Gemert Pastoor Poellplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Halte.svg
Halte Pastoor Poellplein
Plaats Gemert
Concessie(s) Zuidoost-Brabant, Oost-Brabant
Vervoerder(s) Hermes, Arriva

Pastoor Poellplein is een bushalte in Gemert aan de Vondellaan.

Lijnen

Route
25 Gemert - Beek en Donk - Aarle-Rixtel - Helmond Streekbus Bravo ((Bergerhof, CTS i.o.v.) Hermes) Gebied.svg
26 Gemert - Helmond Streekbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
123 Gemert - Elsendorp - Sint Anthonis - Boxmeer Streekbus Bravo (Van Driel i.o.v. Hermes) Gebied.svg
155 Veghel - Erp - Rijkerbeek - Boekel - Handel - Gemert Streekbus Bravo (Arriva) Gebied.svg
268 Deurne - Milheeze - Bakel - De Mortel - Gemert - Elsendorp Buurtbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
321 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert Streekbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
322 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert - Boekel - Volkel - Uden Streekbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)

Historische dienstregeling

Geschiedenis

Het is onbekend hoe lang de halte precies bestaat. Deze halte was gelegen aan de route van de buslijn Veghel - Helmond. Op 1 oktober 1978 kende lijn 25 haltes "Vondellaan", "Vondellaan/Past. Bellplein" en "Vondellaan/Haageyk" gezien vanuit Boekel. Op 27 mei 1979 werd de halte "Vondellaan/Past. Bellplein" hernoemd naar "Past. Poellplein". Kijkende naar de stratenkaart van Gemert in 2016 was dit vermoedelijk ruwweg de locatie van de huidige halte. De halte Vondellaan/Haageijk was hoogstwaarschijnlijk gelegen aan de kruising van de Vondellaan met Haageijk en de weg naar Erp (thans een rotonde).

Vanaf 29 mei 1988 ging ook een sneldienst naar Eindhoven over de Vondellaan rijden. De halte "Past. Poellplein" was niet opgenomen in de dienstregeling alleen de haltes "Haageijk" en "Vondellaan". Deze werden bediend door lijn 25, de sneldienst stopte alleen op de halte Vondellaan. Of een van deze haltes aan de huidige locatie lag, is onbekend. Kijkend naar de afstanden in de haltelijst lijkt deze halte Vondellaan precies halfweg de oude haltes Vondellaan en Past. Poellplein gelegen te hebben.

Per 14 juli 1991 wijzigde de route in Gemert en reed lijn 25 niet langer via de halte Haageijk maar via het Gerardusplein en de Eendracht. Hierdoor verviel de halte Vondellaan/Haageijk. Rond de Vondellaan stopte deze bij de haltes P. Poellplein/Haageijk en Vondellaan, de sneldienst bij halte P. Poellplein. Het is onbekend of dit twee losse haltes waren. Vanaf 6 september 1992 stopten beide lijnen bij de halte P. Poellplein en verdwenen de haltes Vondellaan en P. Poellplein/Haageijk. De naam Pastoor Poellplein zou sindsdien in gebruik blijven, haltes Haageijk en Vondellaan keerden niet terug. De sneldienst werd op 5 november 1995 vervangen door Interliner 410. Daarbij werd de halte opgewaardeerd met een Interlinerzuil met daarop onder andere een digitale klok welke gesynchroniseerd was met de Combofoon van de bussen. De Interliner werd op 19 augustus 2001 weer vervangen door een normale sneldienst. De Interlinerzuilen werden opgeruimd.

Vanaf 14 december 2003 werd de halte Pastoor Poellplein een van de belangrijkste haltes van Gemert toen lijn 21, de vaste lijndienst naar Eindhoven, verdween en compleet werd vervangen door de sneldienst op alle dagen. Sindsdien kon zeven dagen per week, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat op het Pastoor Poellplein ingestapt worden op de bus naar Eindhoven. Lijn 25 reed sindsdien niet langer via het Pastoor Poellplein. Nadat lijn 121 per 14 december 2008 ook niet langer via de halte Ridderplein reed, werd het Pastoor Poellplein de centrale halte van Gemert. Met het vervallen van lijn 25 op 14 december 2014 gingen alle lijnen door Gemert voortaan hier stoppen, inclusief de nieuwe lijnen uit Veghel en Helmond. Hierdoor konden overstappen worden geboden in de richtingen Uden, Veghel, Helmond, Eindhoven alsmede een buurtbus naar Deurne. Sinds 11 december 2016 kwam er een nieuwe verbinding naar Boxmeer.