Lijn 121 Uden Busstation - Eindhoven Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus grijs.svg
Voormalige snelbuslijn 121
Vervoerder(s) Hermes (2003 - 2016),
BBA (2003 - 2006),
Arriva (2007 - 2008)
Concessies Samenwerkingsverband Regio Eindhoven,
SRE De Peel,
Noord-Brabant Oost
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
MAN Lion's City,
Mercedes-Benz Citaro G,
Touringcar
Periode 5 januari 2003 t/m 10 december 2016
Voorganger(s) 121
Opvolger(s) 25, 26, 321
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 121 reed van Uden via Volkel, Molenwijk, Boekel, Gemert, Beek en Donk, Lieshout, Gerwen en Nuenen naar Eindhoven.

Dienstregeling

  • Op weekdagen overdag reed lijn 121 overdag een halfuursdienst.
  • In de avonduren en het weekend werd een uurdienst gereden.
  • Buiten de vakantieperiode werden in het spits extra ritten gereden. In de ochtendspits reden enkele extra spitsritten van Boekel naar Eindhoven en een spitsrit van Beek en Donk naar Eindhoven. Op deze tijdstippen werden gelede bussen in gezet. De rit vanuit Beek en Donk werd met een touringcar gereden. De overige spitsritten werden gereden door lijn 122. Ook in de middagspits werden enkele gelede bussen ingezet op lijn 121.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Uden, Busstation Uden    
Route rsr.svg Uden, Violierstraat  
Route rsr.svg Uden, Raam/Jonkerveld  
Route rsr.svg Uden, Melle  
Route rsr.svg Uden, Loopkantstraat  
Route rsr.svg Uden, Liessentstraat  
Route rsr.svg Volkel, Schoolstraat  
Route rsr.svg Volkel, Biesthoek  
Route rsr.svg Volkel, Molen  
Route rsr.svg Volkel, Brabantstraat  
Route rsr.svg Molenwijk, Peelse Huis  
Route rsr.svg Molenwijk, Molenstraat  
Route rsr.svg Boekel, Zuivelfabriek  
Route rsr.svg Boekel, Kerkstraat  
Route rsr.svg Boekel, Bergstraat  
Route rsr.svg Boekel, Berkhoek  
Route rsr.svg Gemert, Verreheide  
Route rsr.svg Gemert, Pastoor Poellplein    
Route rsr.svg Gemert, Komweg  
Route rsr.svg Gemert, West-Om/Heuvel  
Route rsr.svg Beek en Donk, Lieshoutseweg  
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria    
Route rsr.svg Gerwen, Kerkakkers  
Route rsBr.svg Nuenen, Nuenen Centrum    
Route rsr.svg Nuenen, Opetersepad  
Route rhlr.svg Eindhoven, TNO Eindhoven  
Route rhrr.svg Eindhoven, Hermes-remise  
Route rsT0.svg Eindhoven, Station  

Geschiedenis

Tot 5 januari 2003 was lijn 121 een sneldienst van Eindhoven naar Nijmegen. Lijn 121 was de opvolger van Interliner 410, welke weer de opvolger was van sneldienst lijn 70.

Lijn 121 behoorde tot de concessies KAN-zuid, Oost-Brabant en SRE. Al deze concessies waren aanvankelijk in handen van Hermes, welke de lijn dan ook exploiteerde. Op 25 augustus 2002 ging de concessie Oost-Brabant over naar BBA, waardoor de lijn opeens in het gebied van twee vervoerders kwam te liggen. BBA en Hermes gingen lijn 121 gezamenlijk rijden.

