Utrecht en Nieuwegein-Zuid, die voortaan wordt uitgevoerd met de nieuwe Urbos-lagevloertrams van CAF. Halte 5 Meiplein wordt hernoemd tot Winkelcentrum Kanaleneiland. Tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein Stadscentrum kunnen de reizigers gebruik maken van deze lijn. Op de rest van het traject naar IJsselstein wordt de volledige dienstregeling gereden als laatste fase van het proefbedrijf zonder reizigers.

Wijzigingen per 14 maart 2021

Het eindpunt op de woonboulevard Kanaleneiland vervalt en wordt verplaatst naar P+R Westraven. Hierdoor vervallen de haltes Vrieslantlaan en Australiëlaan en worden de haltes Rijkswaterstaat en P+R Westraven toegevoegd.

Het proefbedrijf tussen Nieuwegein en IJsselstein is succesvol afgerond waardoor deze lijn het gehele traject van Utrecht naar IJsselstein met reizigers gaat rijden.

Wijzigingen per 27 maart 2021

De langdurige omleiding via de Maliesingel komt ten einde. Hierdoor vervallen de tijdelijke haltes Het Spoorwegmuseum en Abstederbrug, de haltes Domplein, Catharijneconvent en Universiteitsmuseum worden voortaan weer aangedaan. Halte Moreelsepark wordt enkele meters naar het noorden verplaatst en daarbij hernoemd tot Hoog Catharijne.

Wijzigingen per 29 mei 2021

Van maandag t/m zaterdag overdag wordt de frequentie verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur. Zaterdags voor 9.00 uur en 's avonds na 23.00 uur wordt voortaan 2x/uur gereden in plaats van 4x/uur.

De kwartiersdienst op zaterdag start voortaan een half uur later.

Van maandag t/m zaterdag overdag wordt de frequentie verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur. Zaterdags voor 9.00 uur wordt voortaan 2x/uur in plaats van 4x/uur gereden.

De frequentie op zaterdagochtend voor 9.00 uur wordt verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur.

De frequentie op maandag t/m zaterdag overdag wordt verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur. Zaterdag voor 9.00 uur en 's avonds na 23.00 uur wordt de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur.

De frequentie op maandag t/m zaterdag overdag wordt verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur. Zaterdag voor 9.00 uur en 's avonds na 23.00 uur wordt de frequentie verlaagd van 4x/uur naar 2x/uur.

De frequentie in de daluren tijdens de zomerdienstregeling wordt verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur.

De frequentie in de daluren tijdens de zomerdienstregeling wordt verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur.

De frequentie in de daluren tijdens de zomerdienstregeling wordt verlaagd van 6x/uur naar 4x/uur.