Lijn 47 Utrecht CS Jaarbeurszijde - Houten Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 47
Vervoerder(s) U-OV (Qbuzz)
Concessie Regio Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 8 december 2013
Voorganger(s) 47
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur (zomer)
Dal 2x/uur
Avond (werkdagen) 1-2x/uur (tot 22.00)
Avond (weekend) 0-2x/uur (tot 22.00)
Zaterdag 1-2x/uur
Zondag 1-2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 47 rijdt van station Utrecht Centraal via Tolsteeg, Hoograven, de Waterlinieweg en het noordwestelijke deel van de Rondweg naar station Houten.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits buiten de zomervakantie wordt 4x/uur van Utrecht naar Houten gereden en 2x/uur van Houten naar Utrecht. In de middagspits wordt 4x/uur van Houten naar Utrecht gereden en 2x/uur van Utrecht naar Houten. Aan de spitsranden bestaat deze kwartiersdienst slechts tussen Utrecht Centraal en Hoograven v.v.
  • Lijn 247 verzorgt tussen Hoograven en Utrecht Centraal zowel in als buiten de vakanties de verdichting tot een kwartierdienst: in de ochtendspits richting Utrecht Centraal, in de middagspits richting Hoograven.
  • Op zaterdag en zondag rijdt lijn 47 een uurdienst van/naar Houten afgewisseld met een uurdienst tussen Utrecht Centraal en Hoograven. 's Avonds wordt alleen een halfuursdienst naar Hoograven gereden.
  • Van maandag- tot en met vrijdagavond tot circa 21.30 uur wordt de basis-uurdienst van/naar Houten verdicht tot een halfuursdienst van/naar Hoograven.
  • Bij station Houten wordt aansluiting geboden op sprinter 6000 of sprinter 6900 vanuit en naar Geldermalsen.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Regio Utrecht is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,120 0,110 0,125 0,127 0,128 0,132 0,137 0,143 0,154 0,169

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, CS Jaarbeurszijde    
Route rsTr.svg Utrecht, Station Vaartsche Rijn  
Route rsr.svg Utrecht, Tolsteegplantsoen  
Route rsr.svg Utrecht, Aquamarijnlaan  
Route rrar.svg Utrecht, Rijnhuizenlaan  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Utrecht, Constant Erzeijstraat  
Route rsr.svg Utrecht, 't Goylaan  
Route rsr.svg Nieuwegein, De Liesbosch  
Route rsr.svg Houten, Koppeldijk  
Route rsr.svg Houten, Elzenkade  
Route rsr.svg Houten, Meidoornkade  
Route rsr.svg Houten, Koedijk  
Route rsr.svg Houten, Tennispark  
Route rsr.svg Houten, Waterveste  
Route rsr.svg Houten, Rondeel/De Veste  
Route rsr.svg Houten, Hoofdveste  
Route rsr.svg Houten, Vleugelboot  
Route rsr.svg Houten, Lichtschip  
Route rsr.svg Houten, Weteringshoek  
Route rsr.svg Houten, De Erven/De Schaft  
Route rsr.svg Houten, Molenzoom  
Route rsr.svg Houten, De Molen  
Route rsT0.svg Houten, Station Houten  

Geschiedenis

In de dienstregeling 2000/2001 werd van maandag tot en met zaterdag een basisuurdienst gereden, in de spitsuren werd elk half uur gereden. Op zondag overdag werd 1x per 2 uur gereden.

Sinds 21 juli 2013 ligt de eindhalte op Utrecht Centraal bij Busstation West. De eindhalte werd per 8 december 2013 terug verplaatst naar de centrumzijde en daarnaast werd de route omgelegd via Hoograven. De verbinding tussen Houten en Kanaleneiland werd overgenomen door spitslijn 247.

Met ingang van 2 juli 2016 werd het eindpunt verplaatst naar de Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal. De route naar Houten loopt sindsdien via de Dichtersbaan naar Station Vaartsche Rijn (voormalige halte Vondellaan). In Houten verviel per dezelfde datum de afwijkende route in de avonduren en op zondag. Ook werd in het weekend 's avonds alleen nog tussen Utrecht Centraal en Hoograven gereden en vervielen de ritten na 21.30 uur. Het eindpunt van de ritten tot Hoograven kwam door de afronding van de werkzaamheden aan de 't Goylaan bij halte Constant Erzeijstraat te liggen. Per 8 december 2018 reed de laatste rit voortaan iets later en kwam deze tegen 22.00 uur in Hoograven aan.

Op 15 december 2019 werd de halte Utrecht, Smaragdplein hernoemd tot Utrecht, Aquamarijnlaan. Ook begon de kwartiersdienst in de middagspits vanuit Houten voortaan een half uur eerder, maar eindigde deze voortaan ook een half uur eerder.