Lieshout Bavaria

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Halte.svg
Halte Bavaria
Plaats Lieshout
Concessie(s) Zuidoost-Brabant
Vervoerder(s) Hermes

De bushalte Bavaria in Lieshout ligt net buiten de kern van Lieshout aan de doorgaande weg, en wordt aangedaan door verschillende buslijnen van Hermes. Deze halte kent twee locaties. Aan de Beekseweg stoppen de de busdiensten van en richting Nuenen, aan de Provincialeweg stopt de buurtbus van Mariahout naar Aarle-Rixtel. Ook de buurtbus vanuit Nuenen naar Beek en Donk zal hier stoppen als er reizigers staan, ook al staat het lijnnummer vermeldt op de haltes op de Beekseweg.

Lijnen

Route
259 Beek en Donk - Lieshout - Gerwen - Nuenen Buurtbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
261 Beek en Donk - Mariahout - Lieshout - Aarle-Rixtel - Helmond Centrum Buurtbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
321 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert Streekbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
322 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert - Boekel - Volkel - Uden Streekbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)

Historische dienstregeling

Geschiedenis

De huidige halte aan de Beekseweg werd in de zomer van 2003 aangelegd bij aanleg van de rotonde tussen de Beekseweg en de Provinciale Weg. Voorheen lag er een driesprong en aan de Beekseweg lag een bushalte Bavaria. Deze lag rechtstreeks aan de weg. Deze werd alleen door bedrijfslijnen van DAF en Philips aangedaan (640 en 738), de reguliere streekbussen stopten hier niet. In de zomervakantie 2003 vond de aanleg van de rotonde plaats. Daarbij kwamen haltehavens. Na het gereedkomen gingen de passerende lijnen 21 en 121 hier stoppen. Met het uitkleden van lijn 21 en het opwaarderen van de sneldienst werd deze halte al snel de belangrijkste halte van Lieshout.

Vanaf 8 januari 2012 kwam er een nieuwe halte aan de Provincialeweg richting Mariahout bij. Buurtbus 253 kreeg hier een eindpunt nadat deze op de rotonde had gekeerd. Er kwam een haltehaven. Met de introductie van buurtbus 461 van Beek en Donk naar Helmond op 6 januari 2013 kwam ook in de richting Aarle-Rixtel een halte op de Provincialeweg. Ook hiervoor kwam een haltehaven. Op 15 december 2013 viel het doek voor buurtbus 253 waarmee de verbinding met Veghel verviel. Omreizen via Beek en Donk was het enige alternatief.