Nuenen Centrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Busstation.svg
Busstation Centrum
Plaats Nuenen
Concessie(s) Zuidoost-Brabant
Vervoerder(s) Hermes
Vorm Stripbusstation
Type Statisch

Nuenen Centrum is een busstation even ten oosten van het Nuenense dorpscentrum. Het busstation vormt het begin van de HOV-baan van Nuenen naar Eindhoven, via Woensel. Vanaf het busstation rijden de sneldiensten naar Eindhoven over een grotendeels vrijliggende busbaan. Het busstation heeft voorzieningen om rijwielen te stallen.

Lijnen

Route
6 Eindhoven: Centraal Station - Nuenen: Refeling - Centrum - Oost Stadsbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
259 Beek en Donk - Lieshout - Gerwen - Nuenen Buurtbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
260 Geldrop - Nuenen - Nederwetten - Breugel - Son - Best Buurtbus Bravo (Hermes) Gebied.svg
321 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert Streekbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
322 Eindhoven - Nuenen - Gerwen - Lieshout - Beek en Donk - Gemert - Boekel - Volkel - Uden Streekbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
404 Eindhoven: Centraal Station - WoensXL - Sterrenlaan - Nuenen: Centrum Stadsbus
Bravo (Hermes) Gebied.svg
Gebied.svg Gebied2.svg = concessie(s) of vervoerregio('s)

Historische dienstregeling

Geschiedenis

Dit busstation werd met ingang van 24 mei 1998 in gebruik genomen en had toen de naam "Centrum". Alle lijnen door Nuenen gingen hier stoppen. Voorheen stopte de sneldienst naar Eindhoven in Nuenen alleen op de Smits van Oyenlaan, lijn 21 reed een route door het centrum via de halte Park en de stadslijn van Eindhoven stopte verderop. De buurtbus uit Best reed slechts tot de halte Park. Voor lijn 21 hield dit een routewijziging in en de buurtbus kreeg in Nuenen een nieuwe route en kwam voortaan ook bij het busstation, twee jaar later werd het busstation de eindhalte. De halte had bij aanleg nog een derde halte aan de Smits van Oyenlaan. Hier stopten de sneldiensten richting Eindhoven. Deze bleven op de Smits van Oyenlaan rijden richting de A270 terwijl de overige buslijnen andere routes door Nuenen reden. Vanuit Eindhoven werd op de busbaan gestopt. De haltes waren verbonden door een voetpad.

Bij aanleg was de halte tevens een Interlinerhalte en voorzien van een Interlinerzuil. Na het opheffen van de Interliner op 19 augustus 2001 bleef de zuil nog enige tijd staan alvorens deze werd opgeruimd.

Eind juni 2011 werd het busstation hernoemd naar "Busstation Nuenen" om verwarring voor reizigers te voorkomen, aangezien de naam zou suggereren dat de halte in het centrum van Nuenen ligt.

Sinds 13 december 2015 heet de halte weer "Centrum". Met ingang van 11 december 2016 verviel de halte aan de Smits van Oyenlaan. De sneldiensten gingen ook richting Eindhoven stoppen op het busstation zelf. De route voerde sinds die dag via Woensel en niet langer via de A270. De halteplaats werd opgeruimd en het busbaanvak op de weg verwijderd zodat het overige verkeer eerder van de twee voorsorteerstroken gebruik kon gaan maken.