Arriva

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Arriva is een vervoerbedrijf in Nederland. Het hoofdkantoor is gevestigd in Heerenveen. Arriva exploiteert zowel bus- als treinconcessies in het stads- en streekvervoer, bovendien heeft Arriva taxi's en touringcars onder de naam Arriva Touring.

Geschiedenis

Arriva Personenvervoer Nederland BV was voor 2010 een dochteronderneming van het Engelse Arriva Plc. en ontstond in het voorjaar van 1998 door de aankoop van de Nederlandse tak van het Amerikaanse Vancom. Het kreeg hiermee het stadsvervoer in Groningen en het streekvervoer in het Heuvelland in Zuid-Limburg in handen.

In 1999 werden de Hanze Groep (GADO) en de VEONN-groep door Arriva aangekocht waarmee het streekvervoer in de drie noordelijke provincies in hun handen kwam. Het streekvervoer in Zuid-Limburg werd op 26 april 2002 verkocht aan Connex (het huidige Veolia Transport), dat deze lijnen tot december 2006 onder de naam Limex exploiteerde.

In 2010 is het bedrijf gekocht door de Deutsche Bahn (DB), die hiermee hun positie in Europa sterk verbeterde. Arriva is op dit moment één van de grootste vervoerders in Europa en exploiteert van Portugal tot zelfs aan Zweden verschillende bus- en treindiensten. Het logo van de DB is naar de overname tevens verwerkt in het logo van Arriva.

Concessies

In de eerste vijf jaren van zijn bestaan bleef het vervoergebied van Arriva bestaan uit de drie noordelijke provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In 2003 kwam hier verandering in door het winnen van de concessies Rivierenland en Drechtsteden, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden, verdere uitbreiding volgde met de concessie Waterland (2006-2011) in 2005, Oost-Brabant & Meierij in 2007, Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee in 2008 en de concessie Achterhoek-Rivierenland in 2010.

Er werden ook concessies verloren: het streekvervoer in Noord- en Zuidwest-Fryslân en het stadsvervoer in Leeuwarden kwamen vanaf begin 2007 in handen van Connexxion. De concessie Zuidoost-Fryslân ging per 14 december 2008 over in de handen van Qbuzz. Ook in Groningen en Drenthe ging het stads- en streekvervoer per 13 december 2009 over naar Qbuzz. Het vervoer per trein in Friesland bleef wel in handen van Arriva. De in 2005 gewonnen concessie Waterland ging eind 2011 over naar EBS.

Arriva heeft de afgelopen jaren echter weer een aantal concessies teruggewonnen, waaronder in 2012 de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog inclusief de stadsdienst van Leeuwarden. Deze concessie werd dus weer teruggewonnen van Connexxion. Daarnaast is ook de concessie Zuid-Holland Noord verkregen in 2012. In 2014 heeft Arriva nog een grote slag geslagen in het busvervoer in Nederland, namelijk in Noord-Brabant. In een klap won Arriva de nieuwe concessies Oost- en West-Brabant, waardoor Arriva de hele provincie Noord-Brabant in bezit had met uitzondering van het gebied rondom Eindhoven. In 2016 is hier ook nog de gehele provincie Limburg bijgekomen en de concessie Zuidoost-Fryslân en Wadden. In 2018 verloor Arriva de concessie DAV-gebied aan Qbuzz.

Materieel

Trein

Arriva voert de diensten op de lijnen van en naar Groningen en Leeuwarden uit met Spurt treinstellen (vroeger Wadloper of DH-I/DH-II en DM '90 materieel). Op de MerwedeLingelijn (Dordrecht - Geldermalsen) werd t/m 13 september 2008 met NS-treinstellen type Plan V gereden, later werd hier gereden met elektrische Spurt-treinstellen. Sinds 9 december 2018 rijdt Qbuzz met deze treinen op de Merwedelingelijn. Op de lijn Almelo - Mariënberg wordt gebruik gemaakt van 3 LINTen (waarvan 1 reserve is). In Limburg rijdt Arriva met treinstellen van de types FLIRT, Lint en GTW.

Bus

Arriva beschikt over vele verschillende types bussen, van midibussen tot gelede bussen en van stadsbussen tot luxe Qliners:

Huidige concessiegebieden

Trein

Bus

Waterbus

Externe link