Op 5 januari 2003 is de lijn geknipt in Uden. Het traject Eindhoven - Uden bleef gereden worden onder lijn 121. BBA en Hermes bleven samenwerken. Het traject Uden - Nijmegen werd gereden onder lijnnummer 199 door Hermes (na het opheffen van lijn 199 bleef alleen lijn 99 nog over). Lijn 121 reed toen van maandag t/m vrijdag tot ongeveer 19:00 uur als uurdienst tussen Uden en Eindhoven. In Uden kon worden overgestapt op lijn 99 en sneldienst 199 naar Nijmegen. Buiten de vakantieperiodes reed lijn 121 twee keer per uur. De laatste ritten naar Uden en de eerste ritten naar Eindhoven eindigden/begonnen in Uden, Wijsthoek. Op deze tijdstippen was er geen aansluitende 199. In de zomer van 2003 werd bij de driesprong Beekseweg/Provincialeweg (N615) een nieuwe rotonde aangelegd. Hierbij werd ook een bushalte aangelegd. Na gereedkomen ging lijn 121 stoppen bij deze nieuwe halte Bavaria.

Voormalige sneldienstroute van 5 januari 2003 t/m 13 december 2003
Halte
Route rer.svgRoute 0sr.svg Uden, Wijsthoek  
Route 0sBr.svgRoute rsBr.svg Uden, Busstation  
Route rarr.svg Uden, Velmolenweg/Runmolen  
Route rsr.svg Volkel, Schoolstraat  
Route rsr.svg Boekel, Café Het Centrum  
Route rsr.svg Gemert, Pastoor Poellplein  
Route rsr.svg Gemert, Carrousel  
Route rsr.svg Beek en Donk, Lieshoutseweg  
Route rsr.svg Lieshout, Bavaria (vanaf zomer 2003)  
Route rsBr.svg Nuenen, Centrum  
Route rsr.svg Nuenen, Smits van Oyenlaan  
Route rsT0.svg Eindhoven, Station  

Op 14 december 2003 werd de route van lijn 121 ingrijpend gewijzigd door het wegvallen van lijn 21 op het traject Beek en Donk - Gemert - Uden. Van Eindhoven tot Gemert reed de bus als sneldienst, in Gemert werd voortaan de route van lijn 25 gereden (door het dorp in plaats van langs het dorp). Na Gemert reed de bus tot Uden zijn oude route maar stopte op alle tussenliggende haltes, welke daarvoor door lijn 25 of lijn 21 bediend werden. In Volkel volgde lijn 121 zijn eigen oude route. In Uden werd de route verlegd via de oude route van lijn 21, ook hier stopte lijn 121 op alle bestaande haltes. Hierdoor verdween het sneldienstkarakter van deze lijn op het traject Gemert - Uden. Lijn 121 ging voortaan van maandag t/m zondag de gehele dag rijden. De frequentie werd verhoogd naar standaard 2x per uur. In de ochtendspits ging lijn 121 van Gemert naar Eindhoven 4x per uur rijden, in de middagspits reed lijn 121 van Eindhoven naar Gemert 4x per uur. Vanaf 9 januari 2005 gingen de spitsritten in de middag doorrijden naar Uden om de aansluiting op lijn 99 te handhaven. Lijn 121 ging vanaf een onbekende datum ook stoppen bij de halte "Hermes Remise" (alleen richting Uden). Later kwam bij de TNO richting Eindhoven ook een bushalte. Ook hier ging lijn 121 halteren.

Voormalige route in Gemert van 14 december 2003 t/m 13 december 2008
Halte
Route rsr.svg Gemert, Pastoor Poellplein  
Route rsr.svg Gemert, Sint Gerardusplein  
Route rsr.svg Gemert, Ridderplein  
Route rsr.svg Gemert, Heuvel  
Route rsr.svg Gemert, Carrousel  

De samenwerking tussen BBA en Hermes bleef gehandhaafd. BBA en Hermes verzorgden gezamenlijk de ritten van maandag t/m vrijdag. Op zaterdag en zondag werden alle ritten door BBA gereden. Deze constructie bleef gehandhaafd toen de concessie Oost-Brabant van BBA overging naar Arriva.

Op 14 december 2008 werd de route in Gemert verlegd en ging lijn 121 weer zijn oude route rijden. Op de Komweg kwam wel een extra halte ter compensatie van de weggevallen halte Ridderplein in het centrum. Deze nieuwe halte lag op loopafstand van het centrum. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering ging in zijn geheel naar het SRE, waardoor de exploitatie in zijn geheel naar Hermes ging. De spitsritten in de middag werden weer ingekort tot Gemert; door de kortere route in Gemert werd voldoende tijd gewonnen om (op papier) de aansluiting op lijn 99 te halen. De eerste rit van Nuenen naar Uden verviel.

Vanaf 13 december 2009 werd op zaterdag overdag in een halfuursdienst tussen Eindhoven en Gemert gereden. Per 13 juni 2010 vervielen de extra ritten in de zomervakantie.

Op 12 december 2010 kreeg deze lijn gezelschap van de nieuwe lijn 122. Deze reed tussen Eindhoven en het Pastoor Poellplein dezelfde route maar reed vervolgens door naar het Sint Gerardusplein. In de avonduren en op zondag reed die lijn tevens een verkorte route door Beek en Donk (en vanaf mei ook door Lieshout) omdat op die tijden de 21 wegviel. Samen met lijn 122 ontstond er op maandag t/m vrijdag een kwartierdienst tussen Gemert en Eindhoven in de spitsuren, een tienminutendienst in de spitsuren in de spitsrichting en een halfuursdienst in het weekend en de avonduren. De spitsritten van lijn 121 richting Gemert werden door lijn 122 gereden en enkele spitsritten naar Eindhoven gingen ook door lijn 122 gereden worden. De extra ritten tussen Gemert en Eindhoven op zaterdag van lijn 121 zijn vanaf die datum door de komst van lijn 122 ook vervallen. Op alle dagen kwam er een rit van Gemert naar Uden in de ochtend en van Uden naar Gemert in de avonduren. Hierdoor keerde de vroege rit naar Uden terug, zei het vanaf Gemert.

Vanaf 11 december 2011 begon de vroege rit van maandag t/m vrijdag in Nuenen bij het busstation. Op overige dagen veranderde er niets, ook de laatste rit vanaf Uden bleef tot Gemert rijden. Tegen het einde van de zomer 2012 werd begonnen met de aanleg van een bushalte in Gerwen op de Smits van Oyenlaan ter hoogte van Kerkakkers, waar de halte naar vernoemd werd. Deze halte werd vanaf 17 november 2012 in gebruik genomen.

Op 6 januari 2013 werden de laatste ritten van Uden naar Gemert doorgetrokken naar Eindhoven zoals op zaterdag al het geval was. Hierdoor kwam er een nieuwe laatste reismogelijkheid naar Eindhoven. Kort na middernacht kwam er een extra rit naar Gemert in de vorm van lijn 122 welke vertrok in het patroon van lijn 121.

Op onbekende datum in 2015, uiterlijk 30 augustus 2015, is de halte Gemert, Carrousel gewijzigd in West-Om/Heuvel/Klaïda. Deze laatste toevoeging is alleen op het haltebord te vinden.

Met ingang van 11 december 2016 viel het doek voor de bijna 100 jaar oude verbinding Uden - Boekel - Gemert. Lijn 121 werd omgenummerd naar lijn 321 en ingekort tot Boekel - Eindhoven. Het relatief zwakke trajectdeel (Gemert - ) Boekel - Uden ging naar de nieuwe lijnen 25 en 26 uit Helmond. Op weekenden verviel de verbinding in de avonduren geheel. Op werkdagen werd in de avonduren alleen gereden tussen Gemert en Uden. Doorgaande reizigers waren voortaan aangewezen op een overstap in Gemert. Voor reizigers uit Nuenen, Lieshout, Beek en Donk en Gemert naar Nijmegen, welke voorheen aangewezen waren op lijn 121 en een overstap in Uden, kwam een nieuw alternatief in de vorm van de nieuwe spitslijn 323 van Boxmeer naar Eindhoven welke in de spitsuren in de spitsrichting, gericht op Boxmeer, ging rijden (in de ochtend naar Boxmeer, in de middag naar Eindhoven). In Boxmeer kon vervolgens worden overgestapt op de trein naar Nijmegen